TILTALT: Fotballdommeren i 20-åra er tiltalt for flere hundre nettovergrep mot barn. Foto: Privat
TILTALT: Fotballdommeren i 20-åra er tiltalt for flere hundre nettovergrep mot barn. Foto: PrivatVis mer

Sendte melding til tiltalt nettovergriper:

«Hva er greia med de unge gutta du legger til som venn på Facebook»

Da mannen i 20-åra begynte å legge til tenåringer på Facebook, reagerte vennen hans. Kort tid etter ble han pågrepet og siktet for flere hundre nettovergrep.

LILLESTRØM (Dagbladet): Da den tidligere fotballdommeren i 20-åra slapp ut av varetekt sommeren 2016, skal han umiddelbart ha tatt kontakt med unge gutter og utført nettovergrep. En bekjent av mannen inntok i dag vitneboksen. Der fortalte han om hvordan han ble mistenksom da han så tiltalte ta kontakt med unge gutter på nettet.

Da han ga beskjed til tiltalte, som har erkjent å ha begått flere hundre overgrep mot gutter på nettet, fikk han beskjed om å passe sine egne saker.

- Jeg visste ikke at han hadde kontakt med mindreårige før jeg ble kjent med etterforskningen. Men da han slapp ut av varetekt første gang, var jeg klar over hva han var siktet for. Etter at han slapp ut, fikk jeg se at han la til unge gutter på Facebook. Jeg ble bekymra og sendte melding der jeg spurte: Hva er greia med de unge gutta du legger til som venn på Facebook. Jeg fikk beskjed om at jeg ikke skulle bry meg.

Mentor og venn

Det sier mannen i 40-åra som har kjent tiltalte i nærmere ti år. Vitnet ble selv kjent med tiltalte gjennom fotballmiljøet. Der fikk han etter hvert en slags mentorrolle for den talentfulle dommeren.

- Vi møttes og ble kjent for nærmere ti år siden. Det utviklet seg til et vennskap. Han var tillitsvekkende, seriøs, målrettet og systematisk, sier vitnet.

OVERGREPSSAKEN: Slik var norgeshistoriens verste nettovergriper og hans skjulte liv på nettet. Reporter: Audun Hageskal. Video: Ingebjørg Iversen. Vis mer

Kalenderen viste 31. august da bekymringsmeldinga ble sendt fra vitnet til tiltalte. Tiltalte hadde da sluppet ut av varetekt to måneder tidligere. Samtidig hadde politiet startet gravingen i det omfattende materialet som nå legges fram i retten - titusenvis av nakenbilder og -videoer av unge gutter.

- En annen person

Bare få dager etter at meldinga ble sendt, ble tiltalte pågrepet på ny. Siden har han ikke vært ute av varetekt.

- Jeg har besøkt ham regelmessig i fengselet, og vi har snakket mye om saken. Det er to vidt forskjellige personer man ser i dag og det man så i 2016. Han har gått fra fornektende til å erkjenne hva han har gjort, sier vitnet.

Over 1000 meldinger daglig

Onsdag kom det også fram rystende detaljer om funn i politiets etterforskning. Til tross for at man har funnet totalt 458 fornærmede gutter i Norge, Sverige og Danmark, har forsøket på kontakt mellom tiltalte og andre vært langt mer omfattende.

- Totalt har vi sett at tiltalte har kontaktet 15 000 profiler. Det er beslaglagt chatlogger med totalt 1,1 millioner meldinger. I snitt er det sendt og mottatt 1190 unike meldinger daglig i over 2,5 år, sa etterforskningsleder Vemund Eggen Sæther i retten i dag.

Fornærmede i tre land

I løpet av de siste to åra har Sæther jobbet daglig med «Operasjon Sandra», som munnet ut i rettssaken som startet i Nedre Romerike tingrett tirsdag denne uka.

Politioverbetjenten forklarer seg i dag om hvordan politiet jobbet med etterforskningen, og hvordan tiltalte notorisk kontaktet unge gutter på Facebook, hot or not, tinder, Instagram, Omegle og Yellow.

- Ti etterforskere, tre personer som gjennomførte barneavhør og en IT-etterforsker er noe av det vi har hatt på saken. Til sammen har vi sett på mer enn 22 000 videoer for å prøve å identifisere ofre. Tiltalte hadde selv ikke kategorisert filmene, så vi måtte se alle, sa Sæther.