Hva er dette verdt?

Organisasjonskartet over Aker RGI inneholder nesten 300 ulike selskaper og eierkonstellasjoner. Da er det ikke rart at Kjell Inge Røkke og småaksjonærene strides om hva selskapet er verdt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

I går startet kamphanene sin fem uker lange batalje i Oslo tingrett. Røkke-selskapet TRG mener det betalte godt for seg da 1600 småaksjonærer ble tvangsinnløst 7. februar 2000. Prisen småaksjonærene fikk var 105 kroner per aksje - de ønsker seg det dobbelte.

Omfattende nettverk

Kjernen i striden er med andre ord spørsmålet om hva Aker RGI egentlig var verdt den aktuelle dagen for nesten to år siden.

At det er et spørsmål som ikke uten videre er enkelt å besvare, illustreres godt av Akers eget organisasjonskart som kobbelet av Røkke-advokater brakte med seg til retten i går.

Nesten 300 ulike navn er oppført på kartet. Morselskaper, datterselskaper og holdingselskaper. Heleide, deleide og krysseide.

Det er dette som er Aker-systemet.

Ulik fasit

Så har da også tre ulike ekspertinstanser verdsatt selskapet vidt forskjellig. Røkke-rapporten (utarbeidet av Arthur Andersen), Folketrygdfondets rapport (utarbeidet av Fondsfinans) og småaksjonærrapporten (utarbeidet av NHH-professor Terje Hansen), har lite felles.

Reint bortsett fra at de omhandler samme selskap.

Uenigheten er særlig stor om hva tre av Akers kjernevirksomheter, Aker Maritime, Akers fiskerivirksomhet og Aker Yards, var verdt på det aktuelle tidspunktet.

Rapportene opererer med følgende verdier:

  • Røkke-rapporten: 5,8 milliarder kroner.
  • Folketrygdfondets rapport: 9,0 milliarder kroner.
  • Småaksjonærrapporten: 9,4 milliarder kroner.

Ved åpningen av rettssaken var manges oppmerksomhet rettet mot advokat Birger Nilsen. Den kreftsyke advokaten skal kjempe småaksjonærenes kamp i noen hektiske uker. Nilsen har tro på at han er sterk nok til å gjennomføre hele rettssaken.

7000 sider

Men at jobben blir krevende, både for ham og de øvrige aktørene, er det ingen tvil om. I alt er det nemlig lagt fram nesten 7000 dokumentsider for retten. Omfanget av saken belyses også ved at saksøkers innledningsforedrag etter planen kommer til å legge beslag på det meste av rettens aktivitet hele denne uka.

I tillegg vil det bli ført en håndfull vitner. En av dem er Kjell Inge Røkke - uten at det er avklart når han inntar vitneboksen.

MILLIARD-BRODERI: Organisasjonskartet over Aker RGI viser hvilket enormt nettverk Oslo tingrett nå vurderer verdien av.
HAR KREFTER: Den kreftsyke advokaten Birger Nilsen gjør seg klar til den fem uker lange maratonsaken mot Røkke-selskapet TRG . Her fores han med saksdokumenter av Marianne Pedersen som er engasjert av Røkke-fløyen.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer