Hva gjør Trump hvis USA blir rammet av terror? Hva gjør en person uten ideologi og som er vant til å handle i affekt da?

NY KURS: Påtroppende president Donald Trump varsler en tøffere linje overfor Kina, mens han virker langt mer vennligstilt overfor Russland og president Vladimir Putin. Foto: NTB Scanpix
NY KURS: Påtroppende president Donald Trump varsler en tøffere linje overfor Kina, mens han virker langt mer vennligstilt overfor Russland og president Vladimir Putin. Foto: NTB ScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Som enhver kandidat lovet også Donald Trump mye under valgkampen.

Han skulle være tøff mot Kina, han skulle knuse IS og kanskje ta en burger med Nord-Koreas diktator Kim Jong-un.

Men utover disse fanfarene var det ikke så lett å få grep om hvilken konkret tilnærming verdens stormakt - under Donald Trumps ledelse - skal ha til disse komplekse utenriksspørsmålene.

- Generelt sett var det en valgkamp med veldig lite utenrikspolitikk fra begge kandidatene. Det er en av grunnene til at vi vet så lite, sier Marte Heian-Engdal, seniorforsker ved fredsforskningsinstituttet Prio til Dagbladet.

- Den andre grunnen er at han heller ikke har sagt så mye etter valget eller at han har noe særlig utenrikspolitisk erfaring. Det vi har å gå etter er altså de få tingene han har sagt under valgkampen, og det han har sagt i denne mellomperioden nå - i tillegg til det vi kan tolke ut av de utnevnelsene han har gjort. Men heller ikke dette gjør oss veldig mye klokere, sier Heian-Engdal.

Tre eks-generaler og en Russland-venn

Siden valgseieren 8. november har påtroppende president Donald Trump utnevnt tre eksgeneraler til viktige poster i sin administrasjon.

Michael Flynn, tidligere sjef for USAs militære etterretningstjeneste (DIA), er utnevnt til nasjonal sikkerhets rådgiver. James Mattis blir ny forsvarsminister. Han er fire stjerners general, som blant annet har vært sjef for den amerikanske militærkommandoen for Midtøsten. John Kelly, også han en pensjonert general skal fylle posten som minister for innenlandssikkerhet.

Mens Exxon Mobile-sjefen Rex Tillerson er utpekt som utenriksminister. I 2013 fikk han den russiske vennskapsordenen og året etter kritiserte han sanksjonene mot Russland.

TRUMPs UTVALGTE: Dette er noen av dem Trump vil ha med seg når han inntar Det hvite hus. Øverst fra venstre: Wilbur Ross, handelsminister, Jeff Sessions, justisminister, James Mattis, forsvarsminister, Rick Perry, energiminister, Scott Pruitt, sjef for miljødirektoratet EPA. Nederst fra venstre: John F. Kelly, sjef for innenlands sikkerhet , Tom Price, helseminister, Betsy DeVos, utdanningsminister, Ben Carson, bolig- og byutviklingsminister, Ryan Zinke, innenriksminister. Foto: NTB Scanpix
TRUMPs UTVALGTE: Dette er noen av dem Trump vil ha med seg når han inntar Det hvite hus. Øverst fra venstre: Wilbur Ross, handelsminister, Jeff Sessions, justisminister, James Mattis, forsvarsminister, Rick Perry, energiminister, Scott Pruitt, sjef for miljødirektoratet EPA. Nederst fra venstre: John F. Kelly, sjef for innenlands sikkerhet , Tom Price, helseminister, Betsy DeVos, utdanningsminister, Ben Carson, bolig- og byutviklingsminister, Ryan Zinke, innenriksminister. Foto: NTB Scanpix Vis mer

- Selv om mange av de folkene han har utpekt har militærbakgrunn, betyr ikke dette at de automatisk er enige seg i mellom. Så heller ikke dette gir oss noen tydelig indikasjon på hvilken retning politikken vi vil få se, sier Heian-Engdal.

- En person som Michael Flynn er ikke nødvendigvis er enig med general Mattis om hva som er den største trusselen mot amerikanske interesser, sier Prio-forskeren.

Kina - sjakkmatt og russisk rulett

Kanskje er det i Kina-spørsmålet Trump har sendt de kraftigste signalene til nå.

Trumps telefonsamtale med Taiwans president var oppsiktsvekkende, og brøt med det som har vært kutyme siden 1979, da USA valgte å respektere Fastland-kinas definisjon av Taiwan som en utbryterrepublikk.

Siden fulgte Trump opp med et intervju med TV-kanalen Fox News, der han hintet om at den såkalte «Ett Kina»-politikken ikke skulle tas for gitt. Begge deler har naturlig nok vakt harme og utløst sterke reaksjoner fra Beijing, som insisterer på at Kina og Taiwan skal ses under ett.

For å sette forholdet enda mer på spissen har Trump også ansatt Kina-skeptikeren Peter Navarro som sjef for Det hvite hus' nyopprettede nasjonale handelsråd. Navarro har blant annet utgitt boka med den illustrerende tittelen: «Death by China: How America Lost its Manufacturing Base».

KNUTE PÅ TRÅDEN: Forholdet til Kina ble straks verre da det ble kjent at påtroppende president Donald Trump hadde snakket med Taiwans president, Tsai Ing-wen, på telefon 3. desember. Foto: Reuters / NTB Scanpix
KNUTE PÅ TRÅDEN: Forholdet til Kina ble straks verre da det ble kjent at påtroppende president Donald Trump hadde snakket med Taiwans president, Tsai Ing-wen, på telefon 3. desember. Foto: Reuters / NTB Scanpix Vis mer

Til sammenlikning har Trump framstått som langt mer vennligsinnet overfor Russlands president Vladimir Putin. Trump har snakket om hans lederegenskaper i rosende ordelag, sagt hvor smart han synes Putin er, takket for julekortet fra ham, og nå sist avfeid president Barack Obamas utvisning av 35 russiske diplomater med at det er på tide at USA «kommer seg videre».

Trump har også avvist aklagene om at Russland påvirket det amerikanske valget ved å hacke Det demokratiske partiet.

Sitte stille og knuse IS

Trumps Putin-tilnærming må også ses i sammenheng med det internasjonale samfunnets gjentatte forsøk på å få til en løsning på den seks år lange borgerkrigen i Syria.

Siden forhandlingene med Støttegruppen for Syria, ledet av USA og Russland, brøt sammen i september, har Putin jobbet aktivt sammen med Iran og Tyrkia for å få på plass en avtale som trolig også inkluderer den syriske presidenten Bashar al-Assad.

Trump på sin side har signalisert at han ikke ønsker at USA skal engasjere seg mer i konflikten. Han har også antydet at han kan komme til å stanse USAs støtte til syriske opprørere, noe som vil bli godt mottatt i Moskva, etter som Putin har stått på Assads side og deltatt i bombingen av sivile mål og det de mener er terrorgrupper.

Samtidig gjentar Trump at han skal knuse terrororganisasjonen IS, som opererer i nettopp Syria og Irak.

Men er det mulig å gjøre minst mulig i Syria og likevel lykkes med å knuse IS?

- Ja og nei. Det går jo selvsagt fint an å ha en politikk som sier at du ikke vil sette amerikanske tropper på bakken i den syriske borgerkrigen, men fortsatt gjøre det du kan for å «knuse» IS. Men på mange måter likner det jo veldig på politikken til den sittende administrasjonen, sier Heian-Engdal.

- Men når det er sagt, at IS ikke er knust til nå handler jo ikke om at det er fordi ingen vil det. IS fortsetter å eksistere fordi det ikke bare er en terrororganisasjon, men en ideologi og så lenge den samme grobunn for ekstremisme finnes, så vil det antakelig alltid finnes slike radikale organisasjoner, om det er IS eller en ny, tilsvarende organisasjon, sier hun.

Twitter, men ingen pressekonferanse

Utover dette har USAs neste president også signalisert at han vil reforhandle - om ikke skrote - Iran-avtalen. Avtalen gir Iran anledning til å ha en begrenset mengde lavanriket uran, langt mindre enn det som eventuelt trengs for å kunne produsere nok høyanriket uran til et atomstridshode. I bytte har Iran fått gjennom kravet om at Vesten lemper på sanksjonsregimet.

Trump har også kritisert og hånet FNs Sikkherhetsråd etter at det lille julaften ble vedtatt en resolusjon som fordømmer Israels bosetninger på den okkuperte Vestbredden.

Slik fortsetter Trumps synspunkter å komme til syne på Twitter. Den påtroppende presidenten har ikke holdt en pressekonferanse siden 27.juli.

«Derimot har han twitret 1509 ganger», konstaterte amerikanske NPR, etter at Trump i midten av desember avlyste en planlagt pressekonferanse.

Han er også blitt kritisert for at han bare deltar på én ukentlig etterretningsbrief, noe som er langt færre enn det som er vanlig.

Tenk om...

Marte Heian-Engdal ved Prio mener det er en fare ved at vi bare får disse Twitter-glimtene av hvilken utenrikspolitisk linje Trump vil legge seg på.

- USA, heller ikke under Trump, velger hvilke internasjonale utfordringer landet blir stilt overfor. Det kan godt hende det å ikke bli dratt dypere inn i Syria-konflikten er det beste alternativet på lang sikt. Men hva gjør Trump hvis USA blir rammet av terror? Hvem er han da? Hvilken politikk vil han stå for? Så langt ser vi en person uten ideologi og som ofte reagerer i affekt. Det er spesielt i eventuelle kriser at faren med å ha noen som er blottet for utenrikspolitisk erfaring øker, sier Marte Heian-Engdal til Dagbladet.