Voldsomt utfall fra Siv og Sylvi:

- Hva driver du med, Erna?

- Tøv, sier statsministeren om kritikken fra Frp etter halshoggingen i Paris. Sylvi Listhaug forteller Dagbladet at norske lærere står fritt til å bruke Muhammed-karikaturer i undervisningen.

KRANGLER: Siv Jensen og Erna Solberg var en gang gode venner i regjering. Nå må statsministeren tåle ramsalt kritikk fra sin tidligere finansminister. - Tøv, sier Solberg om kritikken. Foto: Terje Pedersen / NTB
KRANGLER: Siv Jensen og Erna Solberg var en gang gode venner i regjering. Nå må statsministeren tåle ramsalt kritikk fra sin tidligere finansminister. - Tøv, sier Solberg om kritikken. Foto: Terje Pedersen / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

«Vi må stå sammen mot angrep på tankefrihet og opplysning. Mine tanker går til offerets nærmeste, kolleger og elever.»

Slik kommenterte statsminister Erna Solberg lærerdrapet i en Paris-forstad på fredag. Læreren, Samuel Paty, ble halshogget og drept for å ha vist fram Muhammed-karikaturer i en undervisning.

I Frp reageres det voldsomt på at Solberg ikke løfter fram ytringsfriheten i sine kommentarer. Å verne om tankefriheten er ikke godt nok, ifølge Frp. Både partileder Siv Jensen og nestleder Sylvi Listhaug går i dag ut mot statsministeren på Facebook:

«HVA ER DET ERNA DRIVER MED?» skriver de to i synkrone innlegg på sine respektive Facebook-profiler.

«Vi må aldri ta ytringsfriheten for gitt. Stadig blir vi påminnet om at det siste vi trenger er feige politikere som ikke tør å stå opp for norske verdier. Det er på tide å ta bladet fra munnen å si det som det er, Erna», fortsetter Frp-toppene.

- Veldig skuffet over Erna

Overfor Dagbladet utdyper Listhaug misnøyen mot sin gamle sjef.

- Det er veldig spesielt at regjeringen ikke bruker ordet som beskriver det dette handler om: Ytringsfrihet. Tankefrihet er ikke et ord jeg har hørt blitt brukt i denne sammenhengen før. Tankefrihet har alle mennesker, det finnes foreløpig ingen maskin som kan lese tankene våre, dem får vi ha for oss selv. Men det å ytre seg fritt er det svært mange mennesker i verden som ikke kan gjøre, sier Listhaug til Dagbladet.

- Jeg legger også merke til at regjeringen går helt utenom å påpeke at det er et islamistisk terrorangrep mot en lærer. Jeg er rett og slett veldig skuffet over Erna Solberg og regjeringen, legger landets tidligere justisminister til.

- Støtter du norske lærere hvis de ønsker å bruke Muhammed-karikaturene i undervisning om ytringsfrihet?

- Det må være opp til hver enkelt lærer, men det er helt grunnleggende at norske lærere som ønsker å bruke Muhammed-karikaturene er i sin fulle rett til å gjøre det. Det hadde vært interessant å vite mer om hvordan man underviser om akkurat ytringsfrihet, det er et utrolig viktig tema der kanskje flere - også innen politikken - kunne behøvd en oppfriskning, sier Listhaug.

FORSVARER BUDSJETTET: Statsminister Erna Solberg mener at det er et sosialt budsjett regjeringen presenterte 7. oktober. Video: Hans Arne Vedlog, reporter Steinar Suvatne Vis mer

Ernas svar: - Tøv

Statsminister Erna Solberg svarer ved å kalle kritikken «tøv».

- Jeg har fordømt det islamistiske terrordrapet på Samuel Paty. Det var ikke bare et avskyelig angrep mot offeret, men også et angrep på demokratiet, ytringsfriheten og våre demokratiske verdier, sier Solberg til Dagbladet.

- I en kommentar på Twitter skrev jeg at vi må stå sammen mot angrep på tankefrihet og opplysning. Det har av flere blitt tolket som at jeg ikke mener at dette også var et angrep på ytringsfriheten. Det er bare tøv, legger hun til.

- MORSOMT!: Terje Viken har fått malt en naken Sylvi Listhaug på motorsykkelen sin. Slik reagerer Listhaug selv på stuntet. Video: Dagbladet TV Vis mer

Angriper Jensens premiss

Statsministeren sier hun forsvarer ytringsfriheten når som helst, hvor som helst og overfor hvem som helst.

Også når ytringene oppleves som krenkende mot en religion.

- Jeg går ikke med på premisset om at dersom man ikke eksplisitt ramser opp alt man er for, så er man imot, sier Solberg.

Hun viser til at tankefrihet og ytringsfrihet henger «uløselig sammen».

- Ingen tankefrihet, ingen ytrings- opplysningsfrihet. Derfor var dette angrepet også et angrep på ytringsfriheten, sier statsministeren.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer