- Hva faen, er det bajs her?

Svenske badegjester om mulig E.coli i badevannet.

E. COLI: På grunn av onsdagens heftige regnvær fraråder Oslo kommune til å bade i indre Oslofjord. De fleste holdt seg på brygga på Sørenga, men noen hoppet i vannet. Reporter: Henning Lillegård. Reporter/video: Mariann Habbestad. Vis mer

Oslo kommune gikk torsdag formiddag ut og frarådet bading i Indre Oslofjord på grunn av E. coli-fare etter gårsdagens regnvær. Frykten er at de store vannmengdene som regnet ned over Oslo-området kan ha ført til at overløp fra kloakksystemet fant veien ut i sjøen.

SOMMER OG SOL: Med over tjue varmegrader torsdag formiddag var det mange som hadde funnet veien til brygga på Sørenga. De fleste valgte å sole seg framfor å bade. Foto: Henning Lillegård / Dagbladet .
SOMMER OG SOL: Med over tjue varmegrader torsdag formiddag var det mange som hadde funnet veien til brygga på Sørenga. De fleste valgte å sole seg framfor å bade. Foto: Henning Lillegård / Dagbladet . Vis mer

På den populære bedeplassen Sørenga i Oslo treffer vi tre svensker.

- Om vi har hørt om E. coli, nei vi er svensker, så det har vi ikke fått med oss, sier Timothy Sjøberg (25), Joakim Bruun (28) og Oliver Lidmalm (23) til Dagbladet.

- Vet dere hva E. coli-bakterier er?

- Nei, sier Timothy.

- Det er lort, sier Oliver Lidmalm.

- Det er jævlig ekkelt. Ikke noe man vil bade i. Vi visste ingenting før du sier at vi bader i bajs. Å faen, sier de til Dagbladet.

- Blir dere skremt?

- Nei, det blir jeg ikke, men kanskje jeg burde bli det. Kan vi få infeksjon, ja da kan vi vel ikke jobbe i kveld. Nei, nå må vi dusje oss skikkelig, sier de tre mennene.

Må dusje ekstra godt

De tre mennene plasket rundt i havnebassenget med hvert sitt surfebrett, og selv om de mestret det ganske bra, havnet de noen ganger i vannet.

- Det er vel ikke helt bra. Det er jo kloakk, og vi må kanskje dusje ekstra godt etter dette. Jo, vi må nok det hvis det er bajs her, sier svenskene.

HOPPET I DET: Noen valgte å stupe fra brygga, mens andre valgte surfebrett. Foto: Henning Lillegård / Dagbladet .
HOPPET I DET: Noen valgte å stupe fra brygga, mens andre valgte surfebrett. Foto: Henning Lillegård / Dagbladet . Vis mer

Generell advarsel

Presseansvarlig ved bymiljøetaten, Monica T. Olsen, sier til Dagbladet at de har gått ut med en generell advarsel der man fraråder bading etter kraftig regnvær.

Det kan ha kommet kloakk ut i fjorden, på grunn av overløp fra vann- og avløpssystemet.

- Det er helt normalt etter regnvær at det kan skje, og derfor er det en fraråding mot å bade, særlig i Indre Oslofjord, hvor en del vassdrag renner ned, sier Olsen.

- Altså kan det være menneskeavføring i vannet?

- Det kan være det, svarer Olsen.

Få badegjester

Brygga på Sørenga i Oslo, like ved Operaen og det nye Munch museet, er en godt besøkt badeplass i Oslo. Også i dag var det mange mennesker på brygga, men svært få hoppet ut i vannet.

- Nei, vi hørte at vannet kunne være veldig forurenset i dag, så det blir ingen bading på oss. Vi holder oss på brygga, sier Nina Langeland (34)

VALGTE BRYGGA: Per-Olav Langeland (39), Nina Langeland (34) og sønnen Gabriel Langeland (10) hadde fått med seg nyhetene, og valgte å holde seg på brygga torsdag. Foto: Henning Lillegård / Dagbladet .
VALGTE BRYGGA: Per-Olav Langeland (39), Nina Langeland (34) og sønnen Gabriel Langeland (10) hadde fått med seg nyhetene, og valgte å holde seg på brygga torsdag. Foto: Henning Lillegård / Dagbladet . Vis mer

Hun er på Oslo-ferie sammen med mannen Per-Olav Langeland (39) og sønnen Gabriel Langeland (10).

- Det hadde vært fristende med et bad, men da må vi muligens litt lenger ut i Oslofjorden. I dag går vi heller for brygga og en is, sier hun.

- Ja, en stoooor is, kommer det fra Gabriel.