Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

George Floyds død

- Hva driver dere med?

George Floyds bror tar til orde for fredelige demonstrasjoner - men fortviler over at bare en av de fire politimennene involvert i brorens død er blitt siktet.

MINNESTED: George Floyds bror Terrence Floyd, hadde et klart budskap da han snakket til folk ved brorens minnested i Minneapolis. Video: AP. Reporter: Elias Kr. Zahl-Pettersen Vis mer

- Fred til venstre, rettferdighet til høyre!

Slik lød ropene fra de frammøtte under en markering ved åstedet for George Floyds dødsfall i Minneapolis mandag. Under markeringen deltok den avdødes bror, Terrence Floyd.

25. mai døde 46 år gamle George Floyd etter at en politimann la kneet sitt mot nakken hans i åtte minutter og 46 sekunder under en pågripelse. Politimannen er nå siktet for drap.

I kjølvannet av den brutale hendelsen, som ble fanget på video, har flere byer i USA vært preget av voldsomme opptøyer.

En obduksjon utført på familiens bestilling konkluderer at dødsårsaken var kvelning forårsaket av trykk mot nakke og rygg. Den skiller seg fra Hennepin County's opprinnelige obduksjonsrapport, som konkluderte at også hjerteproblemer og mulig rusmisbruk bidro til dødsfallet.

NEW YORK: Dagbladets reporter Vegard Kvaale forteller om demonstrasjonene i USA. Reporter / video: Vegard Kvaale / AP Vis mer

- Fredelig

Mandag uttalte Terrence Floyd seg om dødsfallet for første gang. Ifølge CBS deltok han sammen med hundrevis av frammøtte under en markering i nærheten av stedet pågripelsen fant sted.

NBC skriver at broren knelte i gråt ved åstedet, og på et tidspunkt trengte hjelp til å holde seg oppreist.

Floyd benyttet anledning til å ta til orde for fredelige demonstrasjoner.

- La oss slutte å tenke at stemmen vår ikke har betydning. Stem! Det er slik vi tar dem. For det er mange av oss! Det er mange av oss! Og vi skal gjøre dette fredelig, sa Floyd til de frammøtte.

Flere ganger gjentok han oppfordringen:

- Gjør dette fredelig, vær så snill!

PARIS: Politiet tok i bruk tåregass mot demonstranter i Paris. Video: AP Vis mer

- Forstår

Ifølge den lokale nyhetskanalen ABC11 møtte Terrence Floyd opp med en ansiktsmaske med bilde av broren, og ordene «Jeg får ikke puste.» Setningen var blant brorens siste, og ble også ytret i 2014 av 44 år gamle Eric Garner, som også døde etter en brutal pågripelse.

TRAGISK: Videoen av George Floyd har gått verden rundt de siste par dagene. Nå har opptak av forløpet til hendelsen blitt publisert. Video: AP Vis mer

- Jeg forstår at dere er opprørte. Jeg tviler på at dere er halvparten så opprørt som jeg er. Så hvis jeg ikke sprenger ting i lufta eller ødelegger lokalsamfunnet mitt, hva driver dere med? Hva er det dere driver med? Dere gjør ingenting! Dette kommer ikke til å få broren min tilbake, i det hele tatt, sa Terrence Floyd under markeringen.

Politimannen Derek Chauvin er siktet for drap på George Floyd. Under markeringen ga broren uttrykk for fortvilelse over at de øvrige tre politimennene involvert i hendelsen ikke er blitt siktet for medvirkning.

- Én nede, tre igjen! svarte de frammøtte i kor.

- Fred og samhold

Tidligere samme dag lot Terrence Floyd seg intervjue på det amerikanske TV-programmet «Good Morning America».

Her fordømte han ifølge People volden og plyndringen som har funnet sted i forbindelse med opptøyene, og ga uttrykk for en frykt for at det ville ta fokus vekk fra det som er viktig.

- Han var opptatt av fred. Han var opptatt av samhold. Det tingene som skjer nå, ja, de kaller det kanskje samhold. Men det er et destruktivt samhold. Det er ikke det broren min var opptatt av, sa han.

Han understreket imidlertid at det er greit å være sint.

- Men kanaliser sinnet ditt til å gjøre noe positivt, og skap forandring på en annen måte, fortsatte han.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!