HV-soldater øvde på likvidering

Forbipasserende på veien fikk sjokk da heimevernsoldatene kommanderte fangen på kne, rettet pistolen mot nakken hans og trakk av. - Slike øvelser skal ikke forekomme, kritiserer Heimevernet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den sjokkartede likvideringen skjedde i Stigedalen ikke langt fra Volda i Møre og Romsdal lørdag. Forbipasserende var vantro vitner til hvordan soldatene fra Heimevernet kommanderte en fange ned på kne ved veien, rettet en pistol mot nakken hans og trakk av. Skuddet var ifølge vitnene høyt og tydelig.

Ottar Møll stoppet bilen rundt 20 meter fra stedet der likvideringen skjedde og fikk kraftig sjokk.

- Jeg satte på nødblinklysene og sprang fram til vegkanten. Der hadde offeret ramlet ned en bratt skråning, og lå livløs med ansiktet mot bakken. Jeg oppfattet situasjonen som høyst virkelig, forklarer Møll til Sunnmørsposten.

Han ropte til mannen uten å få svar. Først på andre tilrop fikk han vite at mannen var i livet, skriver avisa.

Dramatisk øvelse

- Jeg spurte en gang til om dette var en øvelse. Jeg fikk et knapt ja til svar, forklarer Møll.

Han satte seg sjokkskadd i bilen, og kjørte avgårde. Men han var blitt såpass satt ut av hendelsen at han ringte politiet for å melde fra. Han teller fortsatt på knappene om han skal anmelde Heimevernet for det han mener er uakseptabel atferd.

- Slikt bør både jeg og alle andre være skånet for å oppleve. Jeg konstaterer at mine 16 måneder i infanteriet ikke er god nok ballast til å takle en slik opplevelse, sier Møll.

- Skal ikke skje

- Øvelse med slikt innhold har fint lite med Heimevernets arbeid å gjøre, og skal ikke under noen omstendighet forekomme på offentlig sted. Denne delen av øvelsen må ha tatt av på en svært uheldig måte, og det er bare å beklage, sier avsnittsjefen for HV-område 10 oberstløytnant Nils Th. Melby til Sunnmørsposten.

Han mener at det er første gang at en slik episode inntreffer under Heimevernets øvelser.

- Ingen som gjør tjeneste i Heimevernet får ordre om å fingere likvidasjon, sier major Terje Haug ved Forsvarets Overkommando. Han mener slike øvelser er unødvendige, og at det ikke er forbudt å bruke hodet, selv om man måtte befinne seg i HV-uniform.