- Hva, har al-Qaida begynt med ninjaer også?

Al-Qaida-propaganda viser våpentrening, eksplosiver og slakting av geiter.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Det siste døgnet er det blitt skrevet mye om terrorgruppa al-Qaidas nye ninjaer på nettet. Den britiske tabloiden The Sun publiserte nemlig en sak om en ny propagandavideo fra al-Qaida i går, som inneholdt det avisen mente var ninja-liknende krigere.

- Al-Qaida-ninjaer. Maskerte våpenmenn i treningsvideo, lød tittelen fra The Sun.

Det førte til at den skremmende treningsvideoen ble spredt verden rundt under titler som at «Al-Qaida trener opp ninjaer», godt hjulpet av nyhetsbyrået IANS.

Videoen stammer fra al-Qaidas propagandagren As Sahab og er blitt lastet opp på en rekke nettsider, både al-Qaida-vennlige og nettsider som «vanlige» nettbrukere er innom.

Våpentrening, mat og geite-slakting Den ble opprinnelig lastet opp på et forum som kobles til terrororganisasjonen som har over 60.000 registrerte brukere, melder The Sun.

Videoen gir et skremmende inntrykk av hvordan al-Qaida trener opp terrorister, muligens til å gjennomføre angrep i Vesten.

Sekvensen med «ninjaene» skiller seg noe ut fra liknende propagandavideoer fra al-Qaidas treningsfelt. Ikke bare er mennene kledt i helsvart med det som ser ut som finlandshetter over hodet, de gjennomfører også treningsøkten med pistol og automatgevær i en synkronisert orden.

Tidligere i propaganda-klippet vises det fram det som skal være eksplosiver, trening med luftvernsskyts og prøveeksplosjoner. Videoen gir inntrykk av at al-Qaida sitter på et massivt, men ganske slitent våpenlager.

Videoens tittel er «Dagliglivet til en hellig kriger» og viser i tillegg til våpentreningen hvordan terroristene spiser og diskuterer sammen, og mer detaljerte beskrivelser av livet som en terrorist, for eksempel hvordan man slakter en geit på al-Qaida-vis.

Våpen og sprengstoff Men det meste i videoen - som i flere av As Sahab-videoene - dreier seg om våpen, sprengstoff og trening i hvordan man skal håndtere dette.

I en annen video i samme serie går terrorgruppa lenger i å antyde at treningen har som mål å angripe Vesten. I den vises det blant annet til våpenlovene i flere vestlige land, og at det er lurt å trene med våpen som er tillatt i «mål-landet».

«Ninjaene» trener med automatvåpen som AK47 og med pistoler. Terroreksperten Chris Dobson sier til The Sun at han ikke er overrasket over pistoltreningen.

- Pistolen er det perfekte våpenet for et drap på kloss hold, det er en favoritt blant leiemordere. Al-Qaida viser med slike videoer at til tross for de mange tilbakeslagene de har opplevd det siste året, er de fortsatt en styrke å regne med, sier Dobson.

Videoen skal stamme fra grenseområdet mellom Pakistan og Afghanistan.  Store deler av al-Qaidas treningsopplegg foregår i Jemen, der en nordmann er mistenkt for å ha deltatt i slike leirer. I går hevdet imidlertid etterretningskilder i Jemen overfor TV 2 at historien om nordmannen er svært overdrevet.