Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

«Shutdown»

Hva er en mur? Å endre svaret kan ende USAs «shutdown»

Budsjettavstanden mellom Det hvite hus og demokratene i Kongressen er ennå for stor til at de kan bli enige.

VIL HA MUR: USAs president Donald Trump krever at Kongressen gir ham nesten 44 milliarder kroner til muren han ønsker å bygge på den amerikansk-meksikanske grensa. Det har ført til en «shutdown». Foto: Reuters / NTB Scanpix
VIL HA MUR: USAs president Donald Trump krever at Kongressen gir ham nesten 44 milliarder kroner til muren han ønsker å bygge på den amerikansk-meksikanske grensa. Det har ført til en «shutdown». Foto: Reuters / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Like før jul gikk bokstavelig talt en rekke føderale etater og byråer tom for penger, og måtte sende hjem sine ansatte uten lønn.

I alt 350 000 statsansatte er sendt hjem uten lønn, og 450 000 statsansatte jobber ulønnet.

Årsaken? USAs president Donald Trumps krav om 5 milliarder dollar - rundt 43,9 milliarder kroner - i bevilgninger til sine famøse grensemur mot Mexico.

Nektet å signere

Mexico vil som kjent ikke betale for den, men det vil ei heller demokratene i Kongressen. Trump ønsket pengene bevilget i en budsjettavtale, som skulle finansiere de delene av statsapparatet som nå ikke er finansiert.

Da bevilgningen ikke var i avtalen som politikere, både republikanere og demokrater, i Senatet ble enige om i forrige uke, nektet presidenten å signere budsjettavtalen.

Og fordi presidenten har vetorett, måtte deler av statsapparatet stenge ned. Fredag har USAs «shutdown» vart i seks dager.

Mur og gjerder

Mest sannsynlig vil statsapparatet være stengt til over nyttår, skriver både Washington Post og New York Times.

JULAFTEN: På julaften hjalp Melania og Donald Trump til med å svare på telefoner fra barn om hvor julenissen befant seg. Da kom Trump med utsagn som får oppmerksomhet verden over. Video: CNN Vis mer

Avstanden mellom partene, Det hvite hus og demokratene i Kongressen, virker å være for stor til at de kommer til snarlig enighet. Torsdag sendte Kongressen sine medlemmer hjem igjen og ble fortalt at de ikke ventes å måtte stemme over et forslag denne uka.

Men enigheten kan ligge i hvordan man definerer en mur, skriver New York Times.

Langs deler av amerikansk-meksikanske grensen er det allerede fysiske barrierer mellom Trumps USA og naboene i sør. Det har demokratene stemt ja til tidligere, og de kan være tilbøyelige til å stemme ja til ytterligere forsterkning av denne typen grensesikkerhet.

Derfor mener republikanerne at demokratene opptrer hyklersk. Demokratene har forsvart seg med at det tross alt er billigere å bygge gjerder enn muren Trump har forespeilet det amerikanske folk.

Demokratene peker også på at de allerede har allokert 1,7 milliarder dollar - rundt 14,9 milliarder kroner - til grensesikkerhet og i særdeleshet gjerder. Men i lovteksten framgår det ikke hvorvidt disse pengene kan brukes på en mur, slik Donald Trump har beskrevet den.

Hevder de berørte er demokrater

Uavhengig av dette skylder begge partene i budsjettkonflikten på hverandre for å ha stengt deler av det amerikanske statsapparatet. I særdeleshet har Trump gått kraftig ut mot demokratene.

Torsdag hevdet han sågar at «de fleste av folkene som ikke får betalt» er demokrater. Et utsagn som Washington Post skriver at presidenten ikke har faktagrunnlag for å hevde.

Han sa også torsdag at «mange» av de samme ansatte ba ham om å fortsatt holde deler av statsapparatet stengt «helt til du får finansiering til muren».

«Disse føderalt ansatte vil ha muren», sa Trump, ifølge Washington Post.

Det er om lag 25 prosent av de føderale amerikanske myndighetene som er berørt av Trumps «shutdown».

Tirsdag sa Trump at han ikke vet når statsapparatet kan være i normal gjenge igjen.

- Jeg kan ikke si når en gjenåpning kan skje. Jeg kan si at det ikke vil skje før vi har en mur eller et gjerde eller hva vi skal kalle det, sa han til journalister i Det hvite hus.

PROMO: Nylig kom rapperen T.I, eller Clifford Joseph Harris jr. (38) som han egentlig heter, ut med en promovideo til sitt nye album som har vakt stor oppsikt i utenlandske medier. Talskvinnen til USAs førstedame reagerer kraftig. Video: NTB Scanpix/Twitter. Redigering: Ørjan Ryland Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!