Hva har skjedd med disse deformerte blomstene i katastroferammede Fukushima?

Blomster med fire stilker og sammenvokste blomster vokser vilt.

MUTERTE BLOMSTER: Mange har hevdet at de muterte prestekragene er en direkte konsekvens av stråling i området. Men eksperter sier at mutasjonen man ser i Fukushima, er helt normal. I alle fall nesten. Foto: Wikimedia Commons
MUTERTE BLOMSTER: Mange har hevdet at de muterte prestekragene er en direkte konsekvens av stråling i området. Men eksperter sier at mutasjonen man ser i Fukushima, er helt normal. I alle fall nesten. Foto: Wikimedia Commons Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): En bunt deformerte prestekrager i Fukushima får nå internasjonal oppmerksomhet, etter at en japansk Twitter-bruker postet et bilde, skriver Business Insider.

Prestekragene vokser i nærheten av det katastroferammede atomkraftverket i Fukushima.

Atomkraftverket ble hardt rammet av et jordskjelv og påfølgende tsunami den 11. mars i fjor.

Det ødelagte atomkraftverket sendte ut farlig stråling og tusenvis av mennesker måtte evakueres fra hjemme sine i områdene rundt. Ulykken er den verste atomulykken siden Tsjernobyl, og det ble erklært kjernefysisk unntakstilstand i Japan.

Muterte blomster Området er fortsatt rammet av stråling etter katastrofen, og fortsatt lekker det 300 tonn radioaktivt vann fra plantasjen og ut i Stillehavet hver eneste dag.

Nå viser bilder at det altså vokser deformerte prestekrager med fire stilker og sammenvokste blomster i området.

Først ble det hevdet at bildene var manipulerte, noe som er blitt avvist i etterkant, skriver The Independent.

Men hva som faktisk er årsaken til at det vokser deformerte - eller muterte - blomster i området, er fortsatt omdiskutert.

- Tilfeldig mutasjon Mange har hevdet at mutasjonen er en direkte konsekvens av stråling i området.

Men eksperter sier at mutasjonen man ser i Fukushima, er helt normal. I alle fall nesten.

- Det er trolig snakk om tilfeldig mutasjon, noe vi ser mange eksempler på hvert eneste år. Men det er selvfølgelig umulig for oss å utelukke stråling med sikkerhet, sier Guy Barter seniorrådgiver ved Royal Horticultural Society i London, trolig verdens eldste hageselskap.


Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer