Hva har skjedd med Slottet her?

I kveld sender igjen folket et «magisk og ekstremt sterkt budskap» til verdens politikere.

SLUKKET LYSET:  Generealsekretær i WWF-Norge, Nina Jensen, mener politikerne nå må gjøre mer for miljøet. I fjor slukket halvparten av Norges befolkning lyset under «Earth Hour». Foto: Henning Lillegård / Dagbladet
SLUKKET LYSET: Generealsekretær i WWF-Norge, Nina Jensen, mener politikerne nå må gjøre mer for miljøet. I fjor slukket halvparten av Norges befolkning lyset under «Earth Hour». Foto: Henning Lillegård / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): For femte året på rad deltar Norge i den verdensomspennende symbolske markeringen kalt «Earth Hour».

Mellom klokka 20.30 og 21.30 i kveld oppfordrer miljøvernorganisasjonen WWF, som står bak «Earth Hour»-markeringen, publikum om å slå av lyset.

- Earth Hour er en time i løpet av året hvor hele verden står samlet for å vise sitt ønske og vilje til å få en bedre framtid. En milliard mennesker har vært med i kampanjen tidligere og signalisert til politikere at vi ønsker handling for klimaet. Det er magisk og et ekstremt sterkt budskap, sier generalsekretær i WWF-Norge, Nina Jensen, til Dagbladet.

Ønsker miljøpartivalg En spørreundersøkelse utført av miljøorganisasjonen viste at folk flest mener at politikerne ikke tar ansvar for miljøet. Bare ni prosent av de spurte mente at politikerne faktisk tok dette ansvaret.

MEST TIL OPPVARMING:  Ifølge NVEs energibruksrapport fra 2011 bruker norske husholdninger 66 prosent av sitt strømforbruk til oppvarming. 22 prosent går til belysning og elektriske apparater, mens 12 preosnt går til varmt vann.
MEST TIL OPPVARMING: Ifølge NVEs energibruksrapport fra 2011 bruker norske husholdninger 66 prosent av sitt strømforbruk til oppvarming. 22 prosent går til belysning og elektriske apparater, mens 12 preosnt går til varmt vann. Vis mer

- Politikerne må begynne å agere på dette, vi vil ha handling. Det er et stort spenn mellom de ulike politiske partiene, mens noen gjør mye gjør andre absolutt ingenting. Vi oppfordrer folk, nå som vi er inne i et valgår, til å bare stemme på partier som tar klima på alvor. Vi kan ikke risikere å få inn partier på Stortinget som ikke anerkjenner menneskeskapte klimaendringer.

I fjor slo under halvparten av Norges befolkning av lyset under «Earth Hour».

- Politikerne må slutte å tro at de ikke har nødvendig handlingsrom, og vite hvorfor det er bedre å gjøre gode klimatiltak framfor det motsatte. Å gå fra fossilt til fornybart skaper nye arbeidskrefter, mindre forurensning og er viktig i tillegg til andre gode klimatiltak som å sikre et gode togveier og et kollektiv- og sykkeltilbud.

Strømselskap Preben Sandborg Røe i energi- og nettkonsernet EB i Buskerud oppfordrer nordmenn til å arrangere strømsparemøte i dag. Selskapet har lovet sine kunder å doble støtten til miljøtiltak i Buskerud fra 100 000 til 200 000, dersom kundene setter ny «Earth Hour»-rekord.

PARIS:  Slik så Eiffeltårnet ut i 2010. Foto: Bertrand Langlois / AFP Photo / NTB Scanpix
PARIS: Slik så Eiffeltårnet ut i 2010. Foto: Bertrand Langlois / AFP Photo / NTB Scanpix Vis mer

- Det er utrolig viktig med engasjement rundt dette. Markeringen er symbolsk, men det må ikke stoppe der. Mange tenker at strømselskap bare vil selge strøm, men vi er opptatt av at strømmen brukes fornuftig. Absolutt alle har en ansvar for å spare, ikke bare politikerne, sier Sandborg Røe.

I en gjennomsnittshusholdning utgjør belysning fem prosent av forbruket, mens oppvarming står for hele 66 prosent, ifølge NVEs energibruksrapport fra 2011.

Seks sparetips Å senke innetemperaturen, skifte til sparedusj, redusere vanntemperaturen, montere tetningslister, unngå å ha vindu åpent mens varmeovnene står på og bruk av LED-pærer fører alle til redusert strømforbruk. I tillegg foreslår Røe at et enkelt sparetips vil være å få et mer bevisst forhold til tidsbruk i dusjen.

Elektrisitet dekker opp mot 80 prosent av oppvarmingsbehovet i dag, mens resten av strømmen dekkes av bioenergi og olje med 7 prosent hver. 4 prosent dekkes av fjernvarme.

EBs seks enkle sparetips:

• Senk innetemperaturen

For hver grad du senker innetemperaturen sparer du ca. 5 prosent av energikostnadene til oppvarming. De fleste Enøk- og inneklimaeksperter mener den ideelle innetemperaturen er rundt 20 C. I rom som ikke brukes så ofte kan temperaturen gjerne være lavere.

• Skift til sparedusj

Med sparedusj kan du halvere kostnadene til dusjing. Det kan bety en tusenlapp spart i året. Sparedusjer koster fra 100 kroner.

• Reduser vanntemperaturen

Oppvarming av vann utgjør ifølge SINTEF rundt 15 prosent av energikostnadene i en bolig. Anbefalt temperatur på varmtvannsberederen er 65-70 C.

• Monter tetningslister

Glipper i vindus- og dørkarmene kan gi store varmetap. Du kan enkelt sjekke og utbedre selv. Kjenn langs karmene på dører og vinduer med fuktig hånd en dag det blåser ute, da finner du raskt hvor det trengs tetningslister. De får du kjøpt i jernvare og byggevarebutikker og er selvklebende.

• Unngå «termostatlufting»

Hvis du har vinduet åpent i et rom med termostatovn eller annen ovn på, går det mye strøm. En ovn som bruker 1000 W hver natt i vinterhalvåret koster 1.500-2.000 kroner i strøm.

• Bruk LED-pærer

Sammenlignet med LED-pæren (2 W) bruker sparepæren (11 W) 5 ganger mer, halogenpæren (28 W) 14 ganger mer og glødepæren (40 W) 20 ganger mer strøm. Med mange lamper sparer du tusenlapper på å skifte til LED-pærer.

- Vi ser at det er mange som liker å ha det veldig behagelig med noen ekstra varmegrader på inne, sier han.

Oslo langt foran WWF arrangerer, i forbindelse med «Earth Hour», konkurransen «Eart Hour City Challenge» for verdens byer. Fra Norge var Oslo, Stavanger og Arendal påmeldt, og Oslo gjorde det best.

- Vi trenger ikke vente på en global klimaavtale, alle kan gjøre en forskjell og det illustrerer dette. Oslo fikk pluss for sine ambisiøse tidsplanene, med et mål om å redusere Co2-utslippet med 100 prosent innen 2020. Oslo har også verdens beste tilrettelegging for el-biltilkobling, og nettopp ble det satt av godt over to milliarder til kollektivtiltak, sier generalsekretær Nina Jensen.

Ifølge tall fra Statsnett gikk strømmen ned med rundt 200 millioner watt i fjor, noe som tilsvarer fem millioner 40W lyspærer.

ALLEREDE SKJEDD I SYDNEY:  Bildene viser hvordan australienerne markerte «Earth Hour» deres tid i dag. Foto: David Gray / Reuters / NTB Scanpix
ALLEREDE SKJEDD I SYDNEY: Bildene viser hvordan australienerne markerte «Earth Hour» deres tid i dag. Foto: David Gray / Reuters / NTB Scanpix Vis mer

- Vi forventer at strømforbruket kommer til å gå ned tilsvarende eller mer i år. Men det er ikke lyspæren som utgjør det store forbruket, det er oppvarmingen. Å skru av lyset er mer en symbolsk handling, sier kommunikasjonssjef Martha Hagerup Nilson i Statsnett.

Seks effektive investeringer fra EB:

1. Installer varmepumpe
Varmepumper gir to til tre ganger så mye energi ut i form av varme som man putter inn i form av strøm.  Det betyr at en varmepumpe kutter strømforbruket til oppvarming dramatisk, med de fordelene det har for lommeboka og klimaet. 

Den vanligste typen varmepumpe er luft-til-luft, som henter varme fra utelufta og avgir det til innelufta. Andre vanlige typer er luft-til-vann og vann-til-vann.  

Luft-til-luft varmepumper renser også lufta ved at de filtrerer vekk partikler i innelufta. Derfor har mange astmatikere og allergikere god nytte av en varmepumpe.   Det finnes mange ulike varmepumper og leverandører. Så orienter deg godt om hvilken effekt systemet har, hvordan de håndterer norsk klima osv. På enova.no finner du en kjøpsveileder som gir god hjelp til riktig investering.   

  1. 2.Oppvarming: Innstaller styringssystem
Oppvarming utgjør ifølge SINTEF 64 prosent av det totale energiforbruket i en bolig. Det er med andre ord her tiltakene har størst effekt på lommeboken og miljøet. Med et styringssystem kan du bruke elektrisiteten der du trenger den når du trenger den.   Det finnes enkle og billige, og mer avanserte og kostbare styringssystemer.

Med termostatstyring kan du holde romtemperaturen relativt konstant. Med nattsenking justeres temperaturen ned når det passer deg.  

Et koblingsur kan du få til under hundrelappen og det kan gi deg besparelser på det mangedobbelte. Monterer du en termostat i tillegg til tidsur kan du redusere romoppvarmingskostnadene med ca 8-10 prosent for natt og 15-20 prosent for dag, i følge Enova. Et sentralt styringssystem er enda bedre, men en større investering. Enova gir 20 prosent investeringsstøtte (maksimalt 4000 kroner) til styringssystemer.  

Vurder kostnader opp mot brukervennlighet og miljøeffekt. Selv de mer avanserte og fleksible systemene "avskrives" relativt raskt. Da blir det ren sparing de neste årene. Miljøet spares fra første dag.    
  1. 3. Belysning: Innstaller styringssystem
Belysning utgjør ifølge SINTEF 6 prosent av energikostnadene i en bolig. Ifølge Enova er det mulig å effektivisere bruken av lys, slik at forbruket halveres. En bolig på 120 kvm bruker i dag vanligvis ca 2.500 kWh til belysning. Ifølge Nord Pool kostet 1 kWh 88 øre i snitt inkludert nettleie og avgifter i perioden 2010-2012.  

Det finnes en rekke systemer som kan styre belysningen via fjernkontroll, pc eller tidsur, dagslysfølere og bevegelsessensorer. Lysdimmere bidrar til redusert strømforbruk og lengre levetid på pærene. Investering i styringssystem blir mindre om dette gjøres i forbindelse med annen oppgradering av belysning og elektrisk anlegg. 
  1. 4. Etterisoler vegger og tak
Hvis huset ikke holder godt på innetemperaturen, bør det isoleres. Da hjelper det lite med termostater og nattsenking.   Med en termograf kan en fotografere varmestrålende og se nøyaktig hvor det trekker mest, og dermed hvor det bør isoleres.   En enklere metode er å sjekke med fuktig hånd når det blåser utendørs. Det viktigste er som regel å få etterisolert loftet og tettet sprekker i isolasjonen rundt vindus- og dørkarmer. Å etterisolere loftet er et forholdsvis enkelt, effektivt og billig tiltak som du sparer inn på få år.          

Å øke tykkelsen på isolasjonen i vegger, golv og tak er det lettest å gjøre noe med når du bygger nytt eller bygger om. Men det går også an å blåse inn ekstra isolasjon i tak, vegger og gulv som allerede står der.   
  1. 5. Skift vinduer
Vinduer utgjør i snitt 40 prosent av varmetapet i en bolig, selv om de normalt kun dekker 5-10 prosent av yterflaten.   Vinduets U-verdi angir varmeisoleringen. I 1987 ble kravet i byggeforskriften til U-verdi redusert til 2,4. I dag anbefaler Enova en U-verdi på under 1.  

Hvis vinduene er dårlige og trekkfulle vil utskifting gjøre mye for miljøet både inne og ute, men er ikke alltid like økonomisk lønnsomt. Investeringen må vurderes mot miljøhensynet og de nye vinduenes levetid som normalt er 20-30 år.   Har du gamle vinduer kan det være lønnsomt å restaurere vinduet, bruke tetningslister, samt skifte det innerste glasset. Det kan ifølge fagfolk gi tilnærmet samme U-verdi som å skifte hele vinduet, og vil være mer lønnsomt. 100 år gamle vinduer er laget av trematerialer som etter renovering vil ha en levetid på ytterligere 100 år.   
  1. 6. Kjøp energieffektive hvitevarer og elektronikk
Hvitevarer og elektronikk utgjør ifølge SINTEF 10 prosent av strømforbruket i en vanlig husholdning. Det er store forskjeller på strømforbruket, så vær bevisst på dette når du kjøper nytt.

Kilde: EB

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer