TURISTER: 17 av de drepte uder terroraksjonen på Bardo museet i Tunis i Tunisia, var turister, ifølge landets statsminister. Det norske reisebyrået Detur forteller til Dagbladet at de har 142 gjester i Tunisia for øyeblikket. De har ikke motatt noen informasjon om at noen av disse har vært involvert i angrepet tidligere i dag. Foto: AFP PHOTO / SALAH HABIBI
TURISTER: 17 av de drepte uder terroraksjonen på Bardo museet i Tunis i Tunisia, var turister, ifølge landets statsminister. Det norske reisebyrået Detur forteller til Dagbladet at de har 142 gjester i Tunisia for øyeblikket. De har ikke motatt noen informasjon om at noen av disse har vært involvert i angrepet tidligere i dag. Foto: AFP PHOTO / SALAH HABIBIVis mer

- Hva gjestene gjør på egen hånd har vi ikke kontroll på

Et norsk charterfly med 142 passasjerer landet i Tunisia på lørdag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Et charterfly fra den norske turoperatøren Detur, med 142 passasjerer om bord, landet i Tunisia på lørdag.

Ifølge kommunikasjonssjef Svein Erik Søgård ble de aller fleste gjestene da innlosjert på hoteller i Monastir-området, som ligger cirka 170 kilometer fra hovedstaden Tunis, der det i dag ble gjennomført et terrorangrep inne på Bardo-museet.

21 mennesker ble drept i angrepet, og flere titalls skadet. Ifølge den tunisiske statsministeren Habib Essid er 17 av de drepte turister fra Italia, Tyskland, Polen og Spania. En av de drepte var en tunisisk sikkerhetsvakt, og en annen var en kvinnelig renholdsarbeider.

I tillegg ble to gisseltakere drept.

Statsministeren frykter fortsatt at to eller tre væpnede menn er på frifot.

- Ikke kontroll Søgård sier til Dagbladet at Detur ikke vet om noen av deres reisende i dag befinner seg i Tunis.

- Det er ikke blitt arrangert noen utflukt dit fra vår side i dag, men hva gjestene våre gjør på egen hånd har vi ikke kontroll på, sier han.

Detur sendte i dag en sms til alle sine passasjerer, der de ba dem forholde seg til informasjon fra Utenriksdepartementet.

- Vi har ikke fått tilbakemeldinger fra noen om at de har vært redde, sier kommunikasjonssjefen.

Lite trolig nordmenn involvert Det norske Utenriksdepartementet (UD) har fremdeles ikke fått endelig bekreftet fra tunisiske myndigheter om nordmenn på noen måte har vært involvert i angrepet tidligere i dag.

- Vi har ikke fått noen endelig bekreftelse fra tunisiske myndigheter på dette, men det er ingenting som tyder på at nordmenn er blant de drepte eller skadde, sier pressevakt Rune Bjåstad ved Utenriksdepartementet til Dagbladet klokka 18:00.

Han forteller videre at Utenriksdepartementet har hatt løpende kontakt med Detur i dag, og fått informasjon fra dem om deres reisende i Tunisia.

- Utover dette vil vi ikke si mer enn det Detur sier om sine reisende, sier Bjåstad.

- Terrororganisasjoner EUs utenrikssjef Federica Mogherini mener «terrororganisasjoner» står bak onsdagens angrep i Tunisia. Hun trekker dermed en tidligere uttalelse hvor hun anklaget ekstremistgruppa IS.

Angrepet er igjen rettet mot land og innbyggere i Middelhavsområdet, påpeker Mogherini.

- Dette styrker vår vilje til å samarbeide med våre partnere i kampen for å bekjempe terrorisme, slår utenrikssjefen fast.