HV-soldater ryddet udetonerte granater

BERGEN (NTB): Soldater fra Heimevernet i Arna og Samnanger i Hordaland reagerer på at de er blitt satt til å rydde udetonerte granater. Distriktsrådet i Heimevernet skal ta stilling til om oppryddingen var lovlig.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

To ganger de siste årene har HV-soldatene ryddet udetonerte granater i Mjølfjell skytefelt. Som beskyttelse har de fått utlevert splintvester og vernebriller.

- Vi ble satt til livsfarlig granatrydding. Jeg er overbevist om at Heimevernet ikke hadde lov til å sette oss til det risikable arbeidet, sier hovedtillitsmann Bernt Jensen i Arna og Samnanger Heimeverndistrikt til Bergens Tidende (BT). Ifølge Jensen ble det funnet 67 udetonerte granater da han var med på oppryddingen.

- De lå strødd omkring i ulendt terreng. Hadde noen av oss snublet over en granat ville det uten tvil endt med katastrofe, sier han.

- Ufarlig

Sjefen for Fjordane regiment på Voss, oberst Nils Hesjedal, betegner oppryddingsarbeidet som ufarlig og lovlig.

- Hvis ikke HV-soldatene kan gjøre det, får jeg be mine kontordamer om hjelp. Jeg er sikker på at de ikke vil være redde, sier Hesjedal til BT. Ifølge obersten må man nesten helt tilbake til krigens dager for å finne uhell ved såkalt blindgjengerrydding. Han medgir imidlertid at granatene kan eksplodere dersom man i vanvare tråkker på en.

- Men det er veldig lett å se granatene. Det kan umulig være noe problem å se foran beina sine og se om det der er en stein eller granat, sier Hesjedal.