Politiet fraråder planlagt Pride-markering:

- Hva hadde de trodd?

Politiet anbefaler å droppe å delta på kveldens planlagte Pride-markering, og får samtidig krass kritikk.

KRITISK: Jon Reidar Øyan, leder for Arbeiderpartiets homonettverk, er svært kritisk til politiets råd om å droppe markeringen mandag. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB
KRITISK: Jon Reidar Øyan, leder for Arbeiderpartiets homonettverk, er svært kritisk til politiets råd om å droppe markeringen mandag. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Politiet anbefaler arrangørene om å avlyse kveldens planlagte Pride-markering. De anbefaler også publikum om å avstå fra å delta på arrangementet.

Det opplyser Oslo politidistrikt under en pressekonferanse mandag ettermiddag.

- Vi anbefaler ikke å gjennomføre arrangementer av den kategorien vi ser ved rådhuset i kveld, sier Martin Strand, leder for felles operativ tjeneste i Oslo politidistrikt.

De anbefaler også å utsette arrangementer i hele landet, opplyser de i en pressemelding mandag ettermiddag.

«Ekstraordinær» trussel

Bare noen minutter etter at Aftenposten meldte at Oslo-politiet anbefalte arrangøren å avlyse kveldens arrangement, stilte Strand og politiet opp på en improvisert pressekonferanse på politihuset.

MARKERTE: Folk har lagt ned blomster og pride-flagg etter det natt til lørdag ble avfyrt flere skudd på utsiden av London pub i sentrum av Oslo, der flere ble skadd og to drept. Foto: Martin Solhaug Standal / NTB
MARKERTE: Folk har lagt ned blomster og pride-flagg etter det natt til lørdag ble avfyrt flere skudd på utsiden av London pub i sentrum av Oslo, der flere ble skadd og to drept. Foto: Martin Solhaug Standal / NTB Vis mer

Der argumenterte Strand og politiet for at kveldens planlagte markering mot det mistenkte terrorangrepet natt til lørdag, har vokst i så stor grad at politiet ikke lenger kan garantere for deltakernes sikkerhet.

Årsaken er at PST vurderer terrortrusselen å være «ekstraordinær».

- Vi har ikke snudd, men arrangementet har blitt noe helt annet enn det var da vi var i dialog med arrangøren på forhånd, sier Strand.

- Kunne ikke forutsett

På spørsmål om ikke politiet burde ha forutsett at markeringen ville vokse kraftig i størrelse, svarte Strand:

- Vi kunne ikke ha forutsett at Oslos befolkning ville bli invitert til et sånt arrangement.

MASSESKYTING: Slik var hendelsesforløpet under masseskytingen ved London Pub i Oslo sentrum natt til lørdag 25. juni 2022. Reporter: Vegard Krüger / Christina H. Korneliussen / Dagbladet TV Vis mer

I går oppfordret Oslo Pride og byrådsleder Raymond Johansen (Ap) om å delta i markeringen. På spørsmål om hvordan Oslo-politiet stiller seg til denne oppfordringen, svarer Strand:

- Vi sitter på forskjellige bilder. Trusselbildet vi står overfor, får vi ikke gjort noe med.

I en oppdatering skriver byrådslederen at Oslo kommune tar politiets avgjørelse til etterretning. Han ber også folk om å følge politiets råd.

- Vil bli trygt

Seinest i går skrev Johansen at arrangementet ville være trygt.

- Det vil bli trygt, det er politiet klare på. Oslo kommune stiller opp med Rådhusplassen og 500.000 kroner, sa han til NRK.

Pressevakt ved byrådslederens i Oslos kontor forteller at politiets råd først ble kjent for dem gjennom media.

Krass kritikk

Leder av Arbeiderpartiets homonettverk, Jon Reidar Øyan, er ikke nådig mot politiet etter at de mandag ettermiddag gikk ut og frarådet å delta på den planlagte Pride-markeringen seinere på kvelden.

- Hva hadde de trodd? At arrangementet bare skulle bli en bitte liten samling av mennesker? Det er jo helt åpenbart at et slikt arrangement kommer til å samle flere titusener av mennesker, sier han til Dagbladet.

Han mener politiet burde forstått dette da ideen kom opp på søndagen.

- Nå må politiet ta ansvar og slutte med rådene sine. Hvis de ikke kan garantere for sikkerheten, så får de skjære gjennom og si nei til arrangementet, sier Øyan.

Usikkerhet og utrygghet

Han mener politiets kommunikasjon bare skaper usikkerhet og utrygghet.

- Dette setter organisasjonene og alle som vil delta i en ekstremt vanskelig situasjon, sier han.

Han reagerte selv på at politiet frarådet markeringer på lørdag, men uten å gjøre det samme søndag da dagens markering ble annonsert.

- Jeg kan ikke gjøre meg til overdommer av politiets vurderinger, men nå må noen skjære gjennom.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer