Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Hva er det de har ønsket å skjule?

Venstre, Høyre og Frp krever at Arbeiderpartiet legger alle kort på bordet.

- BØR ORIENTERE STORTINGET: Ivar Kristiansen (H), som sitter i Stortingets utenriks- og forsvarskomite, mener justisministeren og utenriksministeren bør orientere Stortinget om saken. Foto: Knut Falch / Scanpix
- BØR ORIENTERE STORTINGET: Ivar Kristiansen (H), som sitter i Stortingets utenriks- og forsvarskomite, mener justisministeren og utenriksministeren bør orientere Stortinget om saken. Foto: Knut Falch / Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Høyre og Frp reagerer kraftig på opplysningene om at Arbeiderpartiet skal ha stanset boka «The Mitrokhin Archive». Boka inneholdt avslørende opplysninger om norske politikeres forhold til KGB på 70- og 80-tallet, og skulle ha blitt utgitt på begynnelsen av 2000-tallet.

- Det er mildt sagt oppsiktsvekkende dersom man bevisst har gjort at fakta ikke kommer fra, og det høres helt utrolig ut, mener stortingsrepresentant Ivar Kristiansen (H), som sitter i Stortingets utenriks- og forsvarskomite.

  Ifølge Dagbladets kilder ble boka stanset av en krets Arbeiderparti-politikerne med hjelp av Utenriksdepartementet. 

- Bør orientere Stortinget - Hvis det er slik at folk i topp-posisjoner har jobbet mot norske interesser, og at det lukter et snev av svik, må man legge alt annet til side, sier Kristiansen til Dagbladet.

Han mener saken er så pikant at både justisministeren og utenriksministeren bør orientere Stortinget.

- Dette er konstitusjonelt feil på alle måter. Hva er det de har ønsket å skjule? sier Kristiansen.

- Dersom avsløringene til Dagbladet medfører riktighet kan det være alvorlig. Det kan finnes en naturlig forklaring på hvorfor boken ble stanset, men det er opp til Arbeiderpartiet å forklare. Stoltenberg var statsminister da boken ble stoppet og er statsminister i dag. Han må nå sørge for at Stortinget blir orientert om denne saken, sier Ine Marie Eriksen Søreide, leder i Utenriks- og forsvarskomiteen på Stortinget, til Dagbladet.

Forsvarspolitisk talsmann i Frp, Jan Arild Ellingsen, mener Arbeiderpartiet bør ta et oppgjør med «internkulturen i partiet».

- Det ser ut til at Arbeiderpartiet er mest opptatt av å skjerme sine egne. Det er horribelt, etter mitt skjønn, sier Ellingsen til Dagbladet.

- Skal vi gjemme bort spioner Han mener det ikke finnes noen god grunn for å forhindre utgivelsen av boka, selv ikke om informasjonen skulle vise seg å være feilaktig eller etter regjeringens vurdering true rikets sikkerhet.

- Hvis man fortier tilgangen til opplysningene, hvordan skal man da få bekreftet om det er riktig eller galt? Skal vi gjemme bort spioner for «the greater good»? Det er noen dilemmaer her i forhold til rettsstatsprinsippene, sier Ellingsen, som mener Arbeiderpartiet nå må legge alle kort på bordet.

- BESKYTTES AV SINE EGNE:   Siv Jensen mener det mest oppsiktsvekkende er at de faktisk klarte å forhindre utgivelsen av boka. Foto: Jacques Hvistendahl
- BESKYTTES AV SINE EGNE: Siv Jensen mener det mest oppsiktsvekkende er at de faktisk klarte å forhindre utgivelsen av boka. Foto: Jacques Hvistendahl Vis mer

- Så lenge man har kjennskap til at det finnes en slik type informasjon, vil det ramme adskillig flere en den eller dem det gjelder, sier Ellingsen.

Frp-leder Siv Jensen sier det mest oppsiktsvekkende er at Arbeiderpartiet faktisk klarte å forhindre utgivelsen.

- Andre blir identifisert og hengt ut for langt mindre ting, men er da ikke beskyttet av det mektige Arbeiderpartiet, skriver Jensen i en SMS til Dagbladet.

Ønsker offentlighet
Venstre reagerer på opplysninger som kommer frem.

- Denne type opplysninger er viktig å få ut i offentligheten for å forstå vår egen historie. Dette bidrar til å forme vår oppfattelse av det samfunnet vi lever i, sier Ola Elvestuen, nestleder i Venstre.

Han påpeker at det historikere som må se på betydningen av informasjonen, og at politiske partier må stå for åpenheten om slik informasjon.

- Det interessante er hva regjeringen velger å gjøre nå. Vil vi nå få et tydelig signal fra regjeringen med beskjed til britiske myndigheter om at boka kan bli frigitt. Hva gjør de nå, spør Elvestuen.

VIL HA OPPLYSNINGENE UT I OFFENTLIGHETEN: Ola Elvestuen i Venstre. FOTO: HENNING LILLEGÅRD / DAGBLADET.
VIL HA OPPLYSNINGENE UT I OFFENTLIGHETEN: Ola Elvestuen i Venstre. FOTO: HENNING LILLEGÅRD / DAGBLADET. Vis mer