Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Hva i all verden gjør den doseren der?

Maskinsjef: - Vi planerte, Vegvesenet får konkludere om ras.

 I GJØRMEBAD:  Den store Caterpilar-bulldoseren som ligger veltet i raset der brustolpen mistet "fotfestet", har planert på eiendommen, bekrefter entreprenøren. Foto: Peder Gjersøe.
I GJØRMEBAD: Den store Caterpilar-bulldoseren som ligger veltet i raset der brustolpen mistet "fotfestet", har planert på eiendommen, bekrefter entreprenøren. Foto: Peder Gjersøe. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

HOLMESTRAND / SEM (Dagbladet): Naboer og godt kjente i området tett ved brukollapsen på E18 ved Bentsrud utenfor Holmestrand er ikke spesielt overrasket over at utglidning av masser har ødelagt Europaveien.

- Hele området er i bevegelse. Trodde at Statens vegvesen var kjent med dette, forteller Fredrik Olsen.

En beboerne rett ved rasstedet, Ole-Anton Rønningen (33), lurte på om huset skulle riste av grunnmurene da en stor, gul Caterpillar anleggsmaskin - lik den som ligger veltet nede i rasområdet - passerte huset sist lørdag.

Anleggsveien ligger omlag 30 meter fra huset til Rønningen.

- Da kom den store maskinen oppover fra dalbunnen der det har rast nå. Kona og jeg tok en tur ned for å se hva som har skjedd der den siste tiden. Og den gamle anleggsveien, eller skogsveien om du vil, var utvidet i løpet av vinteren. Det går stadig store lastebiler med stein opp og ned her, men det har aldri ristet i grunnen som sist lørdag, sier Rønningen til Dagbladet.

- Vegvesenet må konkludere
Han kan ikke garantere at det er den samme doseren som ligger veltet nede i gjørma nå.

- Men det er iallefall samme farge og en Caterpillar av tilsvarende størrelse som fikk oss til å reagere i helgen, sier han.

Daglig leder Christoffer Busterud i firmaet Oskar og Tormod Wike AS bekrefter overfor Tønsbergs Blad at firmaet har drevet planering for en privat grunneier.

— Jeg tror det er for langt unna til at det kan ha forårsaket raset, men det blir opp til Statens vegvesen å vurdere og konkludere rundt årsaksforholdene, sier Bruserud til avisa.

Statens vegvesen kan ikke utelukke at bulldoseren som arbeidet under brua, kan ha forårsaket raset, men vil ikke konkludere ennå.

- Det er en del av puslespillet vi legger for å finne årsaken til raset, men vi tror grunnforholdene har vært utslagsgivende, sier avdelingsdirektør Ingunn Foss til Dagbladet.

Hun forteller at Statens vegvesen ikke hadde noen informasjon før ulykken som skulle tilsi at et jordras kunne skje.

- Her og mange andre steder er grunnforholdene dårlige, men da tar vi forholdsreglene vi behøver. I dette tilfellet var brua fundamentert i fjell, sier Foss.

- Bare leire
Fredrik Olsen, som Dagbladet har snakket med, driver med mekanisk hobbyarbeid i en låve drøyt 100 meter fra der masser har glidd ut og revet med seg en brupillar.

 GRUER SEG TIL E18-TRAFIKKEN: Camilla Auen (fra venstre) Fredrik Olsen, Christoffer Olsen og Bjørn Thomas og Karoline Gustavsen er alle fra Holmestrand. Nå gruer de seg til at E18-trafikken på ny skal gå gjennom byens gater. Foto: Per Flåthe/Dagbladet.
GRUER SEG TIL E18-TRAFIKKEN: Camilla Auen (fra venstre) Fredrik Olsen, Christoffer Olsen og Bjørn Thomas og Karoline Gustavsen er alle fra Holmestrand. Nå gruer de seg til at E18-trafikken på ny skal gå gjennom byens gater. Foto: Per Flåthe/Dagbladet. Vis mer

Også låven han arbeider i bærer tydelig preg av masser i bevegelse.

- Her er det bare leire. Vi har hatt det i bakhodet at veien kan være farlig. Jeg synes nok de burde ha klart å bygge en vei som er sikker. I alle fall burde de ha sett dette, da de holdt på, avslutter Olsen.

Han får støtte av Bjørn Thomas Gustavsen.

Anleggsmaskin Begge to er imidlertid også opptatt av andre elementer knyttet til rasstedet. Normalt går det en vei under den sammenraste brua. Den tjener som turvei sommer og vinter, og ender opp på en golfbane på vestsiden av E18. I den senere tid har en anleggsmaskin drevet med masseflytting i området. Nå spekulerer de på om dette kan ha hatt vært ett av elementene som førte til raset.

- Hva i all verden gjør den doseren der? sier Fredrik Olsen.

Lengre reisevei Men det som de to, sammen med andre venner, er mest opptatt av i øyeblikket er hvilke konsekvenser ødeleggelsen på E18 får for Holmestrand.

- Dette er ikke gøy. For meg betyr det vel 10 til 15 minutter mer reisevei. I tillegg kommer trafikken til å gå gjennom byen, sier Bjørn Thomas og de andre.

Etter mange år med relativt rolig trafikktempo i Holmestrand sentrum frykter de for at byen nå skal oppleve endeløse trafikkproblemer.

- Det blir ikke hyggelig i byen, sier Karoline Gustavsen.

 OMRÅDET GLIR UT:  Karoline og Bjørn Thomas Gustavsen og Fredrik Olsen (gul jakke) er ikke overrasket over at området har glidd ut slik at E18-brua har rast sammen, og forteller at hele området er i bevegelse. Foto: Per Flåthe / Dagbladet.
OMRÅDET GLIR UT: Karoline og Bjørn Thomas Gustavsen og Fredrik Olsen (gul jakke) er ikke overrasket over at området har glidd ut slik at E18-brua har rast sammen, og forteller at hele området er i bevegelse. Foto: Per Flåthe / Dagbladet. Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media