For døden:  Når pasienter ligger for døden deler de ofte sine tanker om livet med sykepleiere eller prester. Mange angrer, men kanskje ikke på de tingene folk flest tenker over mens de ennå er friske og raske. Foto: Colourbox.
For døden: Når pasienter ligger for døden deler de ofte sine tanker om livet med sykepleiere eller prester. Mange angrer, men kanskje ikke på de tingene folk flest tenker over mens de ennå er friske og raske. Foto: Colourbox.Vis mer

Hva er det siste vi angrer på?

Det er slett ikke det materalistiske som betyr noe når siste regning skal gjøres opp.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Vi kommer ikke unna det. En dag skal vi dø. Så er det så klart delte meninger om hva som er best: En kjapp død, eller tid til å slutte fred med Skaperen.

Den australske sykepleieren Bronnie Ware har i flere år arbeidet med dem som ligger for døden. I boks form har hun samlet sammen de fem tingene flest angrer på når de altså ligger der på dødsleiet, skriver The Guardian.

Og det er slett ikke materalismen eller de kjappe gledene folk flest tenker på i de siste stunder av sin jordlige eksistens.

Mot Ware trekker fram følgende som nummer 1:

«Jeg skulle ønske jeg hadde mot til å leve et liv mer sant mot meg selv, ikke livet andre ventet av meg.»

- Når folk innser at livet nesten er over, og ser tilbake på det, er det lett å se hvor mange drømmer som aldri er oppfyllt, sier Ware.

Nummer to på lista, og mest vanlig blant menn, var: «Jeg skulle ønske jeg ikke hadde jobbet så hardt».

- Begge disser kjenner jeg godt igjen, sier Ingun Fossland, sykehusprest ved Universitetssykehuset Nord Norge, til Dagbladet.

- Det om å jobbe så hardt handler vel mer om å være for mye på jobb. Det aner meg at det er en økende erkjennelse hos flere. De ser at jobben kanskje fikk for stor plass i livet, og at familie og venner fikk for lite plass, sier Fossland.

Ware forteller til The Guardian at alle mennene hun pleiet «angret dypt på at de hadde brukt så mye av livet sitt på arbeidslivets tredemølle».

De store relasjonene Sykehusprest Ingun Fossland forteller at hun har følelsen av at de fleste er tilfredse på dødsleiet - så tilfreds som man kan være i en slik situasjon.

- Det er veldig fint å møte folk som kjenner at de har brukt livet på en god måte, og som er slitne av et godt liv. De har hatt releasjoner som er tunge nok til å bære de tunge dagene, sier hun.

Nettopp forholdene til de nærmeste og følelsene rundt det står sterkt også i de neste punktene på lista til Bronnie Ware.

• «Jeg skulle ønske jeg hadde mot til å uttrykke følelsene»

- Mange undertrykket følelsene sine for å holde fred med andre. Som et resultat av det godtok de et middelmådig liv og ble andre hva de virkelig hadde mulighet til å bli, sier Ware.

• «Jeg skulle jeg hadde beholdt kontakten med vennene»

- Mange hadde blitt så opphengt i sitt eget liv at de hadde latt gylne vennskap glippe, sier Ware.

• «Jeg skulle ønske jeg hadde latt meg selv være gladere»

- Denne er overraskende vanlig. Mange innså ikke før slutten at lykke er et valg. De hadde sittet fast i gamle vaner, sier Ware.

Sterke møter - Alle de fem punktene er veldig i slekt, det handler om å høre til et sted og til noen, finne en dyp glede. Det gjør man i relasjoner, ikke i materielle goder eller suksess, sier Ingun Fossland.

Men til tross for at hun først og fremst føler at folk på dødsleie har en slags ro, ser sykehuspresten at enkelte også sliter.

- Det hender vi møter noen som har sløst bort hele livet sitt, som føler at de har sviktet de viktige rundt seg. Det er ikke ofte, men det gjør selvsagt veldig sterkt inntrykk, sier hun.

Fossland understreker at alderen også har mye å si for hvordan man opplever den siste reisen.

 Realasjoner:  Forholdet til de nærmeste er noe mange funderer over på dødsleiet. Gjerne da med tanker om at man skulle hatt mer tid og gjort mer for andre. Foto: Colourbox.
Realasjoner: Forholdet til de nærmeste er noe mange funderer over på dødsleiet. Gjerne da med tanker om at man skulle hatt mer tid og gjort mer for andre. Foto: Colourbox. Vis mer