- Hva er sant og hva er bare spekulasjoner?

Ramsalt kritikk mot medienes Madeleine-dekning

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Hva har skjedd med Madeleine McCann? Dagene går uten noe svar, men med desto flere makabre spekulasjoner - og verden over begynner seere, lyttere og lesere å gå lei.

Fredag ble det meldt at portugisisk politi har vært på razzia i et krematorium for kjæledyr om lag 50 kilometer fra Praia de Luz på Algarve-kysten sør i Portugal. Det var her familien var på ferie, da den gang tre år gamle Madeleine forsvant 3. mai i år.

- Politifolkene spurte meg tre ganger om jeg kjente eller hadde snakket med jentas foreldre. Men det gjør jeg ikke og det kan jeg umulig ha gjort, sier krematoriets eier Evert Hendrik oppgitt til nyhetsbyrået Reuters.
Ordflom
Politiet gjør jobben sin, og det må de gjøre, selv om mange - spesielt i Storbritannia - stiller seg kritiske til hvordan jobben blir gjort. Millioner av ord er skrevet og sagt om Madeleine i månedene etter forsvinningen, og ikke alle disse ordene har vært veid på gullvekt.

- Jeg vil helst slutte å lese, å lytte, å se, å google, å leke amatørdetektiv. Jeg blir kvalm av min egen nysgjerrighet, skriver spaltisten India Knight i den britiske søndagsavisen Sunday Times - og hun er ikke alene om å ha det slik.

Flere av hennes kolleger i Storbritannias medieverden er enige: Tidligere sjefredaktør i storavisen Daily Telegraph Sir Max Hastings, som har bakgrunn som krigskorrespondent, skrev denne mÃ¥neden i The Guardian at medienes Madeleine-dekning «fører til samme form for skyldfølelse som våre forfedre fikk, når de overvar offentlige henrettelser».


Mediestyrt?
Mediedekningen av Madeleine-saken vekker reaksjoner også utenfor Storbritannia. Det tyske nyhetsmagasinet Der Spiegels svært erfarne krimmedarbeider Gisela Friedrichsen, som i årenes løp har dekket et utall groteske saker, skriver på magasinets nettsider at Madeleine-affæren «for lengst har utviklet seg til et mediestyrt drama».

- Hva er sant og hva er bare spekulasjoner? Fins det virkelig blodspor og hår i ekteparet McCanns leiebil, som de leide 25 dager etter at barnet forsvant? Hvis det er sant, er det da Maddies hår og blod? Hvis svaret er ja, hva betyr det i så fall, spør Friedrichsen, som framhever kontrasten mellom tause portugisiske politifolk og hysteriske britiske medier.

Til tross for en voksende selvkritikk, viser de britiske mediefolkene og deres utenlandske kolleger ingen tegn til å tone ned dekningen av saken. Og skyldige eller uskyldige, Maddies foreldre sitter fast i fellen hos mediene som en gang hjalp dem, skriver nyhetsbyrået AP.

(NTB)

FORTSATT SAVNET: Spekulasjonen om hva som skjedde med Madeleine McCann har rast i engelsk, portugisisk og utenlandsk presse. Foto: Privat/Scanpix
FORTSATT SAVNET: Spekulasjonen om hva som skjedde med Madeleine McCann har rast i engelsk, portugisisk og utenlandsk presse. Foto: Privat/Scanpix Vis mer
MITT I ET MEDIASIRKUS: Kate McCann frontet først en omfattende kampanje for å finne Madeleine. Deretter ble hun sentrum for medias oppmerksomhet da hun fikk status som mistenkt i saken.