KRITISK: Frp-leder Siv Jensen er kritisk til at Erna Solberg og Høyre etterligner Arbeiderpartiet. Jensen sier at hun ikke vil endre sitt partis profil for å tekkes andre før valget. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix
KRITISK: Frp-leder Siv Jensen er kritisk til at Erna Solberg og Høyre etterligner Arbeiderpartiet. Jensen sier at hun ikke vil endre sitt partis profil for å tekkes andre før valget. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpixVis mer

- Hva er poenget med å innta standpunkter som ligner på Ap's? Det er her jeg har problem med å forstå Høyre

Frp-leder Siv Jensen slår fast at hun ikke vil vanne ut partiets profil for å tekkes andre.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Vi er alternativet i norsk politikk. Hvorfor i all verden skal velgerne stemme på oss, hvis vi blir grå og formløse som de andre? Hva er poenget med å innta standpunkter som ligner på Ap's? Det er her jeg har problem med å forstå Høyre, sier Jensen til NTB.

Frp-leder Siv Jensen vil ikke vanne ut partiets profil og program for å tekkes andre før valget. Hun vil ikke gjøre som Høyre, som toner ned løftene og filer vekk kantene.

Uttalelsen om at Frp ikke vil støtte en regjering, der partiet ikke er med, står fast. Jensen sier den ikke er åpen for tolkning. Spesielt ikke den tolkningen at Frp vil kunne godta en Bondevik-II-konstruksjon av Høyre, KrF og Venstre, fordi alternativet, et Ap fortsatt i posisjon, er mye verre.

Dette resonnementet avviser Jensen. Hun minner om at uttalelsen om Frp's strategi ble framsatt i en annen politisk sammenheng enn den som hersker i dag.

Isolert - Før valget i 2009 overgikk partiene hverandre i å ikke ville ha noe med oss å gjøre. Høyre fikk erfare at det ikke var særlig smart. De gjorde et dårlig valg. Venstre, med Lars Sponheims berømte uttalelse, gjorde et særdeles dårlig valg. Nå er det imidlertid slik at alle de andre tre på borgerlig side vil samarbeide med oss på en eller annen måte, sier Jensen.

Hun presiserer at Frp's holdning til borgerlig samarbeid har ligget fast hele tiden. Det er de andre som har beveget seg.

- Nå har vi et helt annet utgangspunkt. Nå er det fire partier som felles signaliserer at de vil ha et regjeringsskifte, som jobber mot samme mål. Alle oppfatter jo nå at det er fire partier som har planer om å samarbeide, sier Jensen.

Hun oppfatter situasjonen slik at alle fire har én plan, og det er å skifte ut regjeringen hvis de får flertall.

- Det er plan A. Frp har ingen annen. Men hvis det er slik at de tre andre har en hemmelig plan, skal jeg forholde meg til den når den kommer på bordet. Mitt inntrykk er at vi fire ønsker å finne en løsning sammen, sier partilederen.

Helsekø Frp vil prioritere å få ned helsekøene hvis det blir regjeringsskifte. Jensen mener dagens politikk påfører den enkelte for mye lidelse og samfunnet for store kostnader.

- Vi ser altfor mange eksempler på at folk med relativt enkle diagnoser blir et navn på en venteliste i måned etter måned. Det er elendig samfunnsøkonomi, sier partilederen.

Hvis det blir borgerlig flertall ved valget, og hvis Frp får tilstrekkelig tyngde og gjennomslag i de påfølgende regjeringsforhandlingene, er asyl og innvandring, helsekøer, eldreomsorg og veibygging de saksområdene partiet vil gyve løs på først.

Jensen er klar over at det er noen «hvis» i denne prosessen. Hun kan ikke få sagt det tydelig nok at velgere som virkelig vil ha Frp-løsninger, ikke må stemme Høyre av blyghet og gammel vane, og så tro at resultatet blir «borgerlig» uansett.

Kompromisser - På disse feltene vil det forhåpentlig merkes best at det er nye partier ved roret. Men det blir altså ikke ufortynnet Frp-politikk i en regjering med kanskje opp til fire parter. Selv ikke Frp klarer å bygge firefelts motorveier over hele landet på 14 dager, sier Jensen.

Ved inngangen til valgåret synes partilederen at det i førjulsukene har vært unødvendig mye spekulasjoner og påstander om Frps forhold til formuesskatten.

- Det er tydeligvis symbolsaken som de rødgrønne og LO har tenkt å kjøre i valgkampen, uvisst av hvilken grunn. Debatten om formuesskatt er en parentes sammenlignet med de utfordringer vi har i det norske samfunn, sier Jensen.

Hun betegner budskapet sitt som ganske likefram og i tråd med det Høyre sier: Formuesskatten skal vekk på sikt. Så må det finnes noen smarte grep som hindrer fenomenet nullskattytere å bre om seg.

Hun legger til at formuesskatten ikke står som nummer én av de skattene Frp vil ha bort. Viktigere er det avvikle arveavgiften og redusere lønnsbeskatning for å stimulere til at folk jobber mer. Jensen er litt urolig over at Høyres ambisjonsnivå i skattepolitikken er blitt for forsiktig.

- De opererer med rundt 25 milliarder over en fireårsperiode. Så hvis formuesskatten på rundt 15 milliarder skal tas innenfor det, blir det ikke mye handlingsrom igjen til andre ting, sier Jensen.

(NTB)