Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Hva er det politiet i Kiev skyter demonstrantene med?

Ukrainas statsminister sier politiet ikke har skytevåpen, men fire aktivister skal være døde av skuddskader.

VÅPEN: Ukrainas statsminister har sagt at politiet ikke er bevæpnet, men bilder fra gatekampene viser noe annet. Her er også et bilde av en av kulene som blir skutt. Foto: Oleksandr Aronets
VÅPEN: Ukrainas statsminister har sagt at politiet ikke er bevæpnet, men bilder fra gatekampene viser noe annet. Her er også et bilde av en av kulene som blir skutt. Foto: Oleksandr Aronets Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Ukrainas statsminister Mykola Azarov har uttalt flere ganger at politiet ikke er bevæpnet med skytevåpen under demonstrasjonene og gatekampene i Kiev.

Likevel har lokale fotografer tatt en rekke bilder og videoer i Kiev der politiet skyter med hagler mot demonstranter. På sosiale medier florerer også bilder av brukte hylser til haglepatroner.

Fire av de fem demonstrantene som skal ha mistet livet under dagens demonstrasjoner ble skutt av politiet, opplyser aktivistenes eget helsepersonell.

HAGLE: Ifølge bilder som har kommet fra Kiev i dag er ukrainske politistyrker utstyrt med våpen. Foto: EPA/ZURAB KURTSIKIDZE / NTB Scanpix
HAGLE: Ifølge bilder som har kommet fra Kiev i dag er ukrainske politistyrker utstyrt med våpen. Foto: EPA/ZURAB KURTSIKIDZE / NTB Scanpix Vis mer

Journalisten Christopher Miller i Kyiv Post beskriver på sin Twitter-profil hvordan politiet skjøt mot demonstrantene og traff en mann ved siden av ham med et liknende prosjektil.

Mannen var fortsatt bevisst, men ble båret bort. Miller anslår prosjektilet til å veie over 100 gram.

Ukjent fra krigssoner Dagbladet har vært i kontakt med en rekke personer med erfaring fra krigssoner. Ingen har sett denne typen ammunisjon tidligere.

Kilder i Forsvaret sier til Dagbladet at de ikke har sett lignende ammunisjon tidligere. Den er heller ikke er i bruk i Norge.


Dagbladet har vært i kontakt med kirurger som har lang erfaring fra krigsrammede områder. De har heller ikke sett lignende ammunisjon.

Lege og professor i medisin, Erik Fosse, tror ammunisjonen brukt i Kiev er produsert lokalt i Ukraina.

- Tuppen kan være eksplosiv eller helmantlet. Den bakre enden ser ut som en bolt. På grunn av formen blir det en såkalt ikke-dødelig ammunisjon, men det er en sannhet med modifikasjoner, sier han til Dagbladet.

Blondeau-ammunisjon Våpeninteresserte på sosiale medier diskuterer bildene som er delt fra Kiev. Flere mener ammunisjonen kan være en forenklet versjon av Blondeau-ammunisjon, men ment for å uskadeliggjøre demonstranter uten å drepe dem.

I dag brukes ulike versjoner av Blondeau-ammunisjon til jakt på store dyr som vilsvin, men opprinnelig ble prosjektilet brukt av den franske motstandsbevegelsen under andre verdenskrig for å kunne bruke hagler til å stanse kjøretøy med.

image: Hva er det politiet i Kiev skyter demonstrantene med?

Det stive prosjektilet hadde tyngde og kraft nok til å ødelegge motoren på biler.

Små bensinbomber, stein, gasspistoler og gummikuler har flydd mellom den voldelige delen av aksjonistene i Kievs gater og politiet i over et døgn. Opptøyene startet samtidig at regjeringen innførte en rekke lover myntet på å kvele de fredelige demonstrasjonene som har pågått i landet siden slutten av november.

Flere hundre skadet De siste dagene har hundrevis av unge menn med bakgrunn i ulike nasjonalistiske grupper og ungdom som har sett seg lei på den fredelige bevegelsen Euromaidans manglende gjennomslagskraft satt i gang store gateslag med politiet.

Det er meldt om fem dødsfall det siste døgnet, og politiet har fått tillatelse til å ta i bruk vannkanoner for å få kontroll på den enorme folkemengden.
Det er meldt 20 minusgrader i Kiev til helga.

Ifølge ITAR-TASS News Agency hadde 119 ukrainske politimenn i går blitt skadd under demonstrasjonene i Kiev.

Hele Norges coronakart