Hva gjør Europa?

Irak-fronten har nådd Spania, og bin Laden byr opp til sivilisasjonskrig.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

MOBILTELEFONEN PEP

under søndagsfrokosten, en SMS: «Jeg er i Spania, det var muslimene.» En frysning strøk over kjøkkenbordet. Mer og mer tyder på at det var ekstremister i al-Qaida-nettverket som sto bak masseslakten i Madrid. Og verdens bin Laden-er ønsker seg mer enn noe annet at Europa gir «muslimene» skylda. Al-Qaida-nettverket står for destillert fundamentalisme der en altomfattende sivilisasjonskrig, islam mot USA og Vesten, er selve målet. Og den amerikanskledede terrorkrigen har gitt al-Qaida nye muligheter og mål. USAs reaksjon på 11. september 2001 vendte seg utover. Det ble en militær krig i den muslimske verden. Først i Afghanistan, og så i Irak. USAs terrorkrig er effektivt eksportert bort fra det amerikanske fastlandet, og da særlig til Irak. Nå er den kommet til Europa.

KRIGEN I IRAK

ble startet i terrorkrigens navn, selv om det aldri var noen bevis for forbindelser mellom Saddam Hussein og al-Qaida eller 11. september. Men i dag er al-Qaida på plass i Irak som aldri før. Okkupasjonen av Irak har gitt nettverket nye terrorgrupper og rekrutter, landet har utviklet seg til et drømmeslagfelt for militante fundamentalister. Det florerer av mål, og et Irak i kaos har potensial i seg til å bringe bin Laden et langt skritt nærmere den sivilisasjonskrigen han ønsker seg. Bombene går av i ett sett, men de aller fleste ofrene er muslimer, som gir smalere dekning i vestlige medier. Nærmere 200 sjiamuslimer døde under angrepene i Karbala og Bagdad for ei drøy uke siden, omtrent det samme antallet ofre som i Madrid.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer