«Hva hjelper det om mulla Krekar hadde kommet med et slikt løfte?»

Aps Arild Stokkan-Grande ut mot Abid Rajas krav til innvandrere.

UT MOT RAJA:Arild Stokkan-Grande er for statsborgertest, men mener et troskapsløfte fra nye statsborgere langt fra er en garanti mot at innvandrere vil gjøre noe galt. Foto: Truls Brekke
UT MOT RAJA:Arild Stokkan-Grande er for statsborgertest, men mener et troskapsløfte fra nye statsborgere langt fra er en garanti mot at innvandrere vil gjøre noe galt. Foto: Truls BrekkeVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| Aps innvandringspolitiske talsmann, Arild Stokkan-Grande er svært kritisk til at statsborgere skal sverge evig troskap til det norske flagg og den norske grunnlov, slik Abid Raja gikk ut og foreslo i Dagbladet lørdag.

- Jeg synes det er tull og tøys. Noen vil argumentere for at dette kan hindre uønskede elementer i samfunnet, mens andre vil gjøre det fordi de tror det er positivt for integreringen. Jeg mener det bare er tull, sier han og legger til:

- Hva hjelper det om mulla Krekar hadde kommet med et slikt løfte? Skulle vi da latt ham bli i Norge? Det at nye statsborgere kan pugge seg til en slik test og statsborgerskap, er ikke en garanti for at de ikke vil gjøre noe galt.

Må stille krav
Stokkan-Grande er i likhet med regjeringen for å innføre en statsborgertest. Forrige fredag skrev Dagbladet at fra 2011 må alle nye statsborgere bestå en statsborgertest.

- Vi må gjøre det som får folk til å føle seg som en del av samfunnet. Det må bli stilt forventninger til nye innbyggere og de må føle de får en rolle i samfunnet, sier han.

Det beste våpenet
Stokkan-Grande mener det viktigste nye statsborgere kan gjøre er å lære seg språket og komme seg ut i jobb.

- Særlig er det viktig at innvandrerkvinner lærer seg språket og kommer seg ut i jobb. Vi må i tillegg se på hvordan man kan sørge for at barn får en så god start på livet som mulig. Det handler om å få være i barnehage, i stedet for å være hjemme med kontantstøtte. Det handler om god oppfølging i skole og å ta høyere utdanning. Ikke minst er det viktig at de får jobb etter endt utdanning.

God integrering mener Stokkan-Grande er det «beste våpenet mot radikalisering av noe slag».

- Det gjelder alle typer grupper. Hvis folk ikke føler at det er bruk for dem og at de ikke har tilknytning til samfunnet, vil de i større grad være disponible for destruktive radikale krefter. Det gjelder alle ungdommer. Se bare hva som skjedde i Frankrike.

Støtte av Sponheim
Abid Rajas utspill om at nye statsborgere i tillegg til en test må avlegge et troskapsløfte til det norske flagg og den norske grunnlov, har satt sinnene i kok. Men nå kommer Venstrelederen ham til unnsetning.

— Han har min fulle støtte for å ta opp denne debatten. Det er så riktig at denne dras opp av en av deres egne, sier Lars Sponheim til Dagbladet.

— Ja, jeg støtter ham. Men jeg er prinsipielt skeptisk, men det kan veldig godt hende jeg forandrer syn. Jeg ville blitt fornærmet om jeg ble bedt om å sverge troskap til flagg og grunnlov, for jeg er så glad i landet mitt at jeg ikke ser noe behov for å gjøre det i full offentlighet, sier han.

Sponheim er også positiv til regjeringens forslag om å utarbeide en test alle nye statsborgere må ta fra og med 2011.
— Vi ser gjerne at det skal være et kurs med en påfølgende test med hva slags rettigheter og plikter en ny statsborger har. Det har vi sagt vi vil utrede nærmere.

Vil sverge troskap
Høyres Bent Høie, som har laget statsborgertesten Dagbladet skrev om fredag, er enig med Raja om at en statsborgerskapsseremoni bør inneholde et troskapsløfte.

—Jeg tror det vil skape en tilhørighet til landet som er positiv og en fullverdig aksept som statsborger, sier han og understreker at Høyre vil ha en obligatorisk seremoni.

—Jeg hadde ikke hatt noe imot å sverge troskap. Vi tar det jo for gitt at statsborgere som er født i Norge er villige til å dø for landet gjennom verneplikten. Så det skulle bare mangle, sier Høie til Dagbladet.

- Pinlig av Ap
Abid Raja liker dårlig Arild Stokkan-Grandes angrep.

- Det er pinlig lavt nivå fra Aps talsmann. Han bør ha fått med seg at det er et utvisningsvedtak å Krekar. Det betyr at Krekar kan sverge så mye han vil. Han kan tatovere flagget i panna, men han skal likevel ut. Alle i Norge er enige om at Krekar skal ut. Dette er et pinlig forsvar fra Norges største parti, sier Raja.

Vil ha duell
Raja mener Aps fremste innvandringspolitiker, Arild Stokkan-Grande, bevisst har unngått ham, og ser aller helst at de to barker sammen i en heftig politisk duell.

- Hvis han er Aps integreringspolitiske talsmann, så sier jeg: Jeg utfordrer ham til duell. Kom og møt meg i åpent lende. Hvorfor tør du ikke å møte meg til debatt? Han hadde muligheten i P4 i går, men plutselig dukket han ikke opp. Heller ingen fra Ap. Jeg møter ham til debatt når som helst, og hvor som helst. Bare for å vise hvor svake Ap er i integreringsdebatten.

EVIG TROSKAP?: Aps Arild Stokkan Grande stoler ikke på et troskapsløfte til det norske flagg fra mulla Krekar. Foto: Adrian Øhrn Johansen.
EVIG TROSKAP?: Aps Arild Stokkan Grande stoler ikke på et troskapsløfte til det norske flagg fra mulla Krekar. Foto: Adrian Øhrn Johansen. Vis mer