Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Hva blir det neste, en kule for pannen?

Israel utestenger Mads Gilbert fra Gaza på livstid.

NEKTES INNREISE: Israel utestenger den norske legen Mads Gilbert fra Gaza på livstid.
Foto: Tomm W. Christiansen / Dagbladet
NEKTES INNREISE: Israel utestenger den norske legen Mads Gilbert fra Gaza på livstid. Foto: Tomm W. Christiansen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Min person er underordnet. Dette er et uttrykk for opptrapping av blokkaden som er virkeligheten for vanlige folk i Gaza. Nå skal de også nektes medisinsk bistand, sier Mads Gilbert til Dagbladet.

Gilbert har i over 30 år reist inn og ut av Gaza for å hjelpe den palestinske befolkningen.

I sommer var overlegen ved Universitetssykehuset Nord-Norge tilbake ved Shifa-sykehuset der han behandlet noen av de 11000 skadde i den 50 dager lange krigen. Rundt 2200 palestinere ble drept.

Men nå synes det ikke å bli flere turer til Gaza for den palestinavennlige overlegen.

- Overrasket Da han i oktober skulle tilbake for å følge opp pasienter og jobbe videre med flere forskningsprosjekter ved det samme sykehuset, ble han stoppet, skriver VG.

Ifølge en epost fra den norske ambassaden i Tel Aviv, som har tatt saken opp med israelske myndigheter, er sikkerhetsgrunner begrunnelsen for at han heretter vil bli nektet inn- og utreise fra Gaza.

- Ja, jeg må si jeg er overrasket for dette setter søkelys på Israels blokkadepolitikk. Hva blir det neste, en kule for pannen? Israel kan ikke dokumentere noe sikkerhetsbrudd fra min side, sier Gilbert.

Akuttmedisineren påpeker at han aldri har deltatt i demonstrasjoner i Gaza og alltid hatt nødvendige dokumenter i orden.

Israel-kritisk - Det er et stort behov for videre medisinsk bistand i et Gaza som står delvis utbombet tilbake. Israel vil med dette hindre at fortellingen om den nådeløse bombingen kommer ut. De skyter budbringeren i steden for å ta tak i virkeligheten. Dette er en skjerping av den kollektive avstraffelsen av vanlige folk i Gaza, sier Mads Gilbert.

Det har ikke lyktes Dagbladet å få en kommentar fra Den israelske ambassaden i Oslo.

Gilbert har tidligere kommet med hard kritikk mot israelske angrep mot den palestinske sivilbefolkningen, og i sommer, under krigen på Gaza, sendte Den israelske ambassaden i Oslo ut en pressemelding hvor de ba norske medier om å være forsiktige med å bruke ham som kilde.

- Vi ber om at norske medier utviser forsiktighet ved sitt kildebruk, og at det vil bli omhyggelig vurdert om man ønsker å gi personer som Mads Gilbert uhindret og ukritisk utfoldelse foran kamera uten motforestillinger, skrev pressesjef Beate Mikkelsen ved ambassaden.

Gilbert mente at brevet var en del av det svære propagandaapparatet til Israel.

-  De kriger brutalt mot sivilbefolkningen. 50 prosent av de drepte er kvinner og barn, det kan ikke Israel bestride, sa Mads Gilbert til Dagbladet.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media