- Hva holder Høyre og Frp på med? Skal de bare drive med selvfølgeligheter?

Anundsen varsler nye retningslinjer om radikalisering - Ap forundret over utspill.

VARSLING: Justisminister Anders Anundsen sier det vil komme nye varslingsrutiner om Syria-farerne fra Politidirektoratet. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet
VARSLING: Justisminister Anders Anundsen sier det vil komme nye varslingsrutiner om Syria-farerne fra Politidirektoratet. Foto: Jacques Hvistendahl / DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Etter Dagbladets oppslag om hvordan rekke norske islamistkrigere har mottatt norske velferdsmidler før eller etter at de deltok i borgerkrigen i Syria og Irak, gikk Hårek Elvenes (H), som sitter i justiskomiteen i Stortinget, ut og gjorde det klart at norske myndigheter for alvor må ta tak i problemet med de norske islamistene.

Han stilte følgende skriftlige spørsmål til justisminister Anders Anundsen (Frp):

- Hvordan sikres det at hjemkommunene får informasjon når hjemvendte Syria-farere kommer tilbake til kommunen?

Fikk svar Anundsen sier det vil bli innført nye nasjonale retningslinjer for slik varsling.

- Det er etablert rutiner som sikrer at Politiets sikkerhetstjeneste (PST) varsler det enkelte politidistrikt når personer kommer tilbake til landet etter å ha vært i konfliktsoner i utlandet hvor de kan ha deltatt i kamphandlinger som fremmedkrigere. Det er det enkelte politidistrikt som varsler den aktuelle kommune hvor vedkommende bor, sier Anundsen.

- For å sikre god og rettidig varsling til kommunene vil det også for denne varslingen bli utarbeidet retningslinjer av Politidirektoratet. I tillegg vil det bli utarbeidet rutiner for mottakerleddet i politidistriktet som skal sikre at informasjonen fra PST blir mottatt og behandlet enhetlig i alle politidistriktene. Dette arbeidet har høy prioritet.

REAGERER: Jorodd Asphjell (AP). Foto: Berit Roald / NTB scanpix
REAGERER: Jorodd Asphjell (AP). Foto: Berit Roald / NTB scanpix Vis mer

- Ved å motta slik informasjon, skal kommunene kunne vurdere om det er aktuelt å tilby særskilt oppfølging. Før den aktuelle kommunen varsles, foretas det en individuell vurdering av om utlevering av slik informasjon vil være til hindre for PSTs arbeid. Rutinene er i samsvar med tiltak 22 i Handlingsplan mot radikalisering og voldelig ekstremisme, sier Anundsen.

- Selvfølgeligheter Jorodd Asphjell som sitter i justiskomiteen for Arbeiderpartiet reagerer sterkt på Elvenes' utspill.

- Hva holder Høyre og Fremskrittspartiet på med, spør Asphjell.

- Skal de bare drive med selvfølgeligheter på radikaliseringsfeltet fremover?
 
- Vi forutsetter at når justisministeren sa allerede for sju månder siden at PST må varsle kommunene om hjemvendte Syria-farer, så er det noe han har sørget for at blir praktisert. Da virker det litt pussig at Elvenes mener at det viktigst er at kommunene får vite hvem Syria-krigerne er, og at det er dette er noe han vil sende skriftlig spørsmål om. Dette er jo det eneste justisministeren har vært krystallklar på fra starten av, at kommunene skal få akkurat slik informasjon. Vet ikke Elvenes dette?
 
- De viktige neste skrittene nå er å sørge for at kommunene både har nok penger til å håndtere denne konkrete trusselen og at de har gode arbeidsmodeller å jobbe ut fra, for å få unge mennesker ut av radikaliserte miljøer slik at de ikke blir en trussel for landet. Elvenes burde heller bruke sin tid og innsats på å få dette på plass.

UTSPILL: Hårek Elvenes (H). Foto: Nina Hansen / Dagbladet
UTSPILL: Hårek Elvenes (H). Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer