Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Hva driver Trumps detektiver med?

Donald Trump har sendt detektiver til Hawaii for å finne ut om Obama er født der eller ikke. AP klarte det på kort tid.

 VIL SPARKE OBAMA:  Donald Trump er ikke nådig i karakteristikken av Barack Obama, men møter sterk motstand fra flere etablerte repulikanere når han nører opp under birther-konspirasjonen. Foto: REUTERS/Joe Skipper    (UNITED STATES - Tags: POLITICS ELECTIONS BUSINESS)
VIL SPARKE OBAMA: Donald Trump er ikke nådig i karakteristikken av Barack Obama, men møter sterk motstand fra flere etablerte repulikanere når han nører opp under birther-konspirasjonen. Foto: REUTERS/Joe Skipper (UNITED STATES - Tags: POLITICS ELECTIONS BUSINESS) Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Debatten om hvorvidt president Barack Obama er født i Hawaii eller ikke, kommer til stadighet opp. Grunnen til at det i det hele tatt har noe å si, er at man ikke kan bli president i USA hvis man ikke er født i landet.

Skeptikerne til at Obama er født i USA, de som går under navnet «birthers», mener han er født i Kenya, farens hjemland, eller Indonesia, der han tilbrakte flere år som barn.

Det kunne en periode virke som om saken var lagt død, og at bare de mest ekstreme fortsatt hevdet at Obama var født et annet sted, og dermed uskikket som president. Men Donald Trump har kastet bensin på «birtherbålet». Eiendomsmagnaten, som vurderer å stille som republikansk presidentkandidat, har flere ganger flørtet med teorien om at presidenten har et annet fødeland.

Trump har endog sendt privatdetektiver til Hawaii, og hevdet at han er blitt sjokkert over hva de finner. Han har imidlertid ikke ønsket å kommentere hva funnene er riktig ennå.

Har ikke sett Trumps folk Nyhetsbyrået AP var også ute på detektivjakt, og skriver: «Glemt bort i granskingen av president Barack Obamas fødselspapirer, er det faktum at hvem som helst kan gå inn på et vital records-kontor i Hawaii, vente i kø bak par som vil gifte seg og åpne en babyblå dokumentmappe som inneholder grunnleggende informasjon om fødselen hans».

Dokumentmappen inneholder en alfabetisk oversikt over alle fødslene i staten fra 1960 til 1964. Dette er den eneste informasjonen om fødsler i staten som er offentlig tilgjengelig. AP fant Barack Hussein Obama II på side 1.218 av mappen.

Så langt denne måneden er det bare AP og en annen person som har sett mappen. Rundt 25 personer har sett den siden mars 2010, da registreringene startet. Dette gjelder altså hele mappen, med flere tusen fødselsregistreringer.

Donald Trumps detektiver har de sett lite til i Hawaii.

 ANKLAGES:  President Barack Obama må stadig vekk svare på anklagene om at han ikke er født i USA. Foto: EPA/PAUL BUCK
ANKLAGES: President Barack Obama må stadig vekk svare på anklagene om at han ikke er født i USA. Foto: EPA/PAUL BUCK Vis mer

- Ingen har kommet inn og sagt at de etterforsker noe for Donald Trump, sier talskvinne Janice Okubo i helsedepartementet.

Selv ikke Obama får attesten Det Trump - og flere på høyresiden med ham - krever at Obama skal offentliggjøre, er den fullstendige fødselsattesten sin.

Men konspirasjonene om Obamas fødsested fortsetter å spre seg. En meningsmåling gjennomført av CBS viser at 45 prosent av voksne republikanere sier de tror at Obama ble født i et annet land. 22 prosent sier de ikke er sikre.

For bare et år siden var et stort flertall av republikanere overbevist om at presidenten var født i USA.

Obama har offentligjort fødselsattesten han har - den korte, og ikke den komplette som delstatsmyndighetene sitter på. Myndighetene i Hawaii har også lagt ut informasjon om saken her.

 AVISKLIPP:  Dette avisklippet fra søndag 13. august 1961, viser at hr. og fru Barack H. Obama har fått en sønn i Hawaii. Foto: (AP Photo/The Honolulu Advertiser)
AVISKLIPP: Dette avisklippet fra søndag 13. august 1961, viser at hr. og fru Barack H. Obama har fått en sønn i Hawaii. Foto: (AP Photo/The Honolulu Advertiser) Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media