Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Hva er galt med meg?

Han har lyktes med sine industrielle satsinger, er godt likt av de ansatte, har penger og stayerevne. Likevel: I Kværner vil de heller ha ukjente russere enn Kjell Inge Røkke som eier.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Skepsisen til Molde-milliardæren er sterk, så vel blant tillitsvalgte som blant medaksjonærer.

Det hagler med sterke karakteristikker av han som for tida er Kværners største aksjonær: «kranglefant», «pokerspiller»,«stormannsgal»,«torpedo» osv.

- Jeg er forundret over skepsisen mot meg, og imponert over standhaftigheten, slo Røkke fast under pressekonferansen i går.

Om motstanden sa han at han til en viss grad kunne forstå den, ut fra at han er en «eier som ikke alltid er helt tradisjonell i sin opptreden», og tidligere hadde opptrådt «tøft» i finansmarkedet.

Men selverkjennelse var ikke nok for Røkkes motstandere. «Dette bringer oss enda nærmere en konkurs.» Det var gårsdagens Kværner-reaksjon på Aker Maritims og Kjell Inge Røkkes alternativ til løsning av krisen. Forslaget innebærer at Kværner skal kjøpe mesteparten av Aker Maritime (AMA), og at de sammen skal bli en slagkraftig internasjonal aktør innenfor offshoreindustrien. Men fordi Kværner er så fattige, skal betalingen skje med aksjer, slik at AMA-sjef Kjell Inge Røkke blir sittende med rundt halvparten, og i praksis får full kontroll i det fusjonerte selskapet.

RØKKES FORSLAG innebærer også:

  • Bankene deltar ikke i garantikonsortiet til den foreslåtte emisjonen på 3 milliarder kroner. Aksjeutvidelsen reduseres til 2 milliarder.
  • Bankene og långiverne får ikke rett til å konvertere gjeld på til sammen 4,5 mrd. kroner til egenkapital. Lånene gjøres om til tiårs rente- og avdragsfrie lån.

Pressekonferansen i Aker Maritimes auditorium på Lysaker var ikke før slutt, før de negative reaksjonene fra Kværner-hold begynte å komme.

Konserntillitsvalgt Rolf Utgård kaller det hasardspill. Styreformann Harald Arnkværn mener det er uansvarlig, siden det ikke innebærer finansiering av den daglige driften i dagene framover. For så alvorlig er situasjonen til Kværner, at de ikke har penger til lønninger og vanlige regninger. Konkurs kan være et faktum allerede mandag, mener Utgård.

Det er et akutt behov for 250 millioner kroner fram til den ekstraordinære generalforsamlingen neste torsdag.

Men:

- Etter at Aker Maritime onsdag gikk ut og signaliserte at man vil stemme nei til styrets finansieringsplan, er usikkerheten blitt så stor at det påvirker mulighetene for å oppta et midlertidig lån, skriver styreformann Harald Arnkværn i et brev til AMAs styreformann, Kjell Inge Røkke.

PROBLEMET ER ALTSÅ både tilbakeholdne banker og dårlig tid. Det er ikke tid til å forhandle om den industrielle og finansielle løsningen Røkke foreslår. Man får ikke underskrifter fra 42 banker verden rundt i en fei. Røkke må bla opp med penger eller garantier allerede i dag, dersom han skal ha håp om å få noe goodwill for fusjonsplanen. For den er styret beredt til å diskutere seinere, lover Arnkværn.

Selv om Aker Maritime kan vise til langt flere industriarbeidsplasser i Norge enn Kværner, og i motsetning til Kværner har en solid økonomi: Det hjelper ikke på goodwillen.

Flyene, båtene og de 32 toalettene i hytteanlegget på Oppdal gjør mer inntrykk. Det personlige forbruket blir stadig brukt mot ham.

I tillegg har han signalisert lukkethet. Han tok Aker av børs for å få drive mer i fred. Slikt skaper skepsis. Han framtrer heller ikke med et slikt vesen som vinner folks hjerter, tvert imot, han virker ofte mutt. Når han argumenterer for hvorfor Aker og Kværner bør slås sammen, blir ikke tilhørerne engasjerte. Røkke er ikke flink til å få fram budskapene sine.

- Jeg har ikke noe imot Røkke som person, bedyrer konserntillitsvalgt Rolf Utgård:

- Men han har skapt mye vanskeligheter for oss, legger han til, og hevder at det følger så mye strid og rettssaker med Røkke at han ikke blir sett på som noen interessant aksjonær.

PÅ KVÆRNERS STØRSTE arbeidsplass i Norge, Rosenberg i Stavanger, er de ikke mindre nådige:

- Røkke spiller et rått spill med oss som innsats. Vi er dypt bekymret for at vi kan være i skifteretten allerede før generalforsamlingen i neste uke, sier klubbleder Einar Risa.

De ansatte der vil ikke høre snakk om noen fusjon med Aker Maritime. Røkkes løfter om oppgradering av Kværner-verftene og kompetanseheving for å sikre arbeidsplassene, preller av som vann på gåsa. Risa fnyser:

- Bare fagre løfter. Han får jo innfri løftene. Det er ikke all verdens imponerende investeringer han har gjort på Aker Stord og Verdal, og han har jo vært der noen år. Nei, viljen til investeringer ser ut til å være mye større på den private fronten hos Røkke. Vi er bare bønder på sjakkbrettet hans!

- Når så mye makt samles på en person, er det fare på ferde, sier Risa.

- Men de ansatte i Aker Maritime-systemet virker da fornøyde med sin eier?

- Nå ja, er de nå så lykkelige? Vel, hvis vi blir tatt av Røkke, må vi vel innrette oss.

- Bedre med russiske Yukos og deres ukjente venner?

- Med Yukos lages det en forretningsplan. At Yukos kom inn, er en logisk konsekvens av globalisering. Vi er på børsen, og vi er for salg.

I DAG ER DET YUKOS som skal ha pressekonferanse. Det russiske oljeselskapet, som har 22 prosent nyervervede aksjer i Kværner, skal si sin mening om Røkke-planen. Som til forskjell fra deres er litt slemmere mot bankene, men litt snillere mot aksjonærene. Men de russiske kapitalistene har ikke opparbeidet de samme negative følelsene mot Røkke som mange av de norske. De kan tenkes å ville samarbeide.

De ansatte og styret i Kværner har omfavnet Yukos for redningsplanen de fikk i stand.

At selskapet og deres ukjente medinvestorer nå skisserer en sterk oppsplitting og utsalg av Kværner-bedrifter som et mulig framtidsscenario, skremmer ikke de tillitsvalgte. De ser det uansett som det eneste alternativet til en konkurs.

Men de blir neppe kvitt Røkke.

Hele Norges coronakart