Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Hva er det det norske konsulatet driver med?

Bikkjekrangel om hemmelig UD-brev i retten i Kongo.

TORDENTALE: Aktor Katenda Nkulu, oberst i den kongolesiske hæren, gikk til et kraftig angrep på påståtte saksbehandlingsfeil fra norsk side i dag. Foto: John T. Pedersen / Dagbladet
TORDENTALE: Aktor Katenda Nkulu, oberst i den kongolesiske hæren, gikk til et kraftig angrep på påståtte saksbehandlingsfeil fra norsk side i dag. Foto: John T. Pedersen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

KINSHASA/OSLO (Dagbladet): Det konfidensielle, norske konsulatbrevet som først ble tema i retten på tirsdag, ble også voldsomt diskutert i retten i dag.

Brevet, som ifølge UD ble lagt fram av general Ponde, øverste sjef for den militære påtalemyndigheten, omhandler Frenchs helsetilstand - og ble først sendt fra norske myndigheter til retten i januar. Det var imidlertid aldri ment å skulle bli omtalt offentlig, ifølge UD.

- Jeg vil gjerne vite hvordan dette dokumentet kom fram til rettsskriveren. Kom det via noen eller kom det rett fra konsulatet til retten, sa aktor Katenda Nkulu.

Hva driver konsulatet med? Han snakker da om da brevet først ble sendt til retten i januar - ikke da hans egen sjef la det fram på tirsdag.

- Hvis det siste er tilfelle lurer jeg på hva konsulatet driver med. De har ikke lov til å ta direkte kontakt med domstolene. Hvis vi ber om at en diplomat kommer hit vil de påberope seg immunitet. Diplomatiske prosedyrer må respekteres, sa Nkulu.

- Dette gjelder i Frankrike, Europa og USA. Diplomatene må ikke ta kontakt med domstolene direkte. Vi kan derfor konstatere at disse papirene skulle vært sendt til utenriksdepartementet som skulle sendt det til justisdepartementet som skulle sendt det til oss. Prosedyrene har ikke blitt fulgt her, sa Nkulu i retten.

Han understreket at han ikke kritiserte innholdet - men formalitetene, rundt brevet.

Katt og fugl På tirsdag påpekte aktor at den franske oversettelsen av brevet ikke var undertegnet.

- Det er bare om dette brevet hadde fulgt diplomatisk tjenestevei at vi kunne snakket om et hoveddokument og et følgedokument. Hoveddokumentet hadde vært det engelske dokumentet og følgebrevet kunne vært oversettelsen av brevet til fransk. Men et brev og en løpeseddel kan ikke sammenliknes, sa han i dag.

I RETTEN: 
Rådgiver Marie-Claire Mbayo fra det sivile Justis- og menneskerettsdepartementet er i retten. Hun har fulgt hele rettssaken til nå. Hun hilste på French også i dag, og snakket med UDs spesialutsending Kai Eide før retten ble satt.
Foto: Marte Christensen / NTB scanpix
I RETTEN: Rådgiver Marie-Claire Mbayo fra det sivile Justis- og menneskerettsdepartementet er i retten. Hun har fulgt hele rettssaken til nå. Hun hilste på French også i dag, og snakket med UDs spesialutsending Kai Eide før retten ble satt. Foto: Marte Christensen / NTB scanpix Vis mer

- Og denne løpeseddelen som jeg kaller den, var det sendt til oss? Det har uansett ikke gått tjenestevei slik det skal i diplomatiet. Nå står vi med to ulike dokumenter, en løpeseddel og et brev. Hovedbrevet har blitt dokument nummer to. Dette blir en selvmotsigelse. vi kan ikke sammenlikne to forskjellig dokumenter. Det er som å sammenlikne en katt og en fugl. Det er ulogisk og dette læres på alle universiteter i hele verden, sa Nkulu.

Spionasje Joshua Frenchs forsvarer framsto oppgitt over fokuset på formalitene rundt brevet. Han ba om at retten holdt seg til kjernen av saken - nemlig skyldspørsmålet.

- Jeg er advokat for French, ikke for den norske konsulen. Aktor prøver igjen å føre tomme debatter her. Det nekter jeg å være med på, sa forsvarer Marie André Mwila.

- Dette dokumentet er viktig for oss på to nivåer. For det første bekrefter og beskriver den psykiske tilstanden til Joshua French. Dokumentet viser hvordan stress har bygget seg opp over flere år her. Dette dokumentet er viktig for oss på to nivåer. For det første bekrefter og beskriver den psykiske tilstanden til Joshua French. Dokumentet viser hvordan stress har bygget seg opp over flere år her, sier forsvareren - som også går inn i forholdene som innledet hele Kongo-saken i 2009.

- Du kan selv tenke deg at du kommer til Kongo på en forretningsreise. Plutselig blir du arrestert og tatt for å være en spion. Alt startet der. Bare fordi de hadde med seg kart og kompass fikk de beskjed om at de var spioner. Alt startet der. Hvis de ønsket å drive med spionasje så kunne de gjort det med en satelitt, sier forsvareren.

HOLDER OPPSYN: Oberst Mathieu Likulia fra de mililtære påtalemyndighetene var i retten tirsdag og i dag. Foto: Marte Christensen / NTB scanpix
HOLDER OPPSYN: Oberst Mathieu Likulia fra de mililtære påtalemyndighetene var i retten tirsdag og i dag. Foto: Marte Christensen / NTB scanpix Vis mer
Hele Norges coronakart