Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

«Hva har vi gjort for negrene i dag?»

Den svenske bistandsministeren forsøkte å få fram et poeng. I stedet skapte han oppstyr rundt sitt eget ordvalg.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Foran 200 ansatte i Sida - den svenske statlige bistandsorganisasjonen - ville bistands- og migrasjonsminister Jan O. Karlsson ifølge ham selv advare mot en ovenfra-og-ned-holdning fra Sverige som giverland overfor mottakernelandene, melder det svenske nyhetsbyrået TT.

Uttalelsen hans ble likevel en real skivebom, da han sa noe slikt som:

- Vi kan jo ikke gå rundt i departementet og spørre hva vi har gjort for negrene i dag.

I Sverige som i Norge er ordet neger ansett som nedsettende, og følgelig vakte Karlssons uttalelse sterke reaksjoner blant annet fra tilhørerne fra Sida.

- Upassende

- Det var en uheldig formulering. I denne sammenhengen var det feil. Men det var ikke av ondskap eller ment krenkende. Det var mer hans måte å uttrykke seg på som ikke var så passende her, sier generaldirektør Maria Norrfalk til TT.

- Har du 200 engasjerte mennesker som jobber med bistandsarbeide i Afrika foran deg, er det rart om ikke de aller fleste reagerer på en uttalelse som dette.

Bistandsminister Karlson sier han ikke angrer på ordvalget, men beklager om noen i salen ikke forstå hensikten med uttalelsen.

- Jeg valgte et ord med negativ klang, nesten forbudt, for å advare mot en meget alvorlig og farlig holdning når man som giver er overlegen og ser ned på dem man hjelper, sier han.

«Jævla Texas-gubbe»

Han sier han valgte en kraftfull uttrykksmåte for å understreke poenget sitt.

- Jeg beklager naturligvis misforståelsene som har inntruffet. Men det må ikke oppstå en forestilling om at jeg skal trekke tilbake min sterke advarsel mot et rasistisk holdningssett, sier ministeren.

Det hjelper neppe Karlsson å bli forstått at han er kjent for å uttrykke seg uheldig. For noen uker siden omtalte han USAs president George W. Bush som «den jævla Texas-gubben» under en presselunsj i Stockholm.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media