Hva er «riktig innpakning»?

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

HIJAB: «Jenter i hijab er ofte blitt mobbet og utestengt. Men nå blir jenter uten hijab eller full tildekning, mobbet», skriver Trude Ringheim i sin kommentar i Dagbladet 10. juli. Det er selvfølgelig ikke bra. Men er løsningen på dette problemet å «pakke jentene ut», som er Ringheims nokså ubegrunnede parole? Med mindre de som skjeller ut og kaster stein på unge, somaliske jenter uten tradisjonelle klær slutter å gjøre disse tingene, er det åpenbart at jo flere jenter som «pakkes ut», jo flere vil bli skjelt ut eller kastet stein på. Det er bare ikke slik at man kan «gå inn for» at visse unge jenter skal kle seg på en bestemt måte, og så skal alle disse jentene handle i tråd med dette og dermed skal mobbeproblemet hensvinne.

Og videre: «Uansett hva man mener om religiøse plagg, skal ikke barn pakkes inn. Barn velger ikke ut ifra religiøs overbevisning, de påtvinges», skriver Ringheim. Selvfølgelig har ikke barn full råderett over hva de skal ha på seg, men det er da en besynderlig ting å innbille seg at barn skulle kunne ha det. Man blir uvegerlig født inn i en kultur som legger visse retningslinjer for hvilke klesplagg som er aksepterte, og dette er grunnen til at Ringheim neppe hadde fått lov til å gå på skolen iført hva som helst da hun var barn. «De trenger ikke være ærbare. De er barn, for søren», er simpelthen en feilaktig påstand, ettersom barn er ærbare de også – og dette er grunnen til at barn på seks, ti og fjorten år ikke får lov til å gå nakne rundt omkring hvis de har lyst til det. Det tar seg ikke ut.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer