HV-soldater vasker Stråholmen ren for olje

Snart kan trekkfuglene lande trygt.

MØYSOMMELIG ARBEID: WWF-rådgiver Maren Esmark og HV-soldatene skal de neste dagene skrubbe stein rene for olje på Stråholmen. Foto: PER FLÅTHE
MØYSOMMELIG ARBEID: WWF-rådgiver Maren Esmark og HV-soldatene skal de neste dagene skrubbe stein rene for olje på Stråholmen. Foto: PER FLÅTHEVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(STRÅHOLMEN/Dagbladet): Det lignet på en D-dag i miniatyr da rundt 140 soldater fra HV-03 på Ringerike ble satt inn i arbeidet med å finrenske strendene på denne spesielle øya for tungolje etter havaristen «Full City», som gikk på Såstein natt til 31. juli.

Våpnene denne gangen var ikke kuler og krutt, men bøtter og skurebørster.

Karene skulle nemlig vaske steiner rene for olje. Og det haster, for torsdag kveld trekkes soldatene ut av hjelpearbeidet. I alle fall i første omgang.

Meningsfylt
- Jeg har aldri vasket stein før, men det er i alle fall langt mer meningsfylt enn mye av det andre vi driver på med i heimevernet, forteller Eirik Midtsundstad, fra Hønefoss.

Ved hjelp av bark, som de tilgrisa steinene ble lagt i, forsvant oljen raskt.

En trøst for Midtsundstad og de andre soldatene, for mengdene med stein er store på Stråholmen.

Viktig for trekkfuglene
Beslutningen om å sette inn ekstra ressurser på Stråholmen kom etter en samtale mellom ledelsen i de Interkommunale Utvalget for Akuttforurensing og miljøvernavdelingen hos Fylkesmannen i Telemark.

Der kom det fram at det er maktpåliggende å rydde vekk oljen i områder som om kort tid vil fylles med trekkfugler.

Stråholmen er et strategisk viktig sted for vadere, gjess og andefugler som kommer fra Svalbard, Nord-Norge og andre områder.

Priviligert
Eierne av fritidseiendommene på Stråholmen er svært fornøyde med innsatsen fra både offentlig side og WWF-Norge.

Velforeningsleder Harald Støren opplever at de er privilegerte, og retter en stor takk til alle som har hjulpet til og som hjelper til med å få øya tilbake i så god stand som mulig.