Hva er korrupsjon?

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
  • I snart to uker har Dagbladet gjennom en rekke reportasjer og avsløringer satt søkelyset på advokatfirmaet BA-HR og båndene til Kjell Inge Røkke og tidligere Ap-statsråd Tore Tønne. Med utgangspunkt i Røkkes etter norske forhold enorme imperium er det avdekket lyssky virksomhet og tvilsomme vennetjenester. Det er avdekket økonomiske bånd, gaver og lån. Den lysskye virksomheten er toppet med en operasjon der BA-HRs jurister aktivt forsøker å kamuflere at tidligere helseminister Tore Tønne er Røkkes godt betalte hjelper.
  • I en strøm av halvsannheter og usannheter står vi tilbake med et bilde av et nettverk der de rikeste og mektigste i landet jobber i skjul for å hjelpe hverandre. De lever etter mottoet «Ingenting innrømmes før man er tvunget til det». Vi har etter hvert fått noen fakta på bordet: BA-HR opererer i beste fall på kanten av loven. Tønne er kjøpt og betalt av Røkke og kan på ingen måte betraktes som uavhengig verken som politiker eller som styremedlem i Kværner. Og Røkke selv er rasende over det han mener er forfølgelse.
  • Korrupsjonsjeger Eva Joly har flere ganger advart mot den naive troen at korrupsjon bare er noe som foregår i utlandet. Vi har ikke trodd at det finnes korrupsjon i Norge, derfor har vi problemer med å se det når vi møter den. Men skjulte økonomiske bindinger, lån uten renter og avdrag og skyhøye honorarer som forsøkes tryllet bort, er uavhengig av merkelapp et lite vakkert syn. «Norge er et lite land» er et utsagn som brukes til å avvise faren ved at næringslivsledere, advokater og noen politikere utgjør et tett og personlig nettverk. Men nettopp derfor må vi være spesielt på vakt og i større grad enn andre kreve at våre samfunnstopper praktiserer fullstendig åpenhet om personlige økonomiske forbindelser og finansielle bindinger.
  • Det er trolig mye som ikke er kommet til overflata i denne saken. Fortsatt driver Tønne, Røkke og BA-HR Operasjon Hemmelighold. Dessverre ser det ut til at den eneste måten vi kan få klarhet i alle forhold på, er at påtalemyndigheten går inn i saken. Aller først kan Tore Tønne starte med å nedbetale lånet til Røkke og trekke seg fra Kværners styre.