Hva er Helgas yndlingsmat?

Fiskeri- og kystminister Helga Pedersen svarte leserne.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Hun omtales allerede som «den neste Gro» av Dagsavisens politisk redaktør Arne Strand. Helga Pedersen, valgt til nestleder i Arbeiderpartiet i april, hadde klare målsetninger da hun inntok posten som fiskeri- og kystminister:

 • Et oppgjør med det enorme tjuvfisket i Barentshavet
   
 • En fiskeripolitikk formet mer av distriktshensyn langs kysten enn etter sjømatnæringen og fiskebåtredernes ønsker.

  - Denne regjeringa har altså et bredere perspektiv enn det rent bedriftsøkonomiske, sa Pedersen på møte med Fiskebåtredernes forbund i januar 2006.

  Hva må fiskeri- og kystministeren gjøre for å få flere lys i husene langs kysten? Still spørsmål til ministeren nederst i saken.


  «Fartsdump»


  En av regjeringens hardeste kritikere, tidligere medlem av den rødgrønne regjeringens strukturutvalg Bente Aasjord, mener Helga Pedersens politikk er «en fartsdump snarere enn en kursendring» og anklager henne for å «kjøpe høyreretorikk».

  - Helga har gjort en stor jobb i forhold til Russland og med å få på plass internasjonale avtaler som forhindrer illegalt fiske. Men hun har sviktet på hjemmefronten, sier Aasjord til Dagbladet.no.

  Les: Her losses tonnevis med tjuvfisket norsk-russisk torsk.

  Hun mener det er behov for et oppgjør med markedskreftene i fiskeripolitikken.


  Halvering av sjarkfiskerne?
  - Hun sa regjeringen ville ha lys i husene langs kysten da hun tiltrådte, men Pedersen har gjort det forrige fiskeriminister Svein Ludvigsen og Høyre ikke turte gjøre, nemlig å innføre kvotekjøp for sjarkflåten slik at det blir færre båter og færre fiskere langs kysten, sier Aasjord.

  Den tidligere fiskeripolitiske talskvinnen i Naturvernforbundet frykter en halvering av sjarkfiskerne innen få år.

  - Dette bidrar til å slukke lysene langs kysten. I begynnelsen fikk hun mye kritikk fra rederne i Ålesund og på Austevoll, der kvotene nå hoper seg opp, men den har stilnet. Mange mener hun har myknet politikken, sier Aasjord.

  - Mer realistisk


  En av rederne hun sikter til er austevolling og styreleder Inge Halstensen i Fiskebåtredernes forbund. Høsten 2005 var han skeptisk til regjeringens ønske om at en av Norges mest konkurranseutsatte næringer skulle reguleres kraftigere, men mener flere av bekymringene er gjort til skamme.

  - Den konkrete politikken ble mer realistisk enn de målene regjeringen satte seg på Soria Moria. Men det er fremdeles slik at vi ikke får slå sammen enheter i fiskerinæringen slik for eksempel bøndene og alle andre næringer får lov til. Vi blir stemoderlig behandlet, men det vi trenger er frihet til å effektivisere og å skape mer lønnsomhet for fiskerne, sier Halstensen, til Dagbladet.no.

  Han mener statsråden ikke har stilt opp for næringa i avgjørende spørsmål.

  - Ett eksempel er NOx-avgiften som gjøre det mye dyrere å drive fiskefartøy. For en reketråler som koster 25 millioner i drift kan det fort blir fire-fem millioner ekstra i året. Dette er en avgift ingen av våre konkurrenter har i andre europeiske land, og som Pedersen burde fått hindret at vi rammes av, sier Halstensen.
   
  Også Halstensen skryter av regjeringens handlekraft i kampen mot det ulovlige fisket.
Fiskeri- og kystminister og nestleder i Arbeiderpartiet Helga Pedersen på takterrassen utenfor kontoret sitt Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet
Fiskeri- og kystminister og nestleder i Arbeiderpartiet Helga Pedersen på takterrassen utenfor kontoret sitt Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet Vis mer
SKUFFET: Tidligere medlem av regjeringens strukturutvalg Bente Aasjord mener ministeren følger Høyres
FISKEBÅTREDER: Inge Halstensen, styreleder i Fiskebåtredernes forbund, mener regjeringens fiskeripolitikk var bedre enn fryktet.
I SAMISK DRAKT: Fiskeriminister Helga Pedersen leser beretningen om rikets tilstand under den høytidelige åpningen av det 152. Storting i går.
KAMPEN MOT TYVFISKE: Fiskeri- og kystminister Helga Pedersen ombord i kystvaktfartøyet KV Harstad på kaia i Kirkenes ifjor for å snakke om svart fiske. I bakgrunnen to russiske trålere.