«Hva gjør du? Jeg er i Pakistan»

Denne sms-en er siste livstegn fra den savnede norsk-pakistanske tobarnsmoren (26).

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): En 26 år gammel norsk-pakistansk kvinne er sporløst forsvunnet i Pakistan. Hun ble sist sett av en venn av familien etter innsjekking på Gardermoen og i ankomsthallen på flyplassen i Islamabad søndag 20. april .

Slektninger og bekjente frykter at det kan ha skjedd noe kriminelt, og at noen har hatt til hensikt å utnytte kvinnens tilstand.

- Kvinnen avviker fra det normale både mentalt og psykisk, og har medfødte skader, sier Aslam Ahsan, som har hjulpet pårørende med å få i gang etterforskningen av saken.

Det norskpakistanske miljøet i Norge reagerer på det de opplever som nedprioritering av forsvinningssaken fra politiets side. Fra saken ble anmeldt ved Oslo politikammer, gikk det seks dager før ektemannen og jentas far ble innkalt til avhør.

Kvinnens ektemann (32), som er bosatt i Norge, har nå reist til Pakistan i håp om å få fortgang i etterforskningen.

En mann svarte på telefonen  

Kvinnen, som er bosatt i Pakistan, hadde vært på et to måneders opphold i Norge, og var på vei hjem til sine to barn på sju og tre år da hun forsvant.

Seks dager etter at hun sist ble observert på f lyplassen i Islamabad, sendte hun en tekstmelding til en norsk venninne:

VIL VITE HVA SOM HAR SKJEDD: Aslam Ahsan hjelper pårørende til den savnede kvinnen med å få svar på hva som skjedde da hun forsvant søndag 19. april. Foto: TRULS BREKKE/DAGBLADET
VIL VITE HVA SOM HAR SKJEDD: Aslam Ahsan hjelper pårørende til den savnede kvinnen med å få svar på hva som skjedde da hun forsvant søndag 19. april. Foto: TRULS BREKKE/DAGBLADET Vis mer

«Kjære NN! Hva gjør du. Nå er jeg i Pakistan...Den. My. Nr XX. Ok. Kan du svare nå,» skriver kvinnen. (Dagbladet.no gjør oppmerksom på at navn og nummer er anonymisert i sms-en).

Siden har familie og venner forsøkt å oppnå kontakt med den 26 år gamle kvinnen på telefonnummeret hun oppga i sms-en.

Bare én gang har noen kommet igjennom på nummeret. Da var det en mann som svarte i andre enden. Vedkommende unnlot å svare på spørsmål om den savnede kvinnen.

- Han snakket om alt annet enn jenta. Han bare bløffet og gav falske opplysninger om hvordan jeg kunne få tak i ham via fasttelefon, og hvor han befant seg, sier Ahsan til Dagbladet.no.

- Jenta har vært 100 prosent uføretrygdet siden hun var 16 år, og hun er etter vår oppfatning ikke i stand til å organisere og gjennomføre en slik tur til Pakistan på egen hånd, sier Ahsan.

Hennes ektemann var selv i utlandet da hun forsvant, og han skal ha blitt overrasket over at hun plutselig reiste.

Ahsan sier de pårørende ikke engang vet hvordan kvinnen kom seg til Gardermoen, om hun ble kjørt dit, eller om hun hadde en medhjelper.

Frykten er at kvinnen på grunn av sin fysiske og mentale tilstand har «havnet i gale hender», sier Ahsan.

Seks dager før innkalling

Det er «Savnet-gruppen» i Oslo politidistrikt som etterforsker forsvinningssaken, og det er også levert inn en savnet-melding til politiet i Pakistan.

- Vi har innledet samarbeid med vår kontaktmann i Islamabad. Det er de som driver aktiv etterforskning i forhold til å finne den savnede kvinnen, sier vaktleder Lennart Kyrdalen ved sentralvakten i Oslo politidistrikt til Dagbladet.no.

Han forteller at politiet her hjemme har avhørt venner og familie,  men at det ikke er kommet fram opplysninger som tyder på at kvinnen befinner seg i Norge.

- Jobber dere ut ifra en teori om at det kan ha skjedd noe kriminelt, og har dere i så fall mistenkte i saken?

- Nei, hun er fremdeles bare å anse som savnet, sier Kyrdal.

Familie og venner av den savnede føler Oslo-politiet nedprioriterer saken. Saken ble anmeldt 22. april. Det skulle gå seks dager før kvinnens ektemann og far ble innkalt til avhør, skriver Ahsan i et brev til Utenriksdepartementet og ambassaden i Islamabad. 

- Vi etterforsker saken her, og kommenterer ikke det de sier.

- Er det vanlig at det går seks dager før nær familie blir avhørt i savnet-saker?

- Det kan skje i alle typer saker. Jeg vil ikke gi noen kommentar til det, sier Kyrdalen ved Oslo-politiets sentralvakt.