BEKYMRET: Ap-nestleder og finanspolitisk talsperson Hadia Tajik reagerer på regjeringens optimistiske anslag for framtida. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
BEKYMRET: Ap-nestleder og finanspolitisk talsperson Hadia Tajik reagerer på regjeringens optimistiske anslag for framtida. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer

- Hva er det du vet, Erna?

Regjeringen er altfor optimistiske for utsiktene til norsk økonomi og bør nå sette alle kluter til, sier Ap-nestleder Hadia Tajik.

Publisert

- Hva er det regjeringen vet, som ikke vi andre vet? Som gjør at de ser så mye lysere på framtida? spør Hadia Tajik.

Arbeiderpartiets finanspolitiske talsperson sitter med tabellen foran seg, som viser at regjeringen er mer optimistiske for norsk økonomi enn både Norges Bank, SSB, DNB, LO og Handelsbanken.

A-laget av norske økonomer utenfor Finansdepartementet frykter en dypere nedtur for norsk økonomi og høyere ledighet enn regjeringens anslag i revidert nasjonalbudsjett (RNB).

- Til tross for et svakt kommuneopplegg og ingen arbeidsmarkedstiltak og anslår regjeringen lavere arbeidsledighet og et mindre fall i BNP enn alle andre. Samtidig anslår de at økonomien vil hente seg inn raskere. Hva er det de vet? fortsetter Tajik å spørre.

Optimister

Som et eksempel anslår regjeringen i RNB at norsk økonomi bare vil gå tilbake med fire prosent i år og bykse tilbake med en vekst på fire til sju prosent neste år.

Norges Bank anslår at norsk økonomi vil krympe med 5,2 prosent i år og at veksten bare blir tre prosent neste år.

Mangelen på tiltak henger ikke sammen med regjeringens optimisme ender i en sviktende forståelse av hva Norge står overfor, advarer Tajik.

- Vi må umiddelbart gå kraftfullt til verks. Arbeiderpartiet er klare for å bruke mer oljepenger. Det vi opplever nå er nettopp derfor Ap har vært så sterke talspersoner for å holde igjen i gode tider, slik at vi kan bruke mer i en krisetid. Hvis ikke dette er krise, så er ingenting en krise, sier Tajik.

Ny krisepakke

Fredag legger regjeringen fram sin tredje krisepakke og forventningene er store både i næringslivet og blant opposisjonen på Stortinget.

Mens den første krisepakken skulle bøte på sjokket nedstengningen av samfunnet skapte, skulle den andre krisepakken sørge for at bedriftene ble holdt flytende mens nordmenn satt på hjemmekontoret og kansellerte ferieplaner og sluttet å bruke penger.

Den tredje krisepakken skal få Norge ut av krisen, mens samfunnet gradvis åpnes opp.

Lønnstilskudd

Tajik peker på fire punkter der regjeringen må levere:

  • Kraftige virkemidler for å få folk i jobb: Lønnstilskudd til bedrifter for å ta tilbake permitterte ansatte og framskynding av offentlige prosjekter
  • Krisepolitikk for hele landet. Kommuner og fylker som er ekstra hardt rammet må kompenseres. Kommunene er nøkkelen til å drive motkonjunkturpolitikk.
  • Rettferdig byrdefordeling. Krisen går mest utover de unge og lavt utdannede.
  • Styrking av det organiserte arbeidslivet. Innstramminger på bruk av innleid arbeidskraft.

Og det aller viktigste tiltaket for å få Norge ut av krisen?

- Det er lønnstilskudd. Det er et kraftfullt virkemiddel, men det viktigste nå er å få folk tilbake i jobb, sier Hadia Tajik.

I dag betaler fellesskapet ut enorme summer i dagpenger til permitterte ansatte. Disse pengene kan heller brukes til at bedriftene tar de ansatte tilbake igjen.

LO lanserte forslaget i Norge 1. mai og er helt på linje med nestlederen i moderskipet.

- For oss er det viktigst å få de permitterte raskt tilbake i jobb. Derfor har vi foreslått å innføre en helt ny ordning der du vrir utgiftene fra å betale for at folk er permittert til å gi lønnstilskudd til bedriftene som tar permitterte tilbake igjen i jobb. I den situasjonen vi er i nå, tror vi det vil gi en kickstart til næringslivet, forklarer LO-nestleder Peggy Hessen Følsvik.

Finansminister Jan Tore Sanner (H) annonserte i DN i går at regjeringen kommer med en ordning med lønnstilskudd når krisepakken legges fram klokka 12.00.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer