HV-offiserer kritiske til terrorberedskapen i juli

Da terrorberedskapen i Norge ble høynet i juli skjedde det lite eller ingenting hos den øverste HV-ledelsen. Det hevder flere HV-offiserer.

SYNLIG POLITI: Politiet var godt synlig da terrorberedskapet i Norge ble trappet opp i juli. Her fra Ekebergsletta i Oslo under Norway Cup. Foto: Audun Braastad / NTB scanpix
SYNLIG POLITI: Politiet var godt synlig da terrorberedskapet i Norge ble trappet opp i juli. Her fra Ekebergsletta i Oslo under Norway Cup. Foto: Audun Braastad / NTB scanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ifølge Aftenposten er flere offiserer rystet over ledelsens manglende handlingsevne. I Oslos innsatsstyrke Derby tok det tre dager før arbeidet med å skaffe oversikt over tilgjengelige mannskaper kom i gang, og like lang tid før kommandoledelsen hadde sitt første fysiske møte.

Avdelingens pansrede kjøretøyer - som sto i Kongsberg - var heller ikke på plass i hovedstaden før tre dager etter, samtidig med at PST nedvurderte trusselen.

Offiserene, som ikke ønsker å stå fram med navn, peker til sammenligning på at det tok tre timer før bevæpnet politi ble mobilisert etter at justisminister Anders Anundsen 24. juli varslet om en overhengende terrorfare i Norge.

- Hvor er lærdommen fra 22. juli? spør offiserene og viser til at signalene fra 22. juli-kommisjonen gir alle som inngår i krisehåndtering og beredskapsapparat et selvstendig ansvar for å starte forberedelser.

Oberst Karl Henrik Fossmann, øverste sjef for både innsatsstyrker og vanlige HV-soldater i Heimevernet i Oslo og Akershus, er ikke enig i kritikken.

- Mye ble satt i gang. Men ikke alle ble informert om det. Det ble gjort noe stabsarbeid. Det ble tatt noen grep. Vi var i en forberedelsesfase, sier han.

Sjef for innsatsgruppe Derby, Øystein Mjelle, ønsker ikke å kommentere saken.

(NTB)