Hva gikk galt?

Marit Christensen. Korrespondent, lørdagsunderholder, redaktør. Plutselig sto hun midt i en svindelsak. Hun som vitne. Eksmannen som tiltalt. Hvor begynte det egentlig?

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Smykkesaken

I går la aktor Anne Maria Haarr ned påstand om fengsel i tre år og seks måneder i den såkalte smykkesaken. Marit Christensens eksmann, Elfad Badirkhanov er tiltalt for bedrageri og underslag.

Tiltalte skal blant annet ha bedratt den norsk-engelske smykkekunstneren Marit Guinness Aschan for hennes smykkesamling, verdivurdert til nesten fire millioner kroner.

Forsvarer Ellen Haugsrud påsto i går full frifinnelse på nesten alle tiltalepunktene.

Dommen er ventet om to uker.

Kanskje det var i 1993 det begynte. Da Arne Treholt slapp ut av fengselet og reiste rett til Marit Christensen på kaffebesøk. - Gjennom mitt liv har det marsjert helter og spioner i bøtter og spann, sier Marit Christensen. Uttalelsen kom til Se og Hør sist onsdag. Hun vil ikke snakke med andre medier. Hun mener vi andre har behandlet henne uten respekt. I rettssaken mot hennes eksmann, Elfad Badirkhanov, var hun vitnet som ikke ville vitne for offentligheten. Hun er syk, og sier hun er redd for sin egen sikkerhet. Mafia og tidligere KGB-offiserer har lurt i kulissene.

Om de eksisterer i virkelighetens eller fantasiens verden, skal dommerne avgjøre i løpet av de neste to ukene. Drapstrusler og livvakter. Sirkus, tårer og blodig alvor. Det er over for denne gang.

I går la aktor Anne Maria Haarr ned påstand om tre og et halvt års fengsel for Moskva-Marits eksmann. Fornærmede står i kø for å få utbetalt erstatning på til sammen over tre millioner kroner. Midt oppi det hele står Marit Christensen. Statsadvokat Kristian Nicolaisen skal avgjøre om også hun skal tiltales. Når hans avgjørelse faller, vet ingen.

VI KJENNER HENNE SOM den kunnskapsrike, slagkraftige NRK-redaktøren. Moskva-Marit som bare konkurrerer med kollega Hans-Wilhelm Steinfeld i tittelen som Medie-Norges Russlands-ekspert.

Så skjedde det noe. For eksempel at Christensen, en av NRKs mest profilerte medarbeidere, gikk hen og anmeldte en KGB-oberst for pengeutpressing og forsøk på verving. For deretter å påstå at hun har bestukket den samme KGB-obersten med 100000 kroner for å få kjøpt eksmannen sin ut av Sovjet i 1989.

Det førte til en del oppmerksomhet i norsk presse.

Pressen har fart rundt i blodtåka på sin revejakt, og den lille reven har vært meg, sier hun til Se og Hør.

SÅ KAN MAN KANSKJE UNDRE seg over at KGB og russisk mafia ble dratt inn i Oslo byrett.

Felles for mange av vitnene har vært at de hevder Christensens solide navn og rykte er årsaken til at de betrodde hennes eksmann sine verdier. Noen av dem har også hevdet at hun har visst om penger, smykker, og sigarettetuier som forsvant - uten at betalingen kom.

Christensen og Badirkhanov sier at eks-KGB-offiserer og russisk mafia er roten til alle pengeproblemer og vanskeligheter. Det var da dommerne fikk i oppgave å ta stilling til historier vi andre bare leser i krimromaner.

I 34 ÅR HAR Marit Christensen interessert seg for og jobbet med Sovjetunionen og Russland. Som Moskva-korrespondent fra 1984 til 1988, og som frilans i Moskva i 1989. Studenten som ville bli lege, endte opp med russisk mellomfag.

Det er vanskelig å si hva det hele begynte med, men i 1993 slapp KGB-spionen Arne Treholt ut av fengselet. Da jobbet Christensen som programsekretær i NRK i Oslo. Han ba Marit Christensen om hjelp til å komme seg til Moskva. På kaffebesøk hjemme hos Marit traff han kjæresten Elfad Badirkhanov. Det var han som brakte Arne Treholt til Moskva.

På flyplassen i Moskva ble de møtt av Treholts KGB-kontakt og føringsoffiser Vladimir Zjizjin og Oleg Titov.

HVA TREHOLT HAR MED saken å gjøre? Marit Christensen og eksmannen antyder at Arne Treholt er involvert i et komplott mot Badirkhanov.

- Påstandene om forfølgelse av mafia og KGB-folk er oppspinn og tåkelegging for å unnskylde økonomisk kriminalitet, mener aktor Anne Maria Haarr i smykkesaken.

Hun sier hun bare konstaterer at vitne etter vitne drar Christensens navn inn i saken.

Kanskje denne saken begynte enda tidligere. For eksempel i 1988 i Moskva - da Marit møtte Elfad. Hun skulle skille seg fra russeren Jurij Sherling som hun giftet seg med i 1985.

Elfad Badirkhanov fra Aserbajdsjan hadde vært gift tre ganger før. I 1992 giftet Marit og Elfad seg i all hemmelighet i New York. TV2-kollega Per Ståle Lønning var forlover, og bryllupsreisen gikk til Karibia.

- Folk har blitt bedratt og svindlet, folk som har stolt blindt på ham. Han brukte sin kones navn, Marit Christensen, for å oppnå tillit, sa aktor Anne Maria Haarr i sin prosedyre i går.

- Jeg svikter ingen - heller ikke min tiltalte eksmann, sier Christensen til Se og Hør.

Hun sier Elfad har vært den kjærligste og mest omtenksomme mannsperson, nest etter hennes far.

ELLER DET KAN HA begynt i 1989 - da den berømmelige eks-KGB-oberst Anar Agaev for alvor kom inn i bildet. Agaev, den første KGB-obersten som har vitnet i en norsk rettssal.

- I 1989 bestakk jeg Agaev med 100000 kroner for ordne utreisetillatelse til min mann, sa Moskva-Marit til politiet.

Agaev blånekter, og i går sa hans prosessfullmektig Per Slinde at Agaev vurderer å saksøke Marit Christensen for injurierende uttalelser. Hun har anmeldt KGB-obersten for falsk anmeldelse, forsøk på verving og pengeutpressing. De sier POT sitter på svarene.

Det er her virkeligheten deles mellom to kloder. Politiet og Agaev på den ene, og Marit Christensen og eksmannen på den andre.

POT kunne sikkert ha oppklart en del ting, men de har uttrykt forholdsvis klart at de verken vil bekrefte eller benekte noe som helst.

Og som forsvarer Ellen Haugsrud sa i går:

- Er dere så sikre på at det Treholt eller Agaev sier stemmer? Er dere så sikre på at ikke KGB trekker i trådene? Kan det ikke være slik at Badirkhanov samarbeider med POT, og at KGB er skuffet over at han ikke rapporterer til dem, slik han sa han skulle? Dere er pliktig til å ta stilling til dette. Dere kan ikke bare snu ryggen til...