Hva er den gigantiske strukturen som har vokst fram på Saturns måne?

NASAs forskere undres.

TAR FORM: På disse bildene som er tatt fra Cassinis radarkamera, ser man en struktur som vokser fram i Titans hydrokarbonhav Ligeia Mare de siste åra. Foto: NASA
TAR FORM: På disse bildene som er tatt fra Cassinis radarkamera, ser man en struktur som vokser fram i Titans hydrokarbonhav Ligeia Mare de siste åra. Foto: NASA Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): På Saturns største måne - Titan - har det de siste åra vokst fram en gigantisk, uidentifisert struktur i Ligeia Mare, et av månens største hydrokarbonhav.

Satelittbilder fra NASAs romsonde Cassini viser det samme området i april 2007, juli 2012 og august 2014. I løpet av den tida har det vokst fram en struktur NASA antar dekker et område på rundt 260 kvadratkilometer.

Et mysterium Cassini er sendt ut i verdensrommet for å utforske Saturns mange hemmeligheter, men det er også hemmeligheter som forblir mysterier selv for romfartsorganisasjonens forskere.

Ved hjelp av radarfotografiteknologien på romsonden har Cassinin tatt flere bilder ved forbiflygninger og etter hvert oppdaget strukturen.

Ved forbiflygningen i 2007 var det ingenting å se på det aktuelle stedet i hydrokarbonhavet. Det var først i juli 2013 den hvite strukturen vistes på den svarte bakgrunnen.

I etterkant forsøkte de å fange strukturen flere ganger, men ble forbløffet da de ikke så noen ting. Under en ny forbiflygning forrige måned dukket imidlertid strukturen opp igjen, og den hadde forvandlet seg voldsomt.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer