BILDEBEVIS: Her opptrer den terrortiltalte 24-åringen med våpen under oppholdet i Syria. - Jeg gjorde det for å tøffe meg, har han forklart i retten. Det tror ikke aktoratet noe på. Foto: PST/aktoratet
BILDEBEVIS: Her opptrer den terrortiltalte 24-åringen med våpen under oppholdet i Syria. - Jeg gjorde det for å tøffe meg, har han forklart i retten. Det tror ikke aktoratet noe på. Foto: PST/aktoratetVis mer

- Hva i all verden skulle han med kikkertsikte dersom han skulle drive humanitært arbeid?

Det er åpenbart at den terrortiltalte 24-åringen dro til Syria for å gjøre jihad og ikke komme tilbake, sier aktor under sin prosedyre.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Han bestilte kikkertsikte - det har ingenting med humanitært arbeid å gjøre. Hva i all verden skal man med kikkertsikte dersom man skal gjøre humanitært arbeid? spør statsadvokat Geir Evanger retorisk under sin prosedyre i saken mot en 24-åring fra Fredrikstad som står tiltalt for såkalt terrorforbund.

24-åringen dro til Syria i september 2013 og kom hjem igjen til Norge i februar 2014, skutt i beinet. Han ble pågrepet i desember og har sittet varetektsfengslet siden.

- Ville ikke returnere Fredrikstad-mannen har hele tida hevdet at han dro til Syria for å utføre humanitært hjelpearbeid, hjelpe det syriske folket mot overgrepene fra Assad-regimet. Det tror ikke aktoratet noe på; deres bevisførsel skal overbevise retten om at han dro for å slutte seg til militante islamistiske grupper, med tanke på å gjøre jihad. De tror han ikke planla å returnere til Norge noensinne.

Hva han gjorde i forkant av reisen, står sentralt. Politiets sikkerhetstjeneste (PST) har saumfart 24-åringens nettaktivitet, og bl.a. funnet at han forhørte seg om og bestilte en betydelig mengde kamp-/feltutstyr, som vester, bukser, albue- og knebeskyttere, ammunisjonsmagasin og skytterbriller.

- Det er svært enkelt å bli misforstått dersom man kommer gående med dette i en humanitær situasjon, sier Evanger sarkastisk.

- Skulle i liggende stilling Statsadvokaten synes det er påfallende at Fredrikstad-mannen ikke researchet eller bestilte noe utstyr til bruk for humanitær hjelp, bare ting som kan ses på som kamputstyr.

- At han bestilte vest, er for så vidt greit. Men hva med albue- og knebeskytterne? Det viser at han skulle ned i liggende stilling, sier Evanger.

Frerikstad-mannen har under sin forklaring fortalt at han kjørte ambulanse, men også at han ei tid sto væpnet vakt for organisasjonen Jaish al-Muhajireen wal-Ansar.

Retten har også fått se bilder tiltalte postet av seg selv i Syria, der han er tungt bevæpnet. Han forklarer at han gjorde det for å tøffe seg, og at han aldri avfyrte skudd mot noen i løpet av oppholdet.

AKTORATET: Politiadvokat Anne Karoline Bakken Staff og statsadvokat Geir Evanger (t.h.) utgjør aktoratet. T.v. Dag Uppheim fra PST. Foto: Ralf Lofstad / Dagbladet
AKTORATET: Politiadvokat Anne Karoline Bakken Staff og statsadvokat Geir Evanger (t.h.) utgjør aktoratet. T.v. Dag Uppheim fra PST. Foto: Ralf Lofstad / Dagbladet Vis mer