Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Hva i all verden skulle en hjelpearbeider med kamuflasjeklær?

Terrortiltalte Valon Avdyli (28) presses hardt i retten.

PRESSES: Valon Avdyli (i midten) presses av aktoratet i terror-rettssaken. T.v. Djibril Bashir og t.h. Visar Avdyli. Illustrasjon: FEDOR SAPEGIN / DAGBLADET
PRESSES: Valon Avdyli (i midten) presses av aktoratet i terror-rettssaken. T.v. Djibril Bashir og t.h. Visar Avdyli. Illustrasjon: FEDOR SAPEGIN / DAGBLADET Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - At han trengte våpen for å forsvare seg, er for så vidt plausibelt. Men hva i all verden skulle han med kamuflasjeklær i tillegg, når han var hjelpearbeider? Det står ikke til troende, sier ekstremismeforsker Lars Gule til Dagbladet.

Valon Avdyli (28) forklarer seg på andre dagen i Oslo tingrett. 28-åringen er tiltalt for å ha deltatt i og støttet en terrororganisasjon - Den islamske stat (IS) - som fremmedkriger i Syria. Selv nekter han straffskyld og sier han utførte hjelpearbeid for en annen opprørsmilits, Ahrar ash-Sham, som nå ligger i væpnet konflikt med IS.

Beslag Statsadvokat Frederik Ranke viser bilder av utstyrsbeslaget politiet gjorde i forbindelse med pågripelsen av Valon, broren Visar Avdyli og Djibril Bashir 27. mai i fjor. I tillegg til våpendeler til angrepsgeværet AK-47 var det kjøpt inn en stor mengde feltutstyr, bl.a. kamuflasjeklær og taktiske vester.

28-åringen forklarer at klærne skulle sendes til broren Egzon, tidligere talsmann for Profetens Ummah, som befant seg i Syria. Våpendelene skulle han selv ta med når han returnerte til landet. Egzon ble imidlertid drept før dette kunne skje.

Aktoratet presser Bærums-mannen hardt. De legger bl.a. fram Skype-samtaler Avdyli hadde med Skiens-mannen og IS-lederen Bastian Vasquez etter at han og medtiltalte Djibril Bashir returnerte til Norge i januar i fjor.

FØLGER RETTSSAKEN: Ekstremismeforsker Lars Gule følger rettssaken med stor interesse. Han synes mengden av heldige sammentreff i Avdylis forklaring nå begynner å tårne seg opp. Foto: TOMM W. CHRISTIANSEN / DAGBLADET
FØLGER RETTSSAKEN: Ekstremismeforsker Lars Gule følger rettssaken med stor interesse. Han synes mengden av heldige sammentreff i Avdylis forklaring nå begynner å tårne seg opp. Foto: TOMM W. CHRISTIANSEN / DAGBLADET Vis mer

«Kommer du med eller uten Chokolata (Djibril)?» spør Vasquez, og sikter til Avdylis planer om å dra tilbake til Syria.

I andre samtaler snakker de to om AK-47-delene som 28-åringen har kjøpt inn og skal sende nedover. Ranke synes det er merkelig at en IS-leder snakker så inngående med Avdyli, når de to militsene ligger i væpnet konflikt med hverandre.

- Det stemmer at grupper sloss seg imellom, men det var mellom lederne. Kjennskap og vennskap foregikk på et annet nivå, sier Avdyli.

- Vi feiga ut Avdyli forklarer at han og Bashir forlot Syria fordi situasjonen begynte å eskalere, til en alles kamp mot alle.

- Vi feiga ut, sier han.

IS-MEDLEMMER: Valon Avdyli har tatt dette bildet fra Syria, som viser medtiltalte Djibril Bashir (t.v.) og Bastian Vasquez (t.h.), begge norske IS-medlemmer. Aktor finner det merkelig at Avdyli omgikkes dem når han selv tilhørte ei rivaliserende gruppe. Foto: POLITIET
IS-MEDLEMMER: Valon Avdyli har tatt dette bildet fra Syria, som viser medtiltalte Djibril Bashir (t.v.) og Bastian Vasquez (t.h.), begge norske IS-medlemmer. Aktor finner det merkelig at Avdyli omgikkes dem når han selv tilhørte ei rivaliserende gruppe. Foto: POLITIET Vis mer

Ranke stusser over at de to nordmennene endte opp på samme fly hjem, hjulpet til Tyrkia av de samme menneskesmulgerne, når de henholdsvis var medlem av Ahrar ash-Sham og IS.

- Jeg ble smuglet fra min gruppe til grensa, der var også Bashir. Jeg ringte ham på forhånd og sa jeg hadde tenkt å stikke. Så møttes vi og ble smuglet ut, forklarer 28-åringen.

Tror han lyver Aktoratet, som ledes av førstestatsadvokat Jan Glent, tror ikke på Avdylis historie. De tror han lyver, og mener han var fremmedkriger for IS. De mistenker også at han og Bashir fikk tillatelse til å dra til Norge, og mener de kan ha planlagt å utføre en terroraksjon i Vesten.

Aktoratet støtter seg bl.a. på et omfattende overvåkingsmateriale. Et bilde viser f.eks. Avdyli sammen med den kjente norske fremmedkrigeren og islamisten Mohyeldeen Mohammad.

- Chile (Vasquez) og Egzon bodde hos ham mens de studerte i Saudi-Arabia, forklarer Avdyli.

Ranke prøver også, til forsvarer Svein Holdens irritasjon, stadig å avdekke forskjeller mellom hva 28-åringen sier nå, og hva han har forklart i politiavhør. I går påpekte han overfor Dagbladet at framstillingen av hvordan han tok seg inn i Syria, var helt ny.

- For mange sammentreff Ekstremismeforsker Gule mener enkeltfaktorene i Avdylis forklaring kan virke overbevisende sett isolert.

- Men det er litt for mange heldige sammentreff, sier han til Dagbladet.

Dette er første gang noen står tiltalt etter den nye straffelovsparagrafen 147d, som omhandler deltakelse i, rekruttering til og støtte til en terroraksjon. Tiltalen har en strafferamme på seks års fengsel, og hovedforhandlingene er berammet til å vare fra 24. februar til 27. mars.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!