Storskog:

- Hva hjelper det med 200 meter gjerde?

Skarp kritikk mot Anders Anundsens sikkerhetsgjerde i nord. 

BYGGER GJERDE:  Her bygger Statsbygg det som skal bli et 3, 5 meter høyt sikkerhetgjerde på grensa mellom Norge og Russland.  Foto: Stian Hansen/Finmarken 
BYGGER GJERDE: Her bygger Statsbygg det som skal bli et 3, 5 meter høyt sikkerhetgjerde på grensa mellom Norge og Russland. Foto: Stian Hansen/Finmarken  Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Justisminister Anders Anundsens (Frp) forsøk på å sikre grensa til Russland med et 200 meter langt gjerde ved Storskog møter nå kritikk på tvers av politiske skillelinjer i nord.

- Han er jo en intelligent mann, Anundsen, han må jo ha en mening med dette, men det er en mening som ikke er kommet ut, sier leder i Sør-Varanger Frp, Staal Nilsen til Dagbladet.

Oppføringen av sikkerhetsgjerdet ved grensestasjonen startet i forrige uke. Det skal bli 3,5 meter høyt og cirka 200 meter langt.

Målet er å styrke kontrollen på grensepunktet.

Kort

HER ER DET NYE GJERDET: Oppføringen av sikkerhetsgjerdet ved grensestasjonen startet i forrige uke. Det skal bli 3,5 meter høyt og 200 meter langt. 
HER ER DET NYE GJERDET: Oppføringen av sikkerhetsgjerdet ved grensestasjonen startet i forrige uke. Det skal bli 3,5 meter høyt og 200 meter langt.  Vis mer

- For å stå bedre rustet til å kontrollere hvem som tar seg inn i riket, oppgraderer vi sikkerheten ved passeringsområdet på Storskog, skrev Anundsen i en pressemelding om byggingen.

Men som mange andre stusser Staal Nilsen over at det er så kort.

- Skal du holde noen ute hjelper det lite å bygge 200 meter, påpeker Staal Nilsen, med hentydning til at grensa til Russland er nesten 200 kilometer.

- Hvis det skulle være en hensikt med gjerdet, må de jo lage det slik at det går hele veien. Selv om jeg ikke er for det, heller. Det minner om Sør-Europa, vi skal jo ikke isolere oss her med et gjerde, mener Staal Nilsen.

Han minner om at Sør-Varanger har et helt spesielt forhold til Russland.

- Det er nok et nærmere forhold enn noen andre kommuner i Norge har. Vi ønsker oss en oppgradering av grensestasjonen for å lette tilgangen for oss til Russland og dem til oss. Vi skal i forhandlinger med Murmansk om Hurtigruta, også hallo, så skal vi plutselig vise det med et gjerde? sier han.

- Bygger ned Norges omdømme

I fjor høst kom 5500 asylsøkere til Norge over grensa fra Storskog.

Alle disse kom over grensestasjonen, ingen forsøkte å ta seg inn i landet der gjerdet nå bygges, sier grensesjef Stein Kristian Hansen til NRK.

I år har det ikke vært noen asylsøkere som har kommet til Norge over Storskog.

Oppføringen av gjerdet har vekket oppmerksomhet internasjonalt og er er omtalt i blant annet New York Times, Reuters og Russia Today.

Daglig leder i Barentssekretariatet Lars Georg Fordal mener justisminister Anders Anundsen med gjerdet bygger ned Norges omdømme som fredsnasjon.

- Justisminister Anders Anundsens barriere sammenlignes med Ungarns godt bevoktede piggtrådgjerde. Det hele gir en bismak av kald krig, skriver han i et innlegg som ble publisert på NRK ytring i går.

Også ordfører Rune Rafaelsen (Ap) i Sør-Varanger kommune der gjerdet settes opp, er sterkt kritisk.

- Gjerdet er komplett unødvendig. Det som trengs er en ny grensestasjon. Det er ingen empiriske grunner til å sette opp gjerdet, det er symbolpolitikk og dårlig symbolpolitikk, mener han.

- Umenneskelig

Merete Nordhus ble arrestert da hun forsøkte å hjelpe flyktninger til kirkeasyl i Kirkenes i fjor. For henne blir gjerdet som et symbol på Europas stengte grenser.

HAVNET PÅ GLATTCELLE: Merete Nordhus ble kastet på glattcelle da hun forsøkte å hjelpe asylsøkere til kirkeasyl i fjor. Hun mener gjerdet som nå er i ferd med å settes opp blir et symbol på Europas stengte grenser. Foto: Jan-Morten Bjørnbakk / NTB Scanpix og privat
HAVNET PÅ GLATTCELLE: Merete Nordhus ble kastet på glattcelle da hun forsøkte å hjelpe asylsøkere til kirkeasyl i fjor. Hun mener gjerdet som nå er i ferd med å settes opp blir et symbol på Europas stengte grenser. Foto: Jan-Morten Bjørnbakk / NTB Scanpix og privat Vis mer

- Det blir et symbol på at vi er i ferd med å gjerde inn hele Europa. Vi tar ikke i mot flere flyktninger, her er det lukket og låst, her er dere ikke velkommen. Jeg synes det er forferdelig. Det er så umenneskelig at vi er i ferd med å bli en slik nasjon når man tenker på alle de som er på flukt i dag. Ingen har klart å ta seg ulovlig over grensa. Da kan jeg ikke fatte og forstå hva de skal med det gjerde der, sier hun.

- Oslo har ikke peiling

Også Nordhus er opptatt av hvordan sikkerhetstiltaket blir oppfattet fra russisk side.

- Flere har sagt at det lukter kald krig. Det beviser bare at sentralmakta i Oslo ikke har peiling på hva som skjer her i nord. I stedet for å bruke de pengene på å forbedre grensekapasiteten på Storskog, så bruker de fire millioner på et latterlig gjerde som ikke har noen hensikt, sier hun.

- Ikke poenget å sikre hele grensa

Statssekretær i justisdepartementet, Ove Vanebo, sier til Dagbladet at regjeringen ikke kjenner seg igjen i kritikken.

- Hvis man tror at poenget er å sikre hele grensa mot Russland, så skjønner alle at 200 meter har lite å si. Men det er feil. Det vi ser er at nær sagt all flyktningstrøm vil skje på Storskogs grensepasseringspunkt. Derfor er det viktig å å ha tilstrekkelig kontroll på nettopp dette området. Poenget er at man skal ha kontroll og mulighet til styre folkemengden her, sier Vanebo til Dagbladet.

Han mener det ikke er snakk om symbolpolitikk.

- En skal ikke gjøre det beste til det godes fiende selv om dette ikke er en altomfattende løsning. Det er et godt tiltak for det det er ment for, nemlig å sikre kontroll akkurat på grenseområdet, sier han.

At gjerdet skal være en provokasjon for Russland sier Vanebo er et argument regjeringen har problemer med å forstå.

- For det første er det jo i direkte motstrid til de som mener at dette ikke er nok, da er det underlig at det skal være en provokasjon. Jeg ser argumentet, men russerne har jo selv et gjerde på sin side av grensen. Vi har god kontakt med russiske myndigheter om dette, og den russiske grensekomissæren har sagt at dette ikke er noe problem, sier han.

BYGGER GJERDE:  Her bygger Statsbygg det som skal bli et 250-300 meter langt gjerde på grensa mellom Norge og Russland.  Foto: Stian Hansen/Finmarken 
BYGGER GJERDE:  Her bygger Statsbygg det som skal bli et 250-300 meter langt gjerde på grensa mellom Norge og Russland.  Foto: Stian Hansen/Finmarken  Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer