FULL FYR: Lasse Sebastian Wethal har det siste året gjennomgått to operasjoner og omfattende behandlinger for brannskadene etter at han ble satt fyr på under et påskenachspiel i fjor. Foto: Privat.
FULL FYR: Lasse Sebastian Wethal har det siste året gjennomgått to operasjoner og omfattende behandlinger for brannskadene etter at han ble satt fyr på under et påskenachspiel i fjor. Foto: Privat.Vis mer

«Hva gjør den jævla homoen her?»

Noen satte fyr på Lasse (23). Men ingen av de 15 på festen så noe som helst. Derfor henlegges saken.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet.no): Lasse Sebastian Wethal (23) er merket for livet etter påskenachspielet i fjor. Heldigvis har legene på sykehuset i Telemark klart å begrense de synlige skadene etter flammene som herjet venstre side av ansiktet, skulder og bryst.

Men han blir aldri helt leget etter at noen dynket ham i etterbarberingsvann og tente på mens han satt og sov i sofaen i et rom fullt av folk på et nachspiel i Re, like utenfor hjemstedet Holmestrand. Tankene på at den som gjorde det trolig aldri vil bli stilt til ansvar, er vanskelig å akseptere.

Ingen så noe- Det er rett og slett for jævlig at han slipper unna. At det han gjorde mot meg får null konsekvenser, sier Wethal til Dagbladet.

- Og jeg håper samvittigheten spiser opp de som så eller vet hva som skjedde. Det var 15 på dette nachspielet. Det er veldig, veldig usannsynlig at ingen så noe som helst før jeg stod i full fyr, fortsetter 23-åringen.

Denne uken fikk han nemlig beskjed om at nesten ett års etterforskning ender med henleggelse, melder Tønsbergs Blad. Til tross for at det var fullt av folk på nachspielet, finnes ingen vitner til det som skjedde rundt bordet og sofaen i Re natt til påskeaften i fjor.

Ingen så hvem som gikk inn på badet, hentet etterbarberingsvann, dynket det over Lasse Wethal som satt sovende i sofaen, og tente på slik at han fikk omfattende brannskader som har tatt over et halvt år å lege.

Men mange satt rundt bordet og hjalp til med å slokke brannen.

Ventet til etter ferien
Først etter påskeferien - fire-fem dager etter hendelsen - begynte politiet etterforskningen og avhøret av festdeltagerne. Da var det ingen som kunne huske nok til å oppklare saken.

Både han og familien mener politiet kom så sent i gang at det kan ha bidratt til at vitnenes historier bleannerledes enn de ville vært om politiet startet avhørene med en gang.

VARIGE MEN: Selv om legene har gjort en kjempejobb for å hindre synlige arr, vil han alltid ha merker etter skadene. Verst gikk det utover brystet og øret. Foto: Privat
VARIGE MEN: Selv om legene har gjort en kjempejobb for å hindre synlige arr, vil han alltid ha merker etter skadene. Verst gikk det utover brystet og øret. Foto: Privat Vis mer

Mor til Lasse Wethal måtte selv oppsøke leiligheten der sønnen ble påtent for å hente hans svartsvidde klær og levere dem til politiet som bevis. Til Tønsbergs Blad i dag yttrykker hun stor frustrasjon over politiets arbeid.

- Jævla homoen23-åringen har vært åpen om sin homofile legning i mange år, noe han frykter er bakgrunnen for at nettopp han ble påtent og skadd. Selv husker han ingenting fra nachspielet før han våknet opp på sykehuset neddopet på smertestillende med brannskader over store deler av ansiktet og kroppen.

Men to kamerater - blant dem han som bodde i leiligheten - har forklart at spesielt en av festdeltagerne ga klart uttrykk for sin misnøye over at Lasse var på nachspielet.

- «Hva gjør den jævla homoen her», skal han ha bannet da han så meg slumre i sofaen. Klart, det er vanskelig for meg å si om min legning er årsaken til at jeg ble utsatt for dette, forteller han.

- Men jeg har en følelse at dette ikke hadde skjedd om jeg var heterofil, påpeker han.

Søker erstatningPersonen som mislikte at det var en åpen homofil til stede på nachspielet var lenge siktet av politiet i saken. Også en annen mann i 20-årene har hatt status som mistenkt. Men siden ingen har innrømmet ugjerningen, og verken vitner eller tekniske spor har utpekt en gjerningsmann, er siktelsene frafalt med henleggelsen.

Nå vil Wethal i samråd med sin advokat søke om voldsoffererstatning. Men å vinne frem med dette kravet vil bare være et plaster på brannsårene. Gjerningsmannen går fri. Og vitner han er overbevist om finnes, har vært for feige til å stå frem.

- Det er surt at saken gikk som det gikk. Jeg skulle helst sett at de fikk tatt jævelen som gjorde dette mot meg, og at han ble stilt til ansvar, sier Wethal.

INGEN VITNER: Wethal satt og sov i en sofa mens 15 nachspieldeltagere satt rundt ham. Likevel er det ikke en eneste av dem som hevder å ha sett noe da en eller flere dynket ham i etterbarberingsvann og tente på. Foto: Privat
INGEN VITNER: Wethal satt og sov i en sofa mens 15 nachspieldeltagere satt rundt ham. Likevel er det ikke en eneste av dem som hevder å ha sett noe da en eller flere dynket ham i etterbarberingsvann og tente på. Foto: Privat Vis mer