Hva gjør Europa?

Irak-fronten har nådd Spania, og bin Laden byr opp til sivilisasjonskrig.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

MOBILTELEFONEN PEP

under søndagsfrokosten, en SMS: «Jeg er i Spania, det var muslimene.» En frysning strøk over kjøkkenbordet. Mer og mer tyder på at det var ekstremister i al-Qaida-nettverket som sto bak masseslakten i Madrid. Og verdens bin Laden-er ønsker seg mer enn noe annet at Europa gir «muslimene» skylda. Al-Qaida-nettverket står for destillert fundamentalisme der en altomfattende sivilisasjonskrig, islam mot USA og Vesten, er selve målet. Og den amerikanskledede terrorkrigen har gitt al-Qaida nye muligheter og mål. USAs reaksjon på 11. september 2001 vendte seg utover. Det ble en militær krig i den muslimske verden. Først i Afghanistan, og så i Irak. USAs terrorkrig er effektivt eksportert bort fra det amerikanske fastlandet, og da særlig til Irak. Nå er den kommet til Europa.

KRIGEN I IRAK

ble startet i terrorkrigens navn, selv om det aldri var noen bevis for forbindelser mellom Saddam Hussein og al-Qaida eller 11. september. Men i dag er al-Qaida på plass i Irak som aldri før. Okkupasjonen av Irak har gitt nettverket nye terrorgrupper og rekrutter, landet har utviklet seg til et drømmeslagfelt for militante fundamentalister. Det florerer av mål, og et Irak i kaos har potensial i seg til å bringe bin Laden et langt skritt nærmere den sivilisasjonskrigen han ønsker seg. Bombene går av i ett sett, men de aller fleste ofrene er muslimer, som gir smalere dekning i vestlige medier. Nærmere 200 sjiamuslimer døde under angrepene i Karbala og Bagdad for ei drøy uke siden, omtrent det samme antallet ofre som i Madrid.

AL-QAIDA

har ikke åpnet en ny front i Europa eller NATO. Når noen mener NATOs artikkel 5 (en for alle, alle for en) bør aktiveres slik man gjorde i etterkant av 11. september 2001, ser det ut til at de glemmer at også NATO-landet Tyrkia er angrepet. Bombene i Istanbul i november i fjor drepte om lag 50 mennesker, men mange av dem var muslimer. Det nye er at terrorkrigens kostnad og Irak-frontens jævlige ansikt også er kommet til Europa. George W. Bush sier i sin nye valgkampreklame at USAs militære kamp mot al-Qaida har redusert faren for angrep i USA. Det samme gjelder ikke for Europa. Spørsmålet om hvordan terroren best bør bekjempes, ikke minst i Irak, er plutselig ikke lenger et spørsmål om å være for eller imot USA. Etter Madrid er det et spørsmål som direkte berører europeeres egen sikkerhet, i Europa.

EUROPEISKE LEDERE

spør seg nå hvilket europeisk land som kan bli neste mål. Statsministere har sittet i krisetelefoner gjennom hele helga, Tyskland har bedt det irske formannskapet i EU om å sette sammen en sikkerhetskonferanse, og for folk flest begynner det å synke inn at islamsk terror har nådd Europa. USA reagerte på sitt 11. september med å venne krigen utover. I Europa er faren større for at en krig mot islamsk terror vendes innover, mot «muslimene». Europa er langt mer disponert enn USA for å bidra til en sivilisasjonsfront mot islam.

PATRIOTISMEN

som 11. september skapte i USA, er flerkulturell. Den har lite med blod, gener og religion å gjøre. Det er selve ideen, det å være del av den amerikanske drømmen med Green Card, og på lag med det gode, som gjør deg amerikansk. En annengenerasjons mexicoamerikaner kan være like amerikansk som en åttendegenerasjons tyskamerikaner. I Europa, derimot, har nasjonalisme mer med blod og gener å gjøre. Jo flere norske forfedre du har, desto norskere er du. Derfor har også Europa rom for innvandringsretorikken fra Le Pen, Haider og vår egen Hagen. I USA er det ikke plass til etnisk nasjonalisme i politikken. Etter 11. september følte mange amerikanske muslimer seg forfulgt, men noen front mot islam og muslimer ble det aldri. Faren for at en europeisk krig mot islamsk fundamentalisme vender seg innover, er mye større. Og det vil i så fall være en like god hjelp til bin Ladens sivilisasjonskrig som USAs okkupasjonskrig i Irak. Men faren for at det skjer i Spania, er kanskje mindre enn i andre land i Europa, spanjoler har et stolt og kunnskapsrikt forhold til sin «muslimske fortid» under maurerne. Men tenk deg Norge. Tenk hvis 200 nordmenn mister livet i et synkronisert terrorangrep i Oslo sentrum, islamske fundamentalister tar på seg ansvaret og én million nordmenn går i fakkeltog gjennom Oslos gater. Jeg frykter at bin Laden ville være fornøyd med stemningen i det fakkeltoget.