Hva gjorde han i 81 minutter?

Klokka 08.26 kom Hasib Hussain (19) og kompisene til t-banestasjonen. Klokka 09.47 sprengte han tolv busspassasjerer i lufta.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

• Hvorfor ble han selvmordsbomber?

(Dagbladet.no): Hasib Hussain (19) ble filmet av et overvåkingskamera på Luton togstasjon klokka 07.20 lokal tid forrige torsdag.

Klokka 08.26 ankom han King\'s Cross-stasjonen i London sammen med de tre andre bomberne. Overvåkingsbilder viser at de ler og tuller med hverandre før de splitter opp.

Klokka 09.47 sprengte Hussain seg selv og 30-bussen i lufta på Tavistock Square. 18-åringen tok tolv mennesker med seg i døden.

81 blanke minutter

Britisk politi prøver nå desperat å finne ut hva Hasib Hussain gjorde etter at han skilte lag fra kopmpisene og til han sprengte bussen, melder The Times.

Da han sprengte bussen var det gått nesten en time siden de tre andre selvmordsbomberne - Shehzad Tanweer (22), Mohammad Sidique Khan (30) og Lindsey Germaine - utløste sine bomber på undergrunnen.

For etterforskerne er Hussains bevegelser et mysterium. De håper å få svar på hvorfor Hussain valgte en buss, og hvorfor han sprengte seg så lenge etter de andre.

HER BÆRER HAN BOMBA: Britisk politi er sikre på at Hussain bar den dødelige bomba i ryggsekken på overvåkingsbildet. Foto: SCANPIX
HER BÆRER HAN BOMBA: Britisk politi er sikre på at Hussain bar den dødelige bomba i ryggsekken på overvåkingsbildet. Foto: SCANPIX Vis mer

Den heteste teorien er at 19-åringen egentlig planla å sprenge seg om bord en t-bane på Northern Line, som akkurat denne morgene var stengt på grunn av problemer med skinnegangen.

Da han ikke kunne utløse bomba på ei togvogn, kan han ha fått beskjed fra en eller flere terrorledere om å velge en buss i stedet.

«Så du ham?»

Britisk politi etterlyser alle vitner som kan ha sett Hussain torsdag morgen.

- Så du denne mannen på King\'s Cross? Var han alene eller sammen med andre? sier Peter Clarke, som leder Scotland Yards anti-terrorgruppe, til The Times.

Clarke ber alle som kan ha sett Hussain om å ta kontakt med politiet. Han henvender seg spesielt til de 66 passasjerene som overlevde bussbomba.

- Vet du hvor han gikk etter at han var på t-banestasjonen? Så du ham gå på en nummer 30-buss? Dersom du så ham - når og hvor var det?

Knyttes til al-Qaida

Det er bekreftet at alle fire London-terroristene var selvmordsbombere. Nå skal politiet konsentrere politiet seg om å finne andre terrorister som kan stå klare til å slå til, mens britisk etterretning skal nøste opp bakgrunnen for angrepet.

De jager minst én mann de antar var hjernen bak terroren. Den ikke navngitte, britiskfødte bakmannen kan ifølge anonyme politikilder knyttes direkte til al-Qaida-nettverket, skriver The Times i dag.

Etterforskerne tror «femtemannen», og muligens noen av selvmordsbomberne, var i kontakt med al-Qaida-toppen Abu Faraj al-Libbi på en opptreningsleir for terrorister i Pakistan for 16 måneder siden, melder avisa Evening Standard.

Skobomber

Eksperter på sprengstoff sa i går at eksplosivene som ble brukt i London var av samme type som den britiske skobomberen Richard Reid hadde i skoen da han forsøkte å sprenge American Airlines\' flight 63 med 197 mennesker om bord i desember 2001.

I dag kan de få svar på om sprengstoffet kom fra samme parti.

Ifølge The Times var London-bombene av en type som rekrutter lærer å lage på al-Qaidas terrorleire. Det kan styrke teorien om en link til Osama bin Ladens terrornettverk.

TERRORIST: Britisk-pakistanske Hasib Hussain (19) sprengte seg til døde på 30-bussen i London.