COPYCAT-BØLGE: Familien til de skadde barna samlet seg i går på sykehuset i Taixing, der en 47 år gammel mann knivstakk 29 barn. Kina har den siste måneden blitt rammet av en serie angrep mot barnehager og barneskoler. Foto: REUTERS/China Daily/SCANPIX
COPYCAT-BØLGE: Familien til de skadde barna samlet seg i går på sykehuset i Taixing, der en 47 år gammel mann knivstakk 29 barn. Kina har den siste måneden blitt rammet av en serie angrep mot barnehager og barneskoler. Foto: REUTERS/China Daily/SCANPIXVis mer

- Hva er galt med dette samfunnet som dreper små barn?

Kina rystes av grufull copycat-bølge.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet.no): Ingen vet hva det var som fikk bonden Wang Yonglai (45) til å kjøre motorsykkelen sin gjennom inngangspartiet på barneskolen Shangzhuang i morges.

Innenfor portene angrep han en lærer som forsøkte å stanse ham. Deretter gikk han løs på noen av barna med hammer. Så grep Wang fatt i to av barna, helte bensin over seg og tente på.

En lærer fikk reddet unna de to barna, og i alt ligger fem barn på sykehuset med skader, melder det statlige kinesiske nyhetsbyrået Xinhua.

Angrepet som skjedde i byen Weifang i den østlige Shandong-provinsen er det tredje i sitt slag, som har rammet Kina på like mange dager. Den siste måneden har det vært fem angrep rettet mot barnehager og barneskoler.

MarginalisertKinesiske myndigheter frykter de står overfor en copycat-bølge. Eksperter frykter voldsbølgen er et negativt utslag av Kinas rivende økonomiske utvikling.

FRUSTRERT: Zheng Minsheng ble denne uka henrettet, etter at han i forrige måned knivstakk og drepte åtte barn. Under rettssaken skyldte Zheng på at han var frustrert over kjærlighetslivet. Her ser han på bildene av ugjerningene han har begått. Foto: AFP PHOTO/SCANPIX
FRUSTRERT: Zheng Minsheng ble denne uka henrettet, etter at han i forrige måned knivstakk og drepte åtte barn. Under rettssaken skyldte Zheng på at han var frustrert over kjærlighetslivet. Her ser han på bildene av ugjerningene han har begått. Foto: AFP PHOTO/SCANPIX Vis mer

- Jeg tror dette handler om at man i Kina er i ferd med å få en gruppe mennesker som ser at de ikke klarer å henge med. Det er den amerikanske drømmen på kinesisk som blir knust. Denne gruppen mennesker føler seg marginalisert og er frustrert, og ser ingen annen utvei og handler i frustrasjon, sier Kina-ekspert Henning Kristoffersen ved Handelshøyskolen BI til Dagbladet.
 
Felles for angrepene den siste tiden er at de er utført av mennesker som har hatt et personlig hevnmotiv, psykiske problemer eller på andre måter har havnet i en vanskelig livssituasjon, skriver avisa Washington Post.

I går tok den 47 år gamle Xu Yuyuan seg inn i en barnehage i Taixing i Jiangsu-provinsen. 29 barn i alderen fire til fem år ble skadd, fem av dem alvorlig, da Xu angrep med en 20 centimeter lang kniv. Den tidligere forsikringsagenten mistet jobben i 2001, og ifølge ubekreftede meldinger i kinesiske medier hadde han mistet huset sitt.

Onsdag brøt 33 år gamle Chen Kangbing seg inn i en skole i byen Leizhou. 15 elever og en lærer ble skadd av knivstikk.
Chen hadde vært lærer på en skole i nærheten, men hadde vært sykmeldt siden 2006 på grunn av mentale problemer.

- Hva er galt?
Angrepet skjedde samme dag som kirurgen Zheng Minsheng (42) ble henrettet drøyt en måned etter at han knivstakk og drepte åtte skolebarn i den sørøstlige byen Nanping.

Saken vakte oppsikt i Kina. Zheng hadde ingen sykdomshistorie som kunne forklare de grufulle drapene. Under rettssaken sa han imidlertid at han var blitt dumpet av en kvinne og behandlet dårlig av hennes rike familie.

TRAPPER OPP: Etter angrepene den siste tida er sikkerheten ved skoler og barnehager trappet opp. Her demonstrerer en politimann hvordan metallstengene skal brukes mot overfallsmenn. Foto: AP Photo/SCANPIX
TRAPPER OPP: Etter angrepene den siste tida er sikkerheten ved skoler og barnehager trappet opp. Her demonstrerer en politimann hvordan metallstengene skal brukes mot overfallsmenn. Foto: AP Photo/SCANPIX Vis mer

Ettermiddagen 12. april knivstakk Yang Jiaqin (40) sju mennesker, og drepte en elev og en 81 år gammel kvinne. Yang var tidligere innlagt for psykiatrisk behandling, og skulle til videre behandling da drapene skjedde.

- Hva er galt med dette samfunnet, der folk dreper små barn. Jeg bor i denne gata og har sett dem hver dag. Jeg fikk nesten slag da jeg hørte hva som hadde skjedd, sier en anonym 62 år gammel kvinne til Daily Telegraph.

Hun var en av de 200 sørgende som samlet seg utenfor barnehagen som var åstedet for gårsdagens knivstikking.

- Flere drapI et forsøk på å hindre panikken i å bre seg, har myndighetene satt inn ekstra personell i Taixing for at innbyggerne skal holde mest mulig tett om det som har skjedd.

SJU KOM SEG UNNA: Et barn får behandling for skadene det ble påført da en mann angrep med kniv i byen Taixing i går. Bare sju av barna kom helt uskadd fra. Foto: REUTERS/China Daily/SCANPIX
SJU KOM SEG UNNA: Et barn får behandling for skadene det ble påført da en mann angrep med kniv i byen Taixing i går. Bare sju av barna kom helt uskadd fra. Foto: REUTERS/China Daily/SCANPIX Vis mer

Myndighetene har også sensurert innlegg på nettfora, som omhandler drapene.

Likevel er det mange som peker på at drapene gjenspeiler et sinne i det kinesiske samfunnet over økende forskjeller, urettferdig behandling og utbredt korrupsjon.

- Det vil bli flere drap dersom det ikke gjøres noe med den sosiale urettferdigheten, heter det i et innlegg på Xinhua.

Yu Jianrong, Kinas fremste ekspert på sosial uro og rådgiver for kommunistpartiet, sier angrepene ikke burde sees i lys av sosial ulikhet, men at det i stedet dreier seg om enkeltstående tilfeller av mentalt syke mennesker.

SPOR: Blodflekker i barnehagens inngangsparti vitner om gårsdagens angrep. Foto: JIA HONGWEI/EPA/SCANPIX
SPOR: Blodflekker i barnehagens inngangsparti vitner om gårsdagens angrep. Foto: JIA HONGWEI/EPA/SCANPIX Vis mer

Professoren advarer imidlertid mot at angrepene kan være «sosialt smittsomme», etter hvert som de får mye medieomtale.

Angrepene de siste dagene gjør at sikkerheten er trappet opp ved kinesiske skoler. Enkelte har utstyrt sikkerhetsvakter med køller, pepperspray og metallstenger.

PSYKISK SYK: I byen Leizhou i Guangdong-provinsen ligger et barn på sykehus, offer for knivstikkene fra en psykisk utstabil mann som angrep tidligere denne måneden. Foto: AP Photo/SCANPIX
PSYKISK SYK: I byen Leizhou i Guangdong-provinsen ligger et barn på sykehus, offer for knivstikkene fra en psykisk utstabil mann som angrep tidligere denne måneden. Foto: AP Photo/SCANPIX Vis mer