Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Hva er galt med Sandefjord?

Sandefjord er mest kjent for hvalfangst, sommeridyll og håndball. Atle Hamre, Ole Christian Bach og byens knallharde narkomiljø er i ferd med å endre på det.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

SANDEFJORD (Dagbladet): Hva har skjedd? Det er ikke lenger bare sol, sommer og hvitsnippforbrytelser i millionklassen. Det gikk det an å leve med. Unge, ustyrlige Sopranos-typer har banet seg vei inn i kremmerbyen. De dealer på sin måte. Søkelyset er igjen på Sandefjord. Byen har fått lov til å være sovende etter Ole Christian Bachs eventyr på 80-tallet. Noen narkosmuglere og ranere har forstyrret roen, riktignok.

Så kom Bach fram i lyset igjen. Og samtidig gikk politiet til aksjon og siktet fem unge mennesker for overlagt drap på en 27-åring i byens skjulte, kriminelle miljø. I Arendal pågår en rettssak der to av de drapstiltalte er fra Sandefjord.

Fort!

Det ble en svart høst da sjøfartsbyen igjen kom i fokus. Er det noe rart folk på Jahre-åsen blir rystet?

De vil helst glemme at jakten på Anders Jahres skjulte formue i utlandet fortsatt pågår. Og hva skjer nede i byen?

Det handler visstnok om raske ting i Sandefjord - kjapt, lettvint og gjerne så hurtig at lovens lange arm ikke rekker fram: raske biler og raske penger.

Og nå kan du også ta snarveien til Strömstad fra Thor Dahls brygge, der hvalfangstbåtene la til for et par generasjoner siden. Lenge før det var det vikinger her. Men hvem forbinder Gokstadskipet med Sandefjord?

-  Dessverre, ingen, sier damene på Halvorsens konditori.

Men Ole Christian Bach husker alle og kanskje Anders Jahre. Og Park hotell.

Hvalfangsten er over. Men ikke jakten på pengene.

Hva gikk galt?

Bach is back. Ingen, og i alle fall ikke i Sandefjord, glemmer hans ville liv med luksusbåter, motedamer, millioner i bæreposer og en pyramide som vokste og vokste, men ikke til himmels.

Han fikk noen år bak murene, frigang hos Frelsesarmeen, flyttet sammen med kjæresten fra Sandefjord og fikk barn. Og dukket opp i spaltene igjen. Nå er han på flukt, med offisielle og uoffisielle kreditorer i hælene.

Høyre-ordfører Bjørn Ole Gleditsch stiller seg undrende til at folk fortsatt forbinder Sandefjord med Bach. Det er jo 15- 20 år siden han forsvant. Og velkommen tilbake er han neppe.

-  På generelt grunnlag vil jeg si at ingen som livnærer seg på kriminelle gjerninger, er velkomne til Sandefjord. Det må jo være dumt å låne penger til ham igjen, ikke sant? undrer ordføreren.

Han er tredje generasjons arving til Jotun-dynastiet, satser på politikken og skal forsøke å gi svar på hva som har gått galt i Sandefjord den siste tida.

-   Det kan være litt tilfeldigheter. Kriminelle tiltrekkes gjerne av hverandre, og det er ingen tvil om at vi har fått et tøft narkomiljø her i byen. Det brutale vi har sett den siste tida, har skjedd internt i miljøet, sier Gleditsch.

Bostedsløse

Han medgir raskt:

-  Sandefjord ligger lavest på levekårsundersøkelsen i Vestfold. Vi har hatt en kraftig økning av bostedsløse. Vi har ikke de midlene til forebyggende tiltak vi gjerne skulle hatt. Byen er ikke lenger gullkysten. I overføringer fra staten skulle vi egentlig hatt 21 millioner til i året, sier Høyre-ordføreren.

Han sitter i et rådhus delvis finansiert av Anders Jahre. Paradoksalt nok følger kommunen nøye med i jakten på rederens utenlandsformue. Kravet fra kommunen er på flere hundre millioner kroner og kan gi etterlengtede kroner i kassa, kanskje til fordel for dem som trenger det mest.

Nytt og gammelt

Det brutale Sandefjord ryster alle, folk i gata og borgerskapet i kystbyen.

-  Du vil vel kanskje spørre om familien min? sier shippingmann og hesteoppdretter Jørgen Jahre jr.

-  Nei, men har du noen formening om hva som skjer i Sandefjord?

-  Det er vokst opp nye generasjoner i byen. De siste tingene som har skjedd nå, virker helt uforståelige. Som andre har jeg observert det, men kan ikke forklare hvorfor.

Bjørn «Kina» Hansen ble søkkrik på Kina-handel og snakker gjerne i store bokstaver.

-  Du kan begynne å lure på hva som skjer i Sandefjord. Mange vegrer seg for å gå ut på en vanlig lørdagstur i byen. Jeg hører mange som ikke liker seg.

-  Men jeg vet ikke så mye. Jeg bor i Sandefjord, men jobber mest andre steder - i Oslo og internasjonalt.

-  Det bor kanskje for mange folk oppå hverandre, og det er kommet mange innflyttere til byen. Men er det så sikkert at det er verre i Sandefjord enn andre steder? sier eksreder Thor Christensen.

Han flyttet fra Sandefjord etter den store utpressingssaken. Travkusk Atle Hamre ble dømt til fem års fengsel. På Yxnøy regjerer nå finansmannen Kjell Chr. Ulrichsen, dronning Sonjas fetter. De unge kongelige tar seg gjerne en tur hit. Og til våren skal Ulrichsen i retten for å forsvare retten til å jage båtfolket vekk fra en av holmene sine. Det er ikke akkurat en strid som opptar mannen i gata akkurat nå.

Må samarbeide

Statistikken viser at Sandefjord har mindre kriminalitet enn andre Vestfold-byer. Men det er en mager trøst. Byen har nå en rekke personer siktet for brutale drap og rå planlagt mishandling innen det kriminelle miljøet.

-  Vi må jobbe sterkere for å avdekke det som skjer i lukkede miljøer. Det forebyggende arbeidet blir viktig framover, der flere etater samarbeider, også næringslivet, sier politistasjonssjef Brian Jacobsen.

Han er helblods sandefjordsgutt og har hørt om tida da spritsmugling var en viktig næringsvei og sosialt akseptert i byen.

-  Det har kanskje ligget en holdning hos mange i byen om å tjene raske penger.

Politiet ble ganske forbløffet tidligere i høst etter det store våpentyveriet fra Jørstadmoen på Lillehammer. I Sandefjord så flere som ikke var hardbarkede kriminelle, sitt snitt til å forsøke å selge våpen videre for skaffe seg noen tusenlapper i lomma.

New rules?

Operasjef Bjørn Simensen har flere år bak seg i kulturlivet i Sandefjord. Ting var ikke så dystert den gangen. Nå ser han det hele utenfra. Nyrike kom på banen etter skipsrederbaronene. Lokale sopranoer har dukket opp. Operasjefen tenker på en tegneserie.

-  Hva var det Tommy sa til Tigern? Det er nye regler! Er det det som skjer i Sandefjord?

DÅRLIG PR: Ordfører Bjørn Ole Gleditsch sliter med omtalen av Sandefjord.
BYFADEREN: Anders Jahre gjemte penger i utlandet. Pengejakten pågår ennå.
BACH TILBAKE: Ole Christian Bach fikk fire år for grovt bedrageri i 1987. Nå er han under etterforskning for nye lovbrudd.
VITNET: Thor Christensen (t.h.) vitnet mot Atle Hamre. Hamre ble dømt.
DYSTER HØST: Den tunge kriminaliteten har rammet idylliske Sandefjord i høst. Politikere og folk i byen lurer på hva som har skjedd med den tidligere så velstående byen.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media