I KVINNEPANEL: Pia Tjelta, Anette Sagen og Amal Aden har alle sagt ja til å sitte i likestillingsminister Audun Lysbakkens kvinnepanel. SV-ministeren håper de blir historiske, og leverer konkrete forslag til regjeringen. Arkivfoto: Dagbladet
I KVINNEPANEL: Pia Tjelta, Anette Sagen og Amal Aden har alle sagt ja til å sitte i likestillingsminister Audun Lysbakkens kvinnepanel. SV-ministeren håper de blir historiske, og leverer konkrete forslag til regjeringen. Arkivfoto: DagbladetVis mer

Hva har Pia Tjelta, Anette Sagen og Amal Aden til felles?

De er alle med i Audun Lysbakkens kvinnepanel.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||Med brask og bram lanserte likestillingsminister Audun Lysbakken sitt eget kvinnepanel i Operaens foajé tidligere i dag formiddag.

Med seg har han fått en rekke kjente profiler fra vidt forskjellige deler av norsk samfunnsliv.

Sagen er med- Likestilling er et ekstremt interessant tema, som jeg alltid har vært opptatt av. Etter loven skulle vi jo vært et likestilt samfunn men det er jo ikke slik, sier den profilerte skihopperen Anette Sagen til Dagbladet.

- Jeg håper panelet kan bidra til en holdningsendring i samfunnet for øvrig, med alle våre nye landsmenn. Det er viktig at det er loven som skal bestemme over kultur og religion. Vi er jo et fritt og demokratisk samfunn. Det må alle respektere, sier hun.

Sagen håper å bidra med sine erfaringer fra skisporten og holdninger overfor jenter og skihopping. Sagen har flere ganger vært i klinsj med det internasjonale skiforbundet, i hennes kamp for at skihopping for kvinner skal bli en anerkjent idrett.

- Jeg vet ikke så mye om politikk, så det er smigrende å bli spurt. Men jeg kan bidra med mine erfaringer med holdninger til skihopping og jenter. Jeg har ikke opplevd diskriminering på andre områder enda, sier Sagen.

Kjente kvinnerI tillegg til Sagen, har SV-ministeren fått med seg de to kjente skuespillerne Pia Tjelta og Iram Haq og den omdiskuterte forfatteren Amal Aden.

STORT PANEL: Audun Lysbakken presenterte i dag sitt kvinnepanel bestående av 31, her representert ved 25 av dem. Foto:Jacques Hvistendahl/Dagbladet
STORT PANEL: Audun Lysbakken presenterte i dag sitt kvinnepanel bestående av 31, her representert ved 25 av dem. Foto:Jacques Hvistendahl/Dagbladet Vis mer

- Jeg håper panelet kan bidra til at en del av de kvinnene som sitter inne og ikke kan norsk, får hjelp slik at de kan stå på egne ben, sier Aden til Dagbladet.

I tillegg er filmregissør Margareth Olin, komiker og kronikør Shabana Rehman Gaarder og den kjente NRK-profilen, Christine Koht, med.

Håper de blir husket Lysbakken har ikke akkurat stusslige forventninger til det bredt sammensatte panelet på 31 kvinner.

- Jeg håper de vil gjøre et solid arbeid som vil bli husket, sa Lysbakken under lanseringen i Operaen.

Panelet ledes av Loveleen Rihel Brenna, kjent som leder for Foreldreutvalget i grunnskolen. Hun har med seg Lysbakkens partikollega, Kirsti Bergstø, som nestleder.

- Dette er absolutt ikke noe supperåd. Vi er et engasjert panel som vil noe. Vi vil utfordre ikke bare likestillingsministeren, men også flere statsråder som for eksempel helseministeren, sa Brenna.

I et halvt år skal de jobbe fram blant annet ei bok, og en innstilling med konkrete forslag panelet mener regjeringen bør vedta.

Shabana sa først nei Til Dagbladet forteller Shabana Rehman Gaarder at hun først sa nei, da hun ble spurt om å bli med i panelet.

- Jeg syntes det var et utdatert å skulle ha et rent kvinnepanel etter mannspanelet, så jeg sa nei. Jeg er opptatt av at likestilling er både for menn og kvinner. For meg er likestilling menns sak; for eksempel når vi snakker om fedrerollen og æresbegrepet.

Men lederen for panelet, Loveleen Rihel Brenna, overtalte henne.

STERKE PERSONLIGHETER: I panelet har likestillingsministeren fått med seg en rekke sterke personligheter med mye erfaring og ulike bagasje. Her fra venstre: Forfatteren Amal Aden, programleder Christine Koht og komiker og kronikø Shabana Rehman Gaarder. Foto: Jacques Hvistendahl /Dagbladet
STERKE PERSONLIGHETER: I panelet har likestillingsministeren fått med seg en rekke sterke personligheter med mye erfaring og ulike bagasje. Her fra venstre: Forfatteren Amal Aden, programleder Christine Koht og komiker og kronikø Shabana Rehman Gaarder. Foto: Jacques Hvistendahl /Dagbladet Vis mer

- Hun lovet meg at vi skal jobbe for både menns og kvinners sak, sier Rehman Gaarder og legger til:

- Jeg har jo vært aktiv i likestillingsdebatten i 10 år, så panelet blir en videreføring av det jeg har gjort. Nå får vi en anledning til å komme i direkte kontakt med beslutningstakerne. Derfor er panelet et bra tiltak. Det er fortsatt ting som hindrer kvinner i å ta makt selv om vi har lovbestemte individuelle rettigheter. Kvinner må få en reell frihetsdialog med menn, sier hun.

Bare kvinnerLysbakken er glad for at Rehman Gaarder ombestemte seg.

- Mange har spurt meg hvorfor det bare er kvinner i panelet. Noe av det flotteste vi har fått til i norsk likestilling, er nettopp at vi har vist at likestilling er viktig bare for menn og kvinner. Men jeg ønsker at dette kvinnepanelet skal sette sammen innspillene sine med mannspanelet, slik at vi får en helhetlig likestillingspolitikk, sier han.

LO er medEn rekke ulike organisasjoner er representert i panelet. Blant annet er LO-sekretær Trine Lise Sundnes med.

- Det er mange spennende mennesker her. Jeg gleder meg til å bidra med det jeg kan, særlig om kvinner i arbeidslivet. Jeg håper vi kan levere  spenstige forslag som blir politisk realitet etter hvert, sier Sundnes til Dagbladet.

LEDER: Loveleen Rihel Brenna skal lede kvinnepanelet, som skal jobbe sammen i et halvt år. Foto:Jacques Hvistendahl/Dagbladet
LEDER: Loveleen Rihel Brenna skal lede kvinnepanelet, som skal jobbe sammen i et halvt år. Foto:Jacques Hvistendahl/Dagbladet Vis mer