Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Hva gjør du med oljefyren din nå, Jens?

Statsministeren vil ikke bytte ut oljefyren hjemme. Men han vil forby dem fra 1. januar 2009.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Privat er statsminister Jens Stoltenberg blant de definerte miljøverstingene som fyrer med olje hjemme.  Hans egen og søsterens familie i tomannsboligen på Nordberg i Oslo varmer opp huset på samme gammeldagse måte som mer enn 100.000 andre norske hjem.

I natt ble han enig med et stort flertall i Stortinget om «å ta rotta» på oljefyr-verstingene. Fra 1. januar 2009 vil han forby nye oljekjeler både i gamle og nye bygg.

Og hva gjør du hjemme da, Jens - brenner olje til den gamle fyren streiker?

Statsministeren har lagt planer for mange andre, men ikke for seg selv. 

I april i fjor konfronterte Dagsavisen statsministeren med fyringsplanene i tomannsboligen.

Seks prosent av klimagassene

En oljefyr i en norsk gjennomsnittsbolig slipper ut fem tonn CO2 i året. Oljefyring står for seks prosent av det samlede norske klimagassutslippet.

- Jeg er opptatt av å finne løsninger som gjør det mer miljøvennlig å varme opp hus. Jeg vil også se på slik muligheter hjemme hos meg, sa Stoltenberg til Dagsavisen da.

 FYRER MED OLJE:  Hjemme på Nordberg fyrer statsminister Jens Stoltenberg med en «klimakiller» han forbyr nyinstallering av fra 1. januar 2009. Foto: Cornelius Poppe, Scanpix.
FYRER MED OLJE: Hjemme på Nordberg fyrer statsminister Jens Stoltenberg med en «klimakiller» han forbyr nyinstallering av fra 1. januar 2009. Foto: Cornelius Poppe, Scanpix. Vis mer

En sommer og en høst passerte. To uker før jul lurte Dagsavisen på hvordan det gikk med fyringsplanene hjemme hos statsministeren.

Da hadde Stoltenberg bestemt seg for at han foreløpig skulle beholde den gamle oljefyren.

- Jeg har tenkt på det, men jeg har ikke gjort noe med det, og det er fordi det viste seg litt mer komplisert enn vi trodde, sa Stoltenberg 12. desember.

Den hansken ble plukket opp av fagbransjetidsskriftene Rørfag og Norsk VVS.

Via nettstedet rorfag.no kom daglig leder Søren Knudsen i Østfold-firmaet Varmekilden med et tilbud.

-Ikke så komplisert som han tror

- Det er ikke så komplisert som Stoltenberg tror. Vi tilbyr oss å komme og montere et miljøvennlig pelletsanlegg til ca. 35.000 kroner - gratis, var tilbudet fra Knudsen og Varmekilden.

Og redaktør Jørn Søderholm tok hansken videre. Han holder den fortsatt.

image: Hva gjør du med oljefyren din nå, Jens?

- Etter at vi publiserte artikkelen 13. desember tok vi kontakt med statsministerens kontor tjenestevei via mail og forespørsel på mobilsvar til presseansvarlig for en kommentar. Vi har ennå ikke fått noe svar på disse forespørslene, sier redaktør Jørn Søderholm i Rørfag, Norsk VVS og Skarland Press til Dagbladet.no etter dagens tverrpolitiske enighet om nye fyringsregler.

Det skal bli forbudt å erstatte gamle oljekjeler med nye i bestående bygg.

- Vi har en pisk også

Olje- og energiminister Åslaug Haga har installert varmepumpe i sitt hus.

Om regjeringssjefens vegring mot å bytte ut oljefyren, hadde olje- og energiminsteren dette svaret til Dagsavisen 12. desember:

- Vi har en pisk også. Vi øker avgiften på fyringsolje. Og da blir det jo mindre interessant å fyre med olje. For alle, sa Haga.

Nå skal Stortinget klubbe både gulrot og pisk.

HEIA-VARME: Slik oppvarming vil politikerne ha mer av. Kjell Aspelund ved Felleskjøpet i Molde med pelletskaminer.
FY-VARME: Slike oljefyringsanlegg vil Stortinget fjerne hurtigst mulig fra norske hus. Det er en oljebrenner av merket Nibe City - en vanlig varmekilde i norske villaer.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media