«Hva gjør han her mamma, vet han ikke at han kan bli drept?»

Jøde ble filmet i skjul langs Paris gater. Resultatet er skremmende.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): En måned etter terrorangrepet på kosherbutikken i Paris kledde NRGs reporter, Zvika Klein, på seg en kippa og en sitsít og spradet rundt i Paris gater i hele ti timer mens det hele ble filmet i skjul.

NRG er et av de største israelske nyhetsnettstedene.

Målet var å fange opp de mange fiendtlige holdningene mot jøder som Klein hevder at eksisterer i storbyen.

Og skremmende nok kan vi se i videoen over at antisemittismen fortsatt lever i beste velgående.

Truet og spyttet på Reporteren blir blant annet spyttet på, truet og får nedlatende bemerkninger slengt etter seg.

Klein sier i en artikkel som han skrev om videoen at han lot seg inspirere av en youtubevideo hvor en kvinne filmer de sexistiske bemerkningene som menn slenger etter henne på gaten i New York.

- Jeg ville på samme måte som Shoshana Roberts viste hvordan det er å være kvinne i New York, demonstrere hvordan det er å være jøde i dagens Paris.

Tok med sikkerhetsvakt Med tanke på den spente situasjonen som har oppstått i kjølvannet av terrorangrepene i Paris, tok Klein med seg en sikkerhetsvakt i tillegg til fotografen som fanget opp de ti timene med et GoPro-kamera som han installerte i sekken sin.

De tre beveget seg uten å oppsøke noen som helst form for kontakt med de forbipasserene gjennom Paris` gater.

- Kjente områder som Eiffeltårnet var forholdsvis uproblematiske, men ettersom vi beveget oss mot mer muslimbebodde områder ble jeg mer og mer engstelig på grunn av de mange hatefulle blikkene og kommentarene jeg fikk.

Klein beskriver et av de sterkeste øyeblikkene under seansen i artikkelen sin da sønnen til en hijabkledd mor peker på ham og sier:

«Hva gjør han her mamma, vet han ikke at han kan bli drept».

- Se på ham! Han burde skamme seg Videre beskriver han hvordan en mann stopper bilen sin ved siden av ham og sier:

- Det har blitt rapportert at du går rundt her i vårt nabolag. Du hører ikke hjemme her.

På en markedsplass i det samme muslimske nabolaget roper en muslimsk kjøpmann:

- Se på ham! Han burde skamme seg. Hva gjør han her med sin kippa.

«Velkommen til Paris 2015, hvor soldater vokter hver gate som huser en jødisk institusjon, hvor menn og kvinner snakker arabisk på hvert gatehjørne. Gående nedover en gate i Paris blir jeg spurt hva jeg gjør der. I dagens Paris, ser du, er jøder utestengt fra enkelte områder», skriver han.

BEVOKTES AV SOLDATER: Områder med jødiske institusjoner i Paris bevokstes av soldater på gaten i følge Zvika Klein. Foto: NRG
BEVOKTES AV SOLDATER: Områder med jødiske institusjoner i Paris bevokstes av soldater på gaten i følge Zvika Klein. Foto: NRG Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer