Hva er den gigantiske strukturen som har vokst fram på Saturns måne?

NASAs forskere undres.

TAR FORM: På disse bildene som er tatt fra Cassinis radarkamera, ser man en struktur som vokser fram i Titans hydrokarbonhav Ligeia Mare de siste åra. Foto: NASA
TAR FORM: På disse bildene som er tatt fra Cassinis radarkamera, ser man en struktur som vokser fram i Titans hydrokarbonhav Ligeia Mare de siste åra. Foto: NASAVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): På Saturns største måne - Titan - har det de siste åra vokst fram en gigantisk, uidentifisert struktur i Ligeia Mare, et av månens største hydrokarbonhav.

Satelittbilder fra NASAs romsonde Cassini viser det samme området i april 2007, juli 2012 og august 2014. I løpet av den tida har det vokst fram en struktur NASA antar dekker et område på rundt 260 kvadratkilometer.

Et mysterium Cassini er sendt ut i verdensrommet for å utforske Saturns mange hemmeligheter, men det er også hemmeligheter som forblir mysterier selv for romfartsorganisasjonens forskere.

Ved hjelp av radarfotografiteknologien på romsonden har Cassinin tatt flere bilder ved forbiflygninger og etter hvert oppdaget strukturen.

Ved forbiflygningen i 2007 var det ingenting å se på det aktuelle stedet i hydrokarbonhavet. Det var først i juli 2013 den hvite strukturen vistes på den svarte bakgrunnen.

I etterkant forsøkte de å fange strukturen flere ganger, men ble forbløffet da de ikke så noen ting. Under en ny forbiflygning forrige måned dukket imidlertid strukturen opp igjen, og den hadde forvandlet seg voldsomt.

Forskerne er ifølge NASA selv sikre på at strukturen ikke er en gjenstand på månens overflate eller at det er noe feil med dataen deres. De tror heller ikke den har kommet fram som følge av synkende havnivå - fordi dette ikke er oppdaget langs Ligeia Mares kystlinje.

Hva kan det så være? Ifølge NASAs forskere kan strukturen ha en sammenheng med de forskjellige årstidene på månen Titan.

- Forskningen elsker mysterier, og med denne strukturen har vi et eksempel på en spennende forandring på Titan, sier Stephen Wall, leder for Cassinis radarteam.

- Vi håper vi får muligheten til å se hvordan dette utvikler seg og får kunnskap om hva som skjed i havet, sier han.

Hva er den gigantiske strukturen som har vokst fram på Saturns måne?