Hva bør Jens gjøre for å bli mer populær?

Statsminister Jens Stoltenberg kjemper mot elendige meningsmålinger og tøff kritikk både fra politiske motstandere og kolleger. Men hva mener velgerne? Dagbladet gikk ut og spurte.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Jan Ferdinandsen (60), førtidspensjonist, Stavanger
- Jeg kaller meg sosialdemokrat, Stoltenberg snakker for mye om privatisering. Han mister kjernevelgerne, men appellerer kanskje til andre.

Birger Jørgensen (37), økonom, Stavanger
- Nå er det på tide å senke skatter og avgifter. Og redusere det offentlige byråkrati, få flere ut i produktivt arbeid!

Roald Tonning (35), konsulent, Stavanger
- Stoltenberg er litt for kjedelig. Han er for mye administrerende direktør. Politikken er kanskje OK, men selgeren er ikke dyktig nok.

Hanne Nordbø (41), regnskapskonsulent, Stavanger

- Statsministeren virker litt tam og kjedelig. Jeg stemmer Høyre i år, dessverre, for Jan Petersen er enda kjedeligere.

Lene Håvarstein (14), skoleelev, Stavanger
- Politikk interesser meg ikke. Stoltenberg er ikke så tøff, de unge synes ikke han er noe særlig kul.

Lars Breistrand (41), uføretrygdet, Stavanger

- De bare legger på nye avgifter og skatter, håpløst. Bondevik eller Stoltenberg, det er ett fett.

Ahmed Bozgil (40), direktør, Stavanger
- Maktarrogansen er farlig. Norge kaller seg verdens rikeste land, men alle ser elendigheten i velferdssamfunnet.

Hans Josefsen (67), blomsterhandler, Stavanger
- Han hører ikke på folkets røst. Han bare øker oljefondet, mens vanlige folk tynges av skatter og avgifter.

Kathrine Jørgensen (21), student, Stavanger
- Stoltenberg lover for mye. Folk hadde for store forventninger, Han skulle være så karismatisk, men er det ikke.

Ingrid Viste (43), skoleansatt, Stavanger
- Bondevik er mer oppriktig, Stoltenberg er for glatt. Folk reagerer på alle avgiftene og de høye skattene.

Torbjørn Staalesen (58), Haugesund

- Landet trenger en sterk regjering. Hadde Jens ledet en flertallsregjering, hadde han kanskje fått den stabiliteten som skal til for å bli mer populær.

Stein Pettersen (53), ferjebillettør
- Gå av, Jens! Det er eneste måten du kan bli populær igjen på. I dag er det bare tull. Det eneste Arbeiderpartiet er ute etter, er å komme ned i lommeboka vår.

Arild Skoge (26), Sotra
- Han må legge om politikken sin og profilere seg på en helt annen måte. Ingen fornuftige politikere setter opp avgiftene rett før et valg.

Ingvar Ebbesvik (62), Sotra

- Han har ikke mulighet til bli mer populær. Jo, forresten: Hvis han går av. Høyre og KrF bør overta

Gillian Ebbesvik (60), Sotra

- Jeg vet ikke hvordan han blir populær. Jeg synes Jens må ta sin hatt og gå og la Høyre overta regjeringskontorene.

Livmarie Wood (58), Bergen
- Han må holde løftene han har gitt. Han har nemlig brutt løftene om bedre helsevesen og skole. Jeg har stemt Ap før, men i år er jeg usikker.

Nina Einem (29), journalist, Tromsø

- Hvis han setter ned barnehageprisene før valget, kan det til og med hende at jeg stemmer på ham. Jeg vil se at han setter sine gode forsetter ut i det virkelige liv.

Jan Størmer (52), lege, Tromsø

- Jeg synes ikke han bør være så opptatt av å være populær. Han bør ikke la seg vippe av pinnen av meningsmålinger. Ellers synes jeg at han bør sørge for at helsereformen blir skikkelig gjennomført før valget. Vet det er kort tid igjen, men det kan være positivt.

Ingrid Sommerseth (24), arkeolog, Tromsø

- Han må snakke mer med folk. Spesielt folk i primærnæringene slik at han får en forståelse for deres hverdag. Dessuten synes jeg han burde sørge for at det blir kanalisert flere midler så kommunene kan oppruste grunnskolen skikkelig.

Torni Myrbakk (31), lege, Tromsø

- Det skal mye til for han å bli populær. Jeg liker ham ikke. Han virker ikke helt til å stole på, og det er det vanskelig å gjøre noe med.

Robert Jensen (31), musikkpedagog, Tromsø

- Det er viktig at han ikke blir for populistisk, men han må være mer presis og tydelig slik at folk forstår at han faktisk har en klar linje i politikken. Dessuten bør han sørge for å prioritere kultur.

Gunn Nordvik (26), hjelpepleier, Tromsø

- Gratis barnehager, og vekk med kontantstøtten! Jeg har nettopp fått baby, skal jeg ha ham i barnehage koster det meg 4000 kroner i måneden. Dessuten tror jeg han hadde gjort lurt i å kutte alt av flyavgifter i Nord-Norge. Det er mye dyrere å leve her oppe generelt, så flyreiser burde kunne være billigere.

Arild Thomassen (30), bilutleier, Tromsø

- Hadde han sørget for billigere barnehager, og fått ned avgiften på øl, hadde han blitt betraktelig mer populær.

Ole Amundsen (19), soldat, Sandnes

- Jeg synes ikke det burde være noen popularitetskonkurranse. Populistisk politikk er det verste som fins. Han burde kommunisere klart hva han står for, da kommer velgerene til han. Vi kan ikke ha en statsminister som springer etter velgerne.

Inger Baardvik (17), skoleelev, Tromsø

- Jeg synes han virker som en flott person, men han må bli flinkere til å forklare folk bakgrunnen for den politikken han fører. Bruke et mer folkelig språk rett og slett.

Jon Bru (36), konsulent, Oslo

- Jeg tror han må ha et sterkere sosialistpreg. Nå er han klin lik det en høyrepolitiker burde være. Han har snakket mye, uten at noen i Høyre har åpnet kjeften, og derfor har de fått mange gratispoeng.

Petter Frøshaug (26), grafisk designer, Oslo

- Løpet hans er kjørt nå. Han er sønnen til Thorvald, og får derfor ikke like mange sjanser som andre politikere. Med mindre han slenger seg på skattelettebølgen, og ikke holder på den beinharde linja han har nå, kan det likevel gå bra. Han må go with the flow .

Inger Kristiansen (60), Oslo

- Jeg tror det er mange som oppfatter ham som veik. Han gir for mye til andre land, selv om vi har oljepenger betyr ikke det at vi må gi dem bort til andre land, og spesielt ikke Russland. Bondevik tjener nok på at han tør å spille på folks følelser, i motsetning til Stoltenberg.

Kari Elisabeth Dahl (23), student, Oslo

- Jeg tror ikke han kan gjøre noe konkret for å bli mer populær, det er nok hvordan han er som person som gjør ham lite populær. Han virker litt puslete, folk vil heller ha giganter som statsledere. Som Gro.

Hans Jevanord (32), senior advisor, Oslo

- Han fører vel en politikk som ligger litt for langt til høyre for hva grasrota liker. LO er vel i så måte litt mer representativ for den linja Ap egentlig burde ha. Stoltenberg ville vel som person fått mer støtte hvis han meldte overgang til Høyre. Eller Venstre.

Kirsti Lidsheim (34), hjemmeværende, Oslo

- Han kom jo til et bord som var veldig rotete fra før. Det er lite han kan gjøre nå, virker det som. Selv mener jeg politikk ikke bør være personavhengig, men det gjør visst mange andre av velgerne.

Hilde Areng Skaara (22), student, Oslo

- Jeg synes ikke han har gjort noe galt. Mange er egoister, de vil ha både i pose og sekk, mindre skatter og flere velferdsgoder. De som har det godt, tenker ikke så mye på dem som har det vondt, og velger deretter.

Ali Mossa Warsama (20), importør, Oslo

- Jeg var en av dem som stemte på ham sist, og nå er jeg skuffet. Han må satse mer på skole og helse, og sørge for at ungdom får et skikkelig fritidstilbud. De har gjort for dårlig arbeid til nå.

Kjetil Sunde (29), førskolelærer, Oslo

- Problemet er at han sitter med makten, og at han ikke er en populist. De som sitter i opposisjon har mye lettere for å bli populære. Jens er litt nøktern, og mangler resultater, men det har for så vidt alle statsministerne gjort de siste 15 åra.

Ingebjørg Hoftaniska (40), fysioterapeut, Oslo

- Han virker ikke troverdig i budskapet sitt. Måten han overtok regjeringen på og jobben han har gjort siden, viser stor diskrepans mellom ord og handling. Det er spesielt i miljøspørsmålet han bør skjerpe seg.

Arnfinn Ellingsen (61), trygdet, Vennesla

- Stoltenberg må bruke mer penger. Det er så mange trygdede og pensjonister som sitter så dårlig i det at de bare så vidt klarer seg. 20- 25 år tilbake hadde Arbeiderpartiet tankene på rette plassen, nå skjønner jeg ikke hvorfor de sparer sånn på kronene.

Rita Eva Vatne (33), butikkeier, Kristiansand

- Jeg tror Stoltenberg lover for lite, og er for ærlig. Så han må love mer. Og så må han kutte arbeidsgiveravgiften, de andre avgiftene plager meg ikke. Men når jeg må betale avgift for å ha folk i jobb, blir jeg irritert.

Janne Larssen (24), controller, Kristiansand

- Stoltenberg må gjøre det han lover. Han kom som en ung og tilsynelatende kjekk kar. Nå skulle forandringer skje, og så skjer det ikke noe. Han har ikke levd opp til forventningene, og har tapt seg veldig.

Erik Bøhn (30), ingeniør, Kristiansand

- Stoltenberg må senke skatter og avgifter. Skal han bli populær, må han bli mer populistisk. Delt moms er molboland, og reformeringen av det offentlige har vi ikke sett noe til. Når han lover noe, må det skje noe også.

Signe Hodne Dåsvand (50), Evje

- Stoltenberg må holde det han lover. Politikerne lover og lover, men det blir bare prat med dem. Jeg synes Stoltenberg bruker pengene så galt. Mange har det vondt i Norges land. Istedenfor å hjelpe all verdens folk må vi heller hjelpe ungdommen, selv om det burde være rom for begge deler.

Roar Gundersen (37), arbeidsledig mekaniker, Kristiansand

- Innvandringspolitikken må forandres. Og avgiftene er bare helt vanvittige i det landet her. Lommeboka blir tynn for mange. Bilavgiftene er nesten ikke til å leve med.

Arnt Arntsen (50), pubvert, Skien

- Gå av!

Inger Johanne Hansen, bingovertinne, Skien

- Jeg synes Jens er rimelig grei. De andre er ikke noe bedre. Men han burde sette ned skatten og avgifter på tobakk.

Frode Gonsholt (25), tømrer, Skien

- Jeg er fornøyd med Stoltenberg. Han viser ansvar. Jeg synes han er flink til å stå på og reise en del rundt i landet.

Nils Henrik Mostraum (46), ingeniør, Skien

- Få litt mer sosialisme inn i politikken. Nå har markedskreftene fritt spillerom. Stoltenbergs tabbe var at han overtok for tidlig etter Bondevik. Han burde latt Bondevik gjøre noen bommerter først.

Inger Reisjø (42), lærer, Skien

- Få til en bedre skolepolitikk. Det blir satset altfor lite på norsk skole. Det blir mest ord. Stoltenberg må markere seg klarere.

Sissel Kristiansen (31), selger, Bodø

- Jens er en flott mann på alle måter. Det hadde neppe gått bedre med Jagland eller andre ved roret. Det er flere årsaker til Ap's fall. Likevel vil partiet få min stemme dersom jeg stemmer ved høstens valg.

Vibeke Holmvåg (27), student, Bodø

- Jens var bra før han kom til makta, men sliter i posisjon. Skatte- og avgiftsnivået er for høyt. Personlig vektlegger jeg forsvarspolitikk. Dersom Jens hadde satset mer på Forsvaret, kunne han fått min stemme.

Hilde Guldbakke (40), advokat, Bodø

- Jeg bryr meg ikke om tilfeldige galluper. Bare valget. Derfor bør Jens stå på og jobbe i samme spor som før. Som Jagland var Jens mer markant i opposisjon enn i posisjon. Han er mer forsiktig nå, og kunne sikkert vågd litt mer, innen helse og miljø.

Bente Finstad (27), student, Bodø

- Han holder feil fokus i politikken. Folk er bedøvd av ordninger og beskatninger. Jens er karismatisk, pen og kjekk - men kanskje blir det litt mer fasong enn innhold over Ap's politikk. Partiet får ikke min stemme i høst.

Tore Kolberg (33), ¨student, Bodø

- Vet ikke hva han bør gjøre. Jeg tror partiet hadde vært tjent med om Jagland fortsatte. Jens fikk for mye gratis da han ble statsminister. Ap får dessverre ikke min stemme ved høstens valg.

Line Halvorsen (32), fysioterapeut, Bodø

- Jens og den unge, litt for banebrytende regjeringen hans må slutte å snakke over hodet på folk. Jeg har stemt Ap i hele mitt liv, men denne gangen mister partiet min stemme. Jens må begynne å sørge for å nå fram til folk. Appellen mangler.

Bjørn Rognan (62), byggmester, Bodø

- Jens må legge av seg alle avgiftene. Avgiftsbølgen er i ferd med å kvele folk. Dessuten tror jeg at Jens - selv om han trekker ungdommen til seg - ikke appellerer til den eldre garde.

John-Gisle Ellefsen (46), trafikkonsulent SAS, Bodø

- Jens må begynne å holde det han lover. Dessuten må han få ned skatter og avgifter. At han er en pen mann, betyr ingenting verken positivt eller negativt.

Siv Nina (t.v.) og Camilla (begge 25), daglig leder/livsfilosof, Bodø

- Jens bør begynne å kle seg dristigere, og være litt råere. Dessuten bør han komme til Bygde-Norge og se på den flotte kulturen, og på hvor bra folk blir av å vokse opp på landet. Før han kommer til Steigen får han ikke vår stemme!

FÅR RÅD... og kjeft av folket.