Kjendiskampanje for Mustafa Hasan:

- Hva faen er jeg da?

Kjendisvideoen som støtter Mustafa Hasans kamp om å få bli i Norge spres i rekordfart. - Vi må stå sammen mot urettferdigheten, sier initiativtaker.

TAR AV: Kjendisvideoen som støtter Mustafa Hasans kamp om å få bli i Norge spres i rekordfart. Regi/tekst: Emma Sukalic / @emmasukalic. Film/klipp: Maren Klakegg / @mklakegg. Koordinator: Guro Sommer / @gurosommer. Crew: Fela / @felaofficial Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

En gang før jul leste 24-årige Emma Sukalic at Norge vil tvangssende 18-åringen Mustafa Hasen til Jordan, et land han ikke har vært i siden familien forlot det da han var seks år siden. For over 12 år siden.

- Jeg satt igjen med en følelse av ubarmhjertighet og urettferdighet. Tenk om dette var meg - eller deg? Jeg spurte meg selv: «Hvis Mustafa ikke er norsk, hvem faen er jeg da?» sier Sukalic, frilansfotograf, kunstner og initiativtaker.

KVINNEN BAK: Emma Sukalic engasjerte seg i Musafas sak, og står bak holdningskampanjen som rører mange nordmenn. Foto: Maren Klakegg
KVINNEN BAK: Emma Sukalic engasjerte seg i Musafas sak, og står bak holdningskampanjen som rører mange nordmenn. Foto: Maren Klakegg Vis mer

Spørsmålet hennes ble starten på kampanjen som nå spres i full fart. Over en halv million nordmenn har sett videoen, bare to dager etter publisering.

Alle ville bli med

Kampanjen startet med at Sukalic lurte på hvordan det var mulig at Norge vil deportere en person som har bodd det meste av livet i landet - og som føler seg norsk.

- Det er veldig urettferdig at Mustafa må ta støyten for noe han ikke har gjort selv, så derfor startet vi arbeidet, sier hun.

Hun satte seg ned og skrev tankene ned i et dikt:

Emmas dikt om Mustafa:

«Hvis Mustafa ikke er norsk, hva faen er jeg da?

Rødt pass, men passer ikke inn,

Norsk stemme, men ingenting stemmer

Synger i Norge, i rødt, hvitt og blått, men blir aldri forstått.

Norske verdier, men tydeligvis verdiløs

Hvis Mustafa ikke er norsk, hva faen er jeg da?»

Torsdag 17. desember sendte hun, filmfotograf Maren Klakegg, fotograf Guro Sommer og artisten Fela Orellana ut diktet og meldinger til folk de kjente. Responsen var enorm. Alle ville være med og støtte Mustafas kamp om å få være i landet han kjenner seg hjemme i, i Norge.

- Fredag og lørdag produserte og filmet vi. Kampanjen begynte med en bildeserie som så utviklet seg til videoen, sier Sukalic.

TRAVLE DAGER: Emma Sukalic og Guro Sommer ser gjennom opptakene, en hektisk helg like før jul. Foto: Guro Sommer
TRAVLE DAGER: Emma Sukalic og Guro Sommer ser gjennom opptakene, en hektisk helg like før jul. Foto: Guro Sommer Vis mer

Den ble en holdningskampanje som ble publisert midt i julehøytida.

- Jeg fikk en unison tilbakemelding fra folk som takket meg for å sette ord på folks følelser. Jeg likte spesielt godt hva Iman Meskini skrev, sier Sukalic.

- Hvor er samholdet?

Iman Meskini syntes det «er helt sykt at en kampanje som dette i det hele tatt må til i år 2020», skrev Skam-stjerna på sin Instagramkonto, og fortsatte:

«Har ikke pandemien lært oss noen ting? Hvor er dugnaden, samholdet og det å strekke seg litt lenger for andres skyld? Hvor er medmenneskeligheten som handler om å tenke på det beste for andre framfor seg selv?»

MÅ FÅ BLI: Mustafa Hasan må få bli i Norge, mener Iman Meskini, mest kjent som Sana i Skam. Foto: Maren Klakegg
MÅ FÅ BLI: Mustafa Hasan må få bli i Norge, mener Iman Meskini, mest kjent som Sana i Skam. Foto: Maren Klakegg Vis mer

Lurte Meskini, som mener «Norge må ta seg sammen og la Mustafa bli».

Sterkere sammen

Andre juledag publiserte Sukalic og hennes hjelpere så videoen, der Iman Meskini, Karpes Chirag, NRK-profilen Leo Ajkic og mange flere leser opp Emma Sukalics dikt.

HVEM FAEN ER JEG? Lurer også Chirag i Karpe. Foto: Maren Klakegg
HVEM FAEN ER JEG? Lurer også Chirag i Karpe. Foto: Maren Klakegg Vis mer

- Det er overveldende og fint hvor mye tilbakemeldinger folk sender. Det er veldig mange av oss kjenner på urettferdigheten - og har lyst å si noe om saken, sier hun og fortsetter:

- Vi har et felles ansvar som samfunn. Vi som borgere må bruke stemmen for det den er verdt. Det er nødvendig at folk står opp, for hva om dette var meg - eller deg?

- Ikke tål urett

Hun viser til det kjente sitatet til Arnulf Øverland, om at «du ikke må tåle så inderlig vel, den urett som ikke rammer deg selv».

- Det er helt fantastisk at så mange folk vil stille opp og gjøre det som trengs når det er en så viktig sak som dette, sier 24-åringen, og vil takke alle som har bidratt på så kort varsel.

- Vi er også glade for alle som har delt og støtter opp om dette, sier hun.

NRK-profilen Leo Ajkic er med i kampanjen, og har sjøl intervjuet Mustafa under en seanse på Nasjonalbiblioteket.

ENGASJERT: Programleder Leo Ajkic nølte ikke da han ble spurt om å være med. Foto: Maren Klakegg
ENGASJERT: Programleder Leo Ajkic nølte ikke da han ble spurt om å være med. Foto: Maren Klakegg Vis mer

- Jeg ble med fordi jeg kjenner folka som står bak kampanjen, men også fordi dette er en viktig sak. Når noe er urett med systemet, må vi stå opp. Dette kunne ha skjedd med mange: Broren til Mustafa får bli i Norge, mens Mustafa ikke får det. Alt virker tilfeldig, så da må vi jobbe for endring. Her er det ting som ikke stemmer, sier han, som også lot seg intervjue i Budstikka om saken.

Sukalic ber folk tenke mer på hvordan andre har det.

- Dette er veldig store spørsmål, men hvem skal fortelle deg hvor du hører hjemme og definere hvem du er? Er hjem et hjem når noen kan ta fra deg nøkkelen når som helst? Spør hun og avslutter:

- Hvis Mustafa ikke er norsk, hva faen er jeg da? Og hvem er du? Jeg håper videoen kan være med og gi engasjement og omtanke.

Søksmål mot UNE

Nylig ble det klart at Advokatfirmaet Fend har tatt ut søksmål mot Utlendingsnemnda (UNE) på vegne av Mustafa Hasan. De krever at utvisningsvedtaket mot ham blir ugyldiggjort.

Det er forskjellsbehandlingene mellom Mustafa og hans ett år eldre bror Abdel som er bakgrunn for stevningen, opplyser brødrenes advokat Nicolai Skjerdal til NTB.

GJØR SITT BESTE: Uten hjelp fra venner, fosterfamilie, Asker-samfunnet og folk flest, tror ikke Mustafa Hasan, han hadde klart seg. Her sitter han foran alle underskriftene, fra folk som støtter hans ønske om å få bli i landet han føler seg hjemme. I Norge. Foto: Terje Bendiksby / NTB
GJØR SITT BESTE: Uten hjelp fra venner, fosterfamilie, Asker-samfunnet og folk flest, tror ikke Mustafa Hasan, han hadde klart seg. Her sitter han foran alle underskriftene, fra folk som støtter hans ønske om å få bli i landet han føler seg hjemme. I Norge. Foto: Terje Bendiksby / NTB Vis mer

Hasan sier selv at han ser fram til å få prøvd saken sin rettslig.

- Jeg synes det er på tide å vise hva som er riktig. Jeg håper at alle som er til stede i retten, skal dømme ut fra hva som er riktig og galt, og at folk ser at dette er et problem i utlendingspolitikken, sier Hasan til NRK.

Og legger til:

- Jeg håper jo selvfølgelig mer enn alt at jeg får bli og at rettferdigheten vil seire, sier 18-åringen.

Fakta Mustafa-saken

  • I 2008 kom Mustafa Hasan (da 6 år) fra Jordan til Norge, sammen med mor og fire søsken.
  • Etter fire år ble familiens midlertidige oppholdstillatelse trukket fordi moren, som er palestinsk men gift i Jordan, hadde opplyst at hun kom fra Palestina.
  • Mor, to eldre brødre og Mustafas lillesøster er sendt ut av landet.
  • UNE vil også sende Mustafa ut av Norge, fordi han nå har fylt 18 år.
  • Mustafa Hasans storebror, Abdel, fikk opphold i Norge på grunn av tilknytning til landet.
  • Mustafa går sisteåret på videregående skole. Han har utreisefrist 18. januar.
LAGET VIDEO OG KAMPANJE: Guro Sommer, Maren Klagegg og Emma Sukalic. Foto: Guro, Maren og Emma.
LAGET VIDEO OG KAMPANJE: Guro Sommer, Maren Klagegg og Emma Sukalic. Foto: Guro, Maren og Emma. Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer