SLUKKET LYSET:  Generealsekretær i WWF-Norge, Nina Jensen, mener politikerne nå må gjøre mer for miljøet. I fjor slukket halvparten av Norges befolkning lyset under «Earth Hour». Foto: Henning Lillegård / Dagbladet
SLUKKET LYSET: Generealsekretær i WWF-Norge, Nina Jensen, mener politikerne nå må gjøre mer for miljøet. I fjor slukket halvparten av Norges befolkning lyset under «Earth Hour». Foto: Henning Lillegård / DagbladetVis mer

Hva har skjedd med Slottet her?

I kveld sender igjen folket et «magisk og ekstremt sterkt budskap» til verdens politikere.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): For femte året på rad deltar Norge i den verdensomspennende symbolske markeringen kalt «Earth Hour».

Mellom klokka 20.30 og 21.30 i kveld oppfordrer miljøvernorganisasjonen WWF, som står bak «Earth Hour»-markeringen, publikum om å slå av lyset.

- Earth Hour er en time i løpet av året hvor hele verden står samlet for å vise sitt ønske og vilje til å få en bedre framtid. En milliard mennesker har vært med i kampanjen tidligere og signalisert til politikere at vi ønsker handling for klimaet. Det er magisk og et ekstremt sterkt budskap, sier generalsekretær i WWF-Norge, Nina Jensen, til Dagbladet.

Ønsker miljøpartivalg En spørreundersøkelse utført av miljøorganisasjonen viste at folk flest mener at politikerne ikke tar ansvar for miljøet. Bare ni prosent av de spurte mente at politikerne faktisk tok dette ansvaret.

MEST TIL OPPVARMING:  Ifølge NVEs energibruksrapport fra 2011 bruker norske husholdninger 66 prosent av sitt strømforbruk til oppvarming. 22 prosent går til belysning og elektriske apparater, mens 12 preosnt går til varmt vann.
MEST TIL OPPVARMING: Ifølge NVEs energibruksrapport fra 2011 bruker norske husholdninger 66 prosent av sitt strømforbruk til oppvarming. 22 prosent går til belysning og elektriske apparater, mens 12 preosnt går til varmt vann. Vis mer

- Politikerne må begynne å agere på dette, vi vil ha handling. Det er et stort spenn mellom de ulike politiske partiene, mens noen gjør mye gjør andre absolutt ingenting. Vi oppfordrer folk, nå som vi er inne i et valgår, til å bare stemme på partier som tar klima på alvor. Vi kan ikke risikere å få inn partier på Stortinget som ikke anerkjenner menneskeskapte klimaendringer.

I fjor slo under halvparten av Norges befolkning av lyset under «Earth Hour».

- Politikerne må slutte å tro at de ikke har nødvendig handlingsrom, og vite hvorfor det er bedre å gjøre gode klimatiltak framfor det motsatte. Å gå fra fossilt til fornybart skaper nye arbeidskrefter, mindre forurensning og er viktig i tillegg til andre gode klimatiltak som å sikre et gode togveier og et kollektiv- og sykkeltilbud.

Strømselskap Preben Sandborg Røe i energi- og nettkonsernet EB i Buskerud oppfordrer nordmenn til å arrangere strømsparemøte i dag. Selskapet har lovet sine kunder å doble støtten til miljøtiltak i Buskerud fra 100 000 til 200 000, dersom kundene setter ny «Earth Hour»-rekord.

PARIS:  Slik så Eiffeltårnet ut i 2010. Foto: Bertrand Langlois / AFP Photo / NTB Scanpix
PARIS: Slik så Eiffeltårnet ut i 2010. Foto: Bertrand Langlois / AFP Photo / NTB Scanpix Vis mer

- Det er utrolig viktig med engasjement rundt dette. Markeringen er symbolsk, men det må ikke stoppe der. Mange tenker at strømselskap bare vil selge strøm, men vi er opptatt av at strømmen brukes fornuftig. Absolutt alle har en ansvar for å spare, ikke bare politikerne, sier Sandborg Røe.

I en gjennomsnittshusholdning utgjør belysning fem prosent av forbruket, mens oppvarming står for hele 66 prosent, ifølge NVEs energibruksrapport fra 2011.

Seks sparetips Å senke innetemperaturen, skifte til sparedusj, redusere vanntemperaturen, montere tetningslister, unngå å ha vindu åpent mens varmeovnene står på og bruk av LED-pærer fører alle til redusert strømforbruk. I tillegg foreslår Røe at et enkelt sparetips vil være å få et mer bevisst forhold til tidsbruk i dusjen.

Elektrisitet dekker opp mot 80 prosent av oppvarmingsbehovet i dag, mens resten av strømmen dekkes av bioenergi og olje med 7 prosent hver. 4 prosent dekkes av fjernvarme.

- Vi ser at det er mange som liker å ha det veldig behagelig med noen ekstra varmegrader på inne, sier han.

Oslo langt foran WWF arrangerer, i forbindelse med «Earth Hour», konkurransen «Eart Hour City Challenge» for verdens byer. Fra Norge var Oslo, Stavanger og Arendal påmeldt, og Oslo gjorde det best.

- Vi trenger ikke vente på en global klimaavtale, alle kan gjøre en forskjell og det illustrerer dette. Oslo fikk pluss for sine ambisiøse tidsplanene, med et mål om å redusere Co2-utslippet med 100 prosent innen 2020. Oslo har også verdens beste tilrettelegging for el-biltilkobling, og nettopp ble det satt av godt over to milliarder til kollektivtiltak, sier generalsekretær Nina Jensen.

Ifølge tall fra Statsnett gikk strømmen ned med rundt 200 millioner watt i fjor, noe som tilsvarer fem millioner 40W lyspærer.

ALLEREDE SKJEDD I SYDNEY:  Bildene viser hvordan australienerne markerte «Earth Hour» deres tid i dag. Foto: David Gray / Reuters / NTB Scanpix
ALLEREDE SKJEDD I SYDNEY: Bildene viser hvordan australienerne markerte «Earth Hour» deres tid i dag. Foto: David Gray / Reuters / NTB Scanpix Vis mer

- Vi forventer at strømforbruket kommer til å gå ned tilsvarende eller mer i år. Men det er ikke lyspæren som utgjør det store forbruket, det er oppvarmingen. Å skru av lyset er mer en symbolsk handling, sier kommunikasjonssjef Martha Hagerup Nilson i Statsnett.