Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

«Hva har jeg gjort?»

Drapstiltalt helseansatt i retten om badetragedien med Alf Johan.

DØDE AV GLOHETT BADEVANN: Alf Johan Halvorsen, her på ferietur med familien i 1997, ble omtalt som en veldig godt likt beboer og en gledesspreder da flere med tilknytning til Oserødmyra bofellesskap forklarte seg i Vestfold tingrett tirsdag. Foto: Privat.
DØDE AV GLOHETT BADEVANN: Alf Johan Halvorsen, her på ferietur med familien i 1997, ble omtalt som en veldig godt likt beboer og en gledesspreder da flere med tilknytning til Oserødmyra bofellesskap forklarte seg i Vestfold tingrett tirsdag. Foto: Privat. Vis mer

TØNSBERG (Dagbladet): - Har du tenkt på at du gjorde noe galt den dagen, spør statsadvokat Marie Gjersøe.

- Ja, at jeg ikke kjente på vannet, svarer den tiltalte helsesekretæren.

Skyldfølelse og selvbreidelse var gjennomgangstemaer første dag av straffesaken i Vestfold tingrett etter tragedien på institusjonen Oserødmyra bofellesskap i Færder kommune i fjor vinter.

Beboeren og sterkt pleietrengende Alf Johan Halvorsen (51) døde av brann- og skåldeskader etter å ha blitt senket i badekaret med vann som var minst 70 grader hett.

Han hadde bodd der siden institusjonen ble oppettet i 1992.

Helsesekretæren som badet Alf Johan søndag morgen 24. februar står tiltalt for uaktsomt drap med en øvre strafferamme på seks års fengsel.

Det er en streng og svært uvanlig tiltale i norsk rettssal mot en helseansatts håndtering av pasient.

Kvinnen i 30-årene svarte nei på spørsmål om straffskyld til begge tiltalepunktene om uaktsomt drap og om grov uaktsomhet som helsepersonell.

HER SKJEDDE DET: Alf Johan Halvorsen hadde bodd i Oserødmyra bofellesskap siden 1992, da Nøtterøy. Foto: Øystein Andersen.
HER SKJEDDE DET: Alf Johan Halvorsen hadde bodd i Oserødmyra bofellesskap siden 1992, da Nøtterøy. Foto: Øystein Andersen. Vis mer

- Selv om begrepet «skyld» går igjen i mange sammenhenger i denne saken, er det viktig å skille mellom den juridiske definisjonen av ordet og alle følelser til involverte i etterkant, sier tiltaltes forsvarer, advokat Knut Henrik Strømme, til Dagbladet etter de første forklaringene i retten.

Både arbeidsgiver og institusjonsansvarlig Færder kommune og den fagutdannede kvinnen har begge fått korreks og advarsel fra Statens helsetilsyn.

REPRESENTERER SØSTRENE: Bistandsadvokat Christian Lundin. Foto: Øystein Andersen.
REPRESENTERER SØSTRENE: Bistandsadvokat Christian Lundin. Foto: Øystein Andersen. Vis mer

Kommunen har i etterkant rettet på en lang liste fra helsetilsynet om manglende ansvarsforhold, lite dokumentert opplæring og manglende, konkrete behov for hver enkelt beboer på institusjonen.

- Går ikke an

Både kommunen og den ansatte var tidlig siktet i saken om det tragiske saken, men bare arbeidstakeren er tiltalt i retten.

På det punktet gikk aktor Mari Gjersøe og forsvarer Knut Henrik Strømme i klinsj fra starten av rettssaken.

- Det retten skal vurdere er tiltaltes handlemåte, ikke manglene til Færder kommune, sa aktor i sin innledning.

UENIGE: Aktor Mari Gjersøe og forsvarer Knut Henrik Strømme. Foto: Øystein Andersen.
UENIGE: Aktor Mari Gjersøe og forsvarer Knut Henrik Strømme. Foto: Øystein Andersen. Vis mer

Forsvarer protesterte: - Det går ikke an å bedømme denne saken uavhengig av kommunens rolle.

Glemte vannsjekk

Første dags forklaringer kastet ikke mye nytt over det som skjedde.

Helsesekretæren senket den språkløse pasienten fra takheis ned i halvfullt badekar uten å sjekke temperaturinnstilling eller kjenne på vannet med hånden.

Det pleide hun å gjøre, men kunne ikke forklare eller huske i retten hvorfor hun ikke gjorde det denne morgenen.

TAKHEIS: Alf Johan Halvorsen ble fraktet fra soverommer og senket i badekaret via en heis. Illustrasjon: V. Guldmann AS.
TAKHEIS: Alf Johan Halvorsen ble fraktet fra soverommer og senket i badekaret via en heis. Illustrasjon: V. Guldmann AS. Vis mer

- Han kom med noen skrikelyder, kanskje var det gått noen sekunder, kanskje opp mot et minutt før jeg satt i gang heisen for å få han opp, forklarte hun i retten.

En kollega, som også forklarte seg i retten tirsdag, sa at Alf Johan allerede hadde mistet hud da hun kom inn i rommet etter å ha hørt skrikene.

- Kortslutning, en grov feil

Aktor ville vite hva vitnet trodde om at tiltalte ikke hadde kjent på vannet.

- Hva skal jeg si? Å kjenne på badevannet er jo en impuls vi får fra vi er barn, en selvfølgelighet. Det må ha vært en kortslutning, en grov feil. Jeg har gjort grove feil på jobb selv, forklarte kollegaen i vitneboksen.

I politiforklaringen etter ulykken forklarte vitnet at tiltalte tilsynelatende pratet med seg selv rett etter badeulykken:

- Hva har jeg gjort? Hva har skjedd? Hvorfor er han så rød?

Flere vitner skal forklare seg på dag to og tre i saken i Vestfold tingrett, blant dem en av Alf Johans tre søstre.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!